Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 30 октомври 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Октомври 2020)

Броени дни до изборите в САЩ, над 100 дни на антиправителствени протести в България, увеличение на броя заразени с Ковид 19 у нас, в Европа и отвъд океана. Това са водещите теми от изминалия месец, който все по-настойчиво започва да мирише и на криза.

Капиталовите пазари изкараха напрегнати дни в очакване на американския пакет стимули, който да подкрепи местната икономика и съответно оценките на местните акции. В Европа въвеждането на частични локдауни в Англия, Испания и Италия и вечерният час във Франция също носят песимистичен сентимент.

Появяват се и първи индикации за дисбаланси в пазара на недвижими имоти. Изглежда продавачите постепенно вземат превес и цените на различните активи поемат плавно надолу. В момента глобалната икономика е в крехко равновесие, поддържано от стимулите, но и заплашвано от пандемията с корона вирус. 

По отношение на личното портфолио индикацията за задаващ се силен насрещен вятър е пресъхващият паричен поток от различните инвестиции, най-вече от P2P кредитиране. Моите вноски не изглеждат застрашени в краткосрочен план, но свободните средства ще играят малко по-малка роля в следващите месеци. 

В този контекст не е изненадата, че приносът на моя депозит към входящия паричен поток за месеца е в размер на 98.21% от всички източници. 



* * * БФБ * * *
Увеличението на капитала на Алтерко АД оживи донякъде БФБ, но летаргията на нашата борса продължава да властва, без да има ясна перспектива как ще се излезе от нея. 

Последният дивидент от финансовите резултати за 2019 г., който очаквам, е от Фонд за недвижими имоти България (ФНИБ). Най-вероятно той ще бъде преведен по клиентските сметки през декември. 

Монбат и Химимпорт оставиха акционерите си без дивидент, което логично се отразява и на пазара. През октомври известно раздвижване имаше при Монбат, както и приличен отчет за септември ("Монбат изпрати силен септември", Инвестор.бг, 27.10.2020 г.). Добри са резултатите и на Софарма Трейдинг ("Софарма Трейдинг отчита 59% ръст на печалбата преди данъци"Инвестор.бг, 27.10.2020 г.).

Ако не започна да усреднявам надолу, ще ми трябват над 300% ръст над текущата цена (около 3.70 лв./акция), за да изляза без загуба от тази инвестиция. Планирам да започна да усреднявам само при различна политическа обстановска в страната и ясен позитивен моментум на БФБ. Това се отнася всъщност за каквито и да било други покупки.

Доходността на портфейла с български акции към края на октомври е  -10.29%.


* * * P2P * * *
Слаб месец за вложенията в кредити в Минтос. Задържаните средства (funds in recovery) се възстановяват много много бавно, а те вече са и извън хипотезата на гаранциите за обратно изкупуване. Кредитите в тази графа нямат статус, следователно не могат да се "просрочват" 60+ дни. Възстановяването на P2P индустрията след корона-удара ще бъде бавно и мъчително, но вярата ми в технологията, концепцията и конкретната платформа не са изчезнали.

През октомври с оборотните пари (тези, които са свободни за покупки) ребалансирах диверсификацията на оригинаторите, т.е. намалих тежестта на групата на Sun Finance. Иначе продължавам да купувам кредити само от юрисдикции в Европейския съюз без Полша, но с Обединеното Кралство. 



Приносът на P2P инвестициите към входящия паричен поток за месеца е в размер на 1.05% от всички източници. Оценката на активите от създаването на кредитния портфейл е +74.65% (след всички тегления).


* * * Амеркански акции * * *
Труден край на месеца и дивидент само от Сиско. Приносът на този компонент към цялостния кеш инфлоу възлиза на пренебрежимите 0,79%. Две покупки бяха регистрирани - на NextEra Energy (NEE) и Apple (AAPL). Дялове от NEE бяха взети на 6 октомври при цена от 287,64 долара, а в края на месеца беше осъществен планирания сплит. Към момента средната покупна цена е $71.91 след сплита, което ми носи 2.92% доходност.

AAPL беше взет на 8 октомври при цена от $114.68 за акция. Средната цена по този позиция ми е $106.35.

Наближават Годишните общи събрания на акционерите на Майкрософт и Сиско, като повече за тях ще напиша в отделен пост в следващите дни.

За търгуващите с американски акции през Револют имаше много новини през месеца (Новости при търговията с акции в Револют, 27.10.2020), но в постинга тук не се споменава най-важната - че търговската част на приложението излиза извън регулациите на ЕС и остава под юрисдикцията на Обединеното Кралство и FCA (финансовия надзор в Англия). Финтех компанията предлага на своите клиенти или да се съгласят с новото положение, или да затворят позициите си и да изчакат получаването на лиценз в държава от ЕС (Ирландия).

Аз лично няма да затварям позиции и не виждам съществена проблем в ситуацията. 



Преглед на портфейла за последните три месеца:

Юли
Август
Септември



Заб.: Настоящата публикация има справочно-развлекателен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. Коментирам динамиката на вложенията ми в различни активи в името на българската инвестиционна общност и обмена на знания, информация и идеи между хората с финансова грамотност и стремеж към просперитет. 

Вашите коментари, въпроси и препоръки са добре дошли под всяка една публикация на блога. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *