Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 25 декември 2020 г.

Започване на инвестиция в акции през 2021

2020 година може би изглежда лоша за мнозина и тя е точно такава като се има предвид глобалната пандемия и нейния отпечатък както в личен, така и в икономически план. Стресът беше неимоверен в много аспекти, но в контекста на ритейл инвестициите тя даде много възможности за печалби.

"Направи си сам" инвеститорите можеха да избират измежду високо рискови спекулативни активи с висока потенциална възвръщаемост като виртуални койни и "горещи" акции в секторите на биотехнологиите (ваксини) и автомобилостоенето (електрически автомобили и батерии). Консервативните вложители също видяха нелоша доходност с вече традиционните компании от семейството на FAANG и Microsoft. Големите губещи за 2020 г. се оказаха инвестициите направени в петролния сектор в минали години, авиацията и секторът на публичните забавления. Трусове имаше и в P2P индустрията.

Никой обаче не е забогатял от депозити в банка. За да четете тези редове, може би тайно или явно искате да имате повече от всичко - време, свобода, възможности...

Никога не е късно човек да започне да мисли за близките си, себе си и бъдещето си като поеме ръчен контрол над спестяванията си. Ако искате да започнете да инвестирате в акции през 2021 г., имайте предвид следните 8 стъпки:



изображение: CykaHotFire



1. Колко да инвестираме
Преди да вземете това решение, трябва да направите сериозна ревизия на личния и семейния бюджет. Успявате ли да се вместите в месечния си доход? Ако да, къде са отивали спестяванията ви досега? Ако отговорът е в разходи за лятната почивка или за друга кола, то значи всъщност не сте успявали да спестите. 

Имате ли "бели пари за черни дни" (фонд, който да ви остави на повърхността за известно време при негативни обстоятелства)? Какво е състоянието на кредитите ви, ако имате такива. 

Анализът на всички тези въпроси ще покаже дали трупането на капитал в акции е възможно и си заслужава стреса и допълнителното отделено време. Разумно е да се инвестира част от горницата, която остава след отчисляването на всички месечни разходи. Дори и 100 лв. (или евро, или долара) не е малка сума. Няма малки суми, има само твърде големи - такива, каквито не можете да си позволите да загубите. 

2. Откъде да знаем кои акции да купим
Това е много важен въпрос, който обърква мнозина. Помислете какво точно искате да постигнете като доходност и колко риск сте склонни да поемете. В публичното пространство има десетки материали относно съотношението риск/доходност, но те често не дават достатъчно ясна представа за това какво представлява първата част от съотношението, а именно - рискът.

"Ако нещо може да се обърка, то ще се обърка" е закон на Мърфи, който рядко се нарушава (все пак е издигнат до ранг на закон, нали). Изберете стратегия, която сте убедени, че ще проработи за вас изборът на акции ще дойде от самосебе си. 

Ако изберете дивидентното инвестиране, кръгът от възможности ще се стесни. След това преценете от кой пазар искате да купувате (САЩ, Европа, България). Така кръгът ще се стесни още повече. 

Добра стратегия са и борсово-търгуваните фондове. Те предлат кошници от акции по тема, регион или друг критерий, а изборът им става на базата на индивидуалните инвеститорски предположения за бъдещето. 

"Ядро-сателит" стратегията предвижда 60% - 75% вложения във фондове с различни профили и класове активи и още 8 - 10 индивидуални акции с повече риска за допълнителна възвръщаемост. 

Можете да изберете растящите компании, които не плащат дивидент. Те също не са безкрайно много и когато започнете собственото си проучване, ще ви се изпречат пред очите бързо. 

Най-важното е да направите свое собствено проучване и да диверсифицирате източниците си на информация. Един сайт, един влогър или един форум са твърде малка извадка. 




3. Как да изградим портфейл
Имате пари, отделени за инвестиции, имате идея какво искате да направите, значи е време е за действие. Последният въпрос на стратегията е дали да вложите всичко наведнъж или да да "изградите позиции" постепенно. Моята лична ситуация ме е насочила към месечните вноски, но в блога съм описал и 3 случая, в които инвестирането с по-голяма сума бие усреднявато

Проучете внимателно олюсовете и минусите на двата начина Тъй като тази статия излиза в навечерите на 2021 г., когато американският пазар е на исторически върхове, внимателният подход е може би по-добрият избор. 


4. Колко на брой акции да притежавам
Като "Направи си сам" инвеститори ние не разполагаме с технологиите и персонала на големите хедж фондове и инвестиционни къщи. Това означава, че и възможностите за проучване са ограничени до свободното ни време и достъпните ни информационни източници. Пазете процеса прост. Свръхдиверсификацията при ритейл инвеститорите е често срещана грешка. Те не знаят реално какво се случва с всяка една компания по отделно, а само отчитат дневните движения - радват се на зелено и страдат на червено. 

Помислете имате ли времето и знанията да следите динамиката на повече от един пазар (САЩ, Европа, България, Азия, форекс, крипто и т.н.).

Два до четири ETF-а е ок, 8-10 акции от индивидуални компании - също. 


5. Да се подготвим за инвестиране
Четете колкото се може повече относно бъдещата ви инвестиционна дейност. Участвайте в дискусии в социалните мрежи, питайте активните интернет потребители за мнение. Можете да следите влогъри на всички езици (5 влога за инвестиции, идеи и анализи), но не взимайте за чиста монета ничие мнение в мрежата. 


помислете и за очакванията си. Богат не се става от днес за утре, за тази цел има казина и платформи за онлайн залагания. В инвестирането има огромна доза хазарт, но не целият капиталов пазар функционира както ротативката. 

Подготовката за инвестирането е както теоретична и практическа, така и психологическа. Мнозина пропускат този последен аспект и напускат разочаровани едно поле, което им предлага немалко възможности. 


6. Откъде да купим акции
Както сте направили проучване за акциите, в които искате да инвестирате, така трябва да проучите и посредниците. В България инвестиционно посредничество предлагат "Елана Трейдинг", "Карол" и още няколко по-големи фирми, както и повечето търговски банки. Вече достъпни у нас са и международни финтех платформи като Револют, еТоро и т.н.


7. Как да купим акции
Прочетете няколко пъти ръководството на търговската платформа, след като си изберете  посредник. Опитайте и демото, ако се предлага. Ако не сте уверени, но сте избрали доставчик на услуга с по-висока цена, поискайте помощ. Българските инвестиционни посредници имат предимството на живия контакт и разполагат с  квалифицирани екипи, които са и отзивчиви. Персоналът им може да ви помогне и при избора на стратегия и отделни акции. 


8. Как да разберем кога да продадем 
Това е важнпо умение, което честно казано малцина притежават. Не е лесно, да не кажем, че е невъзможно да се предвиждат големи форсмажорни обстоятелства като глобални пандемии и кризи. Въпреки това има някои критерии, които могат да се съблюдават, когата става дума за вашите пари. 

На първо място е безотчетността на мениджмънта. Харесва ли това, което шефовете на компанията, от която имате акции, правят. Не? А може би не знаете какво правят? Да вас достигат т.на.р "червени флагове" относно финансовото състояние, стратегическите решения и т.н.? Тогава е време всеки да поеме по своя път. Пътят на лошия мениджмънт не е вашият път. 

На второ място е безразсъдното поглъщане на дълг. Ако вие затънете в дългове, не е добре. Същото се отнася и за компаниите. Дръжте баланса под око. Не е лесна дейност, но може да бъде научена.

На трето място е усещането ви за бъдещето. Ако мислите, че дадена индустрия е в залез, значи няма логика да държите акции на компании, опериращи в нея. Пригответе се да поемете и финансова загуба обаче. Не само вие виждате, че дадена компания или даден сектор буксуват. 


*  *  *

Това са осемте ключови стъпки и точки за размисъл преди да започнете евентуално ново инвестиционно начинание през 2021 г. Може би вече имате вложения в акции и смятате, че пропускам нещо. Пишете под статията, ако мислите, че още нещо може да бъде от полза за тези, които биха започнали да купуват и продават акции през следващата година. 

Не забравяйте, че става дума за вашите пари, вашия бюджет и вашата ситуация. Никой не знае по-добре от вас самите какво става във вашия джоб. Поемането на умерен риск чрез търговия с акции през 2021 г. обаче ще се случи при много хора, които имат предишен опит. Не позволявайте страхът или липсата на опит да спъва финансовите ви амбиции.

Успех и плодотворна нова година!

И не забравяйте, че все пак горният текст не е препоръка за взимането на конкретни инвестиционни решения :) 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *