Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 29 септември 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Септември 2020)

Капиталовите пазари преживаха напрегнат месец в навечерието на американските избори, повторното активизиране на коронавируса, търговското напрежение между САЩ и Китай и не съвсем очароващите икономически дании от различните ключови точки  на света. Ралито на възстановяване изглежда свърши. 

По отношение на личното портфолио месецът беше необичайно сух откъм пасивни парични потоци заради липсата на дивиденти от българските компании, както и от голяма корекция в P2P платформата Минтос, която изяде почти цялата доходност за месеца. 


* * * БФБ * * *
Българският капиталов пазар остава на дъното на всички чартове, като не се възстанови изобщо след срива през март 2020 г. Липсват позитивни новини, с изключение може би на успешното пласиране на борсата на Телелинк Бизнес Сървисис. Срещу това стояха ефектите от излизането на пенсионния фонд НН (бившето ING) от ETF SOFIX на Експат Капитал. 

Персонално на моето портфолио тежат липсата на печалби при Монбат ("Монбат с 18% спад на консолидираната печалба за 8-те месеца", Investor.bg, 28.09.20 г.), липсата на дивидент при последното дружество, както и общата липса на интерес към компаниите, от които имам акции - Софарма, Софарма Трейдинг, ФНИБ и Градус. 



* * * P2P * * *
Все повече критични гласове се чуват относно функционирането на Минтос. През септември аз нямам депозити и тегления, а само наблюдавам обстановката. Мога да отчета лек спад на средствата за възстановяване (In Recovery) спрямо август. Както споменах по-горе обаче корекцията, с която са се сбъскъли почти всички инвеститори, почти анулира доходността за месеца (само за септември, не през цялото време!). 1.59% е теглото на доходността от P2P инвестицията в цялостния входящ паричен поток за периода.  

Кредити на пазара има, ребалансирам разпределението по оригинатори, групи и юрисдикции и държа включена агресивна "рибарска мрежа" на вторичен пазар за заеми с големи отстъпки на конкретни оригинатори. 


* * * Амеркански акции * * *
На 2 септември продадох почти напълно цялата позиция на Епъл (AAPL) при цена $129.73/акция, а на 8 септември направих същото с Майкрософт (MSFT, $206,19/акция). Сега чакам удобен момент за вход обратно, като при Епъл съм готов да давам до $115 за брой (към момента този таргет е покрит), а за Майкрософт - около $180/акция. Този опит за тайминг на пазара е експериментален и очевидно само с технологични акции. Предстои да оценя дали си струва риска. 

Към момента на писане на този пост няма други покупки или продажби, но на 30 може да увелича малко позицията на AT&T (T). Другите акции в портфейлса са Ексон Мобил (XOM), Пфайзер (PFE) и Джонсън и Джонсън (JNJ). Последните три, плюс Майкрософт изплатиха дивидента си за тримесечието през септември. Входящият паричен поток от  американските акции възлезе на 5.49% от целия входящ паричен поток за месеца. 

Възможно е скоро да открия позиция и в Стор Кепитъл (STOR), една компания, за която можете да прочетете повече в блога (Анализ на Store Capital Corp., 15.09.20 г). 


Забележка: Не забравяйте, че горните редове не са препоръка за взимане на инвестиционно решение, а само момента снимка на възможен за реализация в България инвестиционен портфейл с активно индивидуално управление. 




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *