Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 8 януари 2021 г.

Дивидентна суша на БФБ и оптимизъм за 2021 г.

През 2020 г. българският капиталов пазар предложи единични възможности за реализиране на някаква доходност, за разлика от американската борса и платформите за търговия с криптовалути. Европейският пазар на ценни книжа и директното кредитиране P2P също останаха в сляпото петно на горещите пари, каквито в България всъщност отдавна няма.

От публикация на Инвестор.бг става ясно, че оборотът на БФБ за последната една година е бил третият най-нисък през последните две декади ("Елана", "Евро-Финанс" и "Карол" с най-голям оборот през 2020 г., 04.01.2020 г.). Това е много сериозен червен флаг, особено в година, когато се налагаха ликвидации на позиции, ребалансиране на портфейли и като цяло повишено внимание към инвестициите на борсата. 

Всъщност новогодишният оптимизъм около края на миналата година и в началото на 2021-а изглежда идва най-вече от факта, че оценките на голяма част от българските компании замръзнаха малко над своите ковид дъна. Индексът SOFIX е един от най-слабо представящите се основни индекси в света. 

Това, плюс надеждите за подобрение на управленската конфигурация след парламентарните избори у нас, както и глобалното икономическо възстановяване, кара част от инвестиционната общност у нас да вярва, че предстои добра година на БФБ. 

За разлика от надеждите, очакванията и мечтите, червените флагове са съвсем реални и измерими. 



В статия за Капитал в началото на ноември Цветослав Цачев от "Елана Трейдинг" обобщи дивидентния сезон през 2020 г., който всъщност е свързан с резултатите от 2019 г. ("Неугасващата любов към дивидентите на БФБ", 06.11.2020 г.). От материала лъха оптимизъм, че дивидентните компании предлагат доходност, която покрива капиталовите загуби, но това е факт в по-редкия случай. В по-честия случай инвеститорите са на нетна счетоводна загуба за миналата година дори и след взимането предвид на дивидентните плащания (фиг. 1). Такива са собствениците на книжа от компании в SOFIX като "Фонд за Недвижими Имоти България", "Софарма", "Градус" и други по-големи и по-ликвидни листнати дружества като "Елана Агрокредит", "София-Комерс Заложни къщи", "Хидравлични Елементи и Системи", "Корадо България" и други. 

Много компании спряха напълно дивидвентните плащания, като по-ликвидните такива са "Химимпорт", "Монбат", "Албена", "Алкомет", "Еврохолд България", "Трейс Груп Холд", "Елхим-Искра" и други.


фиг. 1 Дивидентна доходност и пазарна капитализация на някои дружества на БФБ към началото на ноември 2020. Източник: Капитал/"Елана Трейдинг"


Пресъхналите парични потоци към инвестиционните сметки е част от обяснението на изключително ниския оборот на борсата през годината, както и за печалното представяне на индексите. 

Пак в Капитал ежегодно се публикуват очакванията на професионалните анализатори относно представянето на родния капиталов пазар. 


За 2021 г. очакванията са за 26% ръст на SOFIX след три години на спад

"Основният двигател е подценеността на компаниите в страната и региона, които при възстановяване могат да повишат инвеститорския апетит", обясняват от инвестиционните посредници ("Десетте акции на 2021 г.", 08.01.2021 г.)

Успеваемостта на прогнозите на професионалистите обаче е много сходна с тази на непрофесионалистите, т.е. ниска. За 2020 г. в същата анкета анализаторите са прогнозирали ръст от 17.5% на SOFIX ("Десетте акции на 2020 г.", 09.01.2020 г.), а в действителност индексът на сините чипове беше на -22,5% за отминалата година. 

Предвиждането за 2020 г. е обидно неточно, но ковид кризата може да го оправдае донякъде, въпреки че развитите пазари доближават или са на исторически върхове, а развиващите се се възстановяват с по-бързи темпове от БФБ. Не бива да се забравя, че и прогнозирането на бъдещето е много трудна и обичайно представлява не добре свършена работа. 

---
От блога: "Защо финансовите прогнози са непотребни", 23.12.2019 г.
---

Годишните очаквания на професионалните анализатори за БФБ изглежда не са надежден източник на упование и оптимизъм, тъй като поглед още по-назад показва още разминавания. 

През 2019 г. уводът на статията за годината започва с резултатите от предходния период - очаквания за 10% ръст на SOFIX и реалност, възлизаща на спад от 12% ("Десетте акции на 2019 г.", 04.01.2019 г.). В този случай дори няма оправдания от мащабите на ковид пандемията.

Разминаването между очакванията на професионалистите и реалността е още един много сериозен червен флаг за степента на непредвидимост на българския пазар и тоталната му несвързаност с икономическия фундамент и функциониращите пазари по света. 

Затова и оптимизмът, който изглежда се настанява в инвестиционната общност (социалните мрежи и форумите), е напълно възможно да се окаже неоправдан за поредна година. 

През 2020 г., както и по-назад във времето, потребителят от форума на Инвестор.бг. BigBear агрегира очакванията на останалите активни участници, като подобна анкета се провежда и в момента (линк към темата във форума). 

---
от блога: "2020 г. - очакванията за БФБ", 11.01.2020 г.
--- 

Интересното е, че очакванията на ритейл инвеститорите в България до голяма степен съвпадат през годините с тези на анализаторите на инвестиционните посредници. Налице обаче е и обичайната пропаст между прогнози и реалност. 

Изводът е, че 2021 г. следва да се посрещне с необходимото внимание към всички червени флагове и аларми, които БФБ предлага. Българският капиталов пазар едва ли ще осигури и през тази година необходимите инструменти за дългосрочното консвервиране на капитал в преследването на финансова свобода. За сметка на това спекулативните възможности за някакви проценти доходност са налице. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *