Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 30 декември 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Декември 2020)

2020-а приключва позитивно за повечето индивидуални инвеститори, макар че бе една вълнуваща и наситена откъм събития година. Големи спадове през първото полугодие на капиталовите пазари, трусове в набралия популярност P2P пазар, последвани от възстановяване и появата на чудесни спекулативни възможности като EV сектора (от блога: Анализ на XPeng, 26.11.2020) и криптовалутите.

В навечерието на Новата година в социалните мрежи в България (например Фейсбук групата "Клуб на инвеститора") се публикуват невероятно добри резултати в порядъка на трицифрена доходност. Общността у нас се разраства и информацията за алтернативите на депозитите става все повече и по-достъпна.

Моите резултати са далеч по-скромни, но и стратегията ми не предполага кой знае колко големи отклонения която и да било посока. Инвестирането не е състезание и аз не се притеснявам, че съм пропуснал възможности. Те просто не са били моите. Така ще разсъждавам и през 2021 г., в която ще се стремя да утроя входящите парични потоци от дивиденти.

Ето как изглежда декември през призмата на взетите от мен инвестиционни решения:




* * * P2P * * *
Наистина нищо за отбелязване в този стълб на портфейла. Минтос набра капитал, наблюдава се много бавно възвръщане на доверието и ръст на продадените кредити. Месецът обаче няма да се запомни с възстановяването на суми от масата на несъстоятелността на проблемните оригинатори.

Приносът на паричния поток от P2P инвестицията в общия пул за месеца е скромните 1.15%, колкото обаче е и вече обичайно.


* * * БФБ * * *
Една покупка бе направена през месеца на акции на "Софарма Трейдинг" при цена от 5.75 лв., която не бе с добър тайминг. Можех да купя бъдещите парични потоци на компанията много по-евтино, но нямаше как да знам точно колко щеше да спадне пазарната капитализация през декември, така че не мога да се виня за нещо. Средната цена на тази позиция се повиши до 5.435 лв./дял, а парите за покупката дойдоха от останали дивиденти от лятото и дивидентът от ФНИБ.

За отчетния период бе регистриран капиталов ръст на част от акциите в портфейла (Елана Агрокредит, Монбат, ФНИБ) довел до -5.56% обща доходност от неговото създаване, което е движение във вярната посока. 

Публикувах вижданията си за БФБ във форума на Инвестор в една от най-интересните сезонни теми - Топ 10 български компании за годината на BigBear. Там се подвизавам с никнейм unsworth, в случай, че искате обменяме мнения и впечатления точно в тази платформа. 


* * * Амеркански акции * * *
Силен дивидентен месец, в който приносът на входящия паричен от щатски ценни книжа поток към общия пул възлезе на 3.81%. Моят депозит за декември бе алокиран изцяло в американския портфейл.

Направени бяха покупки на акции на AT&T при цена от $30.81 и Microsoft при цена от $222.87 - още един пример за слаб тайминг, който обаче не може да бъде преодолян при стратегия с чести покупки и усредняване.

Пазарът имаше добри моменти и доходността на портфолиото нарасна до 7.49% в долари. Щатската валута обаче продължава свободното си падане и вече срещу един долар продаден долар българският инвеститор би получил 1.59 лв. За сравнение при започването на ковид кризата през март цената на отвъдокеанските пари бе 1.80 лв. Тази голяма валутна разлика на практика изяжда целия ръст и доходността на портфейла в лева е отрицателна: -0.54%.


* * * Заключителни бележки * * *
Доходността, с която целият микс от активи завършва 2020 г., е 1.44%. Два са основните фактора, които потиснаха резултата и това са проблемите на Минтос и обезценката на долара. В същото време дисциплината през годината и непрекъснатото захранване на трите стълба според очакванията за доходност са добра новина и поставят основите за една по-добра 2021 г. 

Очевидно инвестициите в американски акции ще изискват промяна в динамиката на съотношението EUR/USD, за да могат резултатите да станат видими. Стремежът през новата година ще остане осигуряването на диверсифицирани парични потоци, които да разширяват инвестиционния пул.

Използвам случая да ви пожелая една много по-добра 2021 г., изпълнена с успехи и прекарана без никакви здравословни притеснения. Нека инвестиционната дейност ви носи радост и удовлетворение. 


От блога:
Инвестиционен портдейл (Ноември 2020)
Инвестиционен портдейл (Октомври 2020)
Инвестиционен портдейл (Септември 2020)


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *