Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 30 ноември 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Ноември 2020)

12-о издание на месечния портфейлен обзор, откакто този етикет бе създаден в блога за финансова свобода в България. Както е споменавано и преди, целта на разкриването не демонстрация на състояние, а на това какво е възможно да се направи от един средностатистически българин. Затова и абсолютните стойности не са разкрити, но за сметка на това детайлно се маркират всички инвестиционни решения, които взимам. Така грешките ми могат да помогнат на мен и на някой, който чете блога, а правилните ми решения могат да послужат за модел и увъсъвршенстване на нечия инвестиционна стратегия.

И така, по същество...

* * * БФБ * * *
Промяната за една година в структурата на портфейла е значима, макар че през последните 12 месеца не са регистрирани кой знае колко на брой сделки. С оглед на събитията през 2020 г. на БФБ, две нови компании влязоха в портфейла (сделки през април'20) и това са Софарма Трейдинг и Първа Инвестиционна Банка. Първото вложение, което отговаря на визията за дългосрочно дивидентно инвестиране, се оказа печелившо, докато спекулацията с книжата на банката се оказа груба грешка, счетоводната загуба от която тежи върху представянето на портфолиото.





фиг. 1. Структура на портфейла на БФБ неомври 2020 срещу ноември 2019.



През ноември инвестициите в български акции донесоха пасивен паричен поток в размер на 22.86% от всички средства, добавени към цялостния финансовия пул. Годишен дивидент изплатиха Фонд Недвижими Имоти България (БРЕФ) и Градус, а Софарма - междинен такъв.

Свободният кеш най-вероятно ще бъде реинвестиран в Софарма Трейдинг - дружество, от което очаквам много повече като финансов резултат с оглед на благоприятната пазарна среда за дейността му.

Доходност от създаването на портфейла: -8.06%




* * * P2P * * *
През ноември Минтос обяви набиране на капитал чрез краундфъндинг, който пожъна много по-висок от очакваното успех. Почти бях решен да се включа със символична сума, за да имам достъп до повече вътрешна информация, но прецених, че има достатъчно много колеги вътре, така че тези 10 или 20 евро да не си струват. От друга страна чисто като инвестиционна възможност на този етап финансирането на непублични стартъпи не представлява интерес за мен, въпреки че очакваната доходност от участвалите българи възлиза на 5 до 10 пъти по техни собствени думи.

За мен презаписването на краудфъндинг офертата от Минтос е добър сигнал, както и няколкото разчистени кредита от най-проблематичните суспендирани оригинатори. Въпреки това остава нащрек, защото P2P кредитирането продължава да бъде сред най-застрашените бизнеси в настоящата глобална пандемия.

Доходността от създаването на кредитното портфолио е 75.74%, но в това число влизат и блокирани плащания, които в даден момент могат да бъдат отписани и да "наранят" представянето. Пасивният доход за ноември е 1.58%, което е без драстични отклонения в сравнение с полследните два месеца.


* * * Амеркански акции * * *
Вълнуващ и силен месец за американския пазар. Моят портфейл видя приличен ръст за периода, дължащ се на три фактора - общият ръст на пазара, еднократна спекулация с акциите на XPeng (XPEV) и инженерингът на Pfizer (PFE), довел до възникването на нова позиция с акциите на Viatris (VTRS).

В доларово изражение портфолиото е на +4.16%, но в левово то е на -1.81% заради свободното падане на американската валута през годината. Убеден съм, че много малко български инвеститори пресмятат валутните разлики между това, което са вложили в оперативната си валута (лев) и това, което имат по посредническите сметки в долари.

Приносът на щатските акции към входящия паричен поток е 1.01%, дължаш се на дивиденти от AT&T (T) и Apple (APPL).

След щателно проучване (доколото е възможно за един непрофесионален индивидуален инвеститор) рискувах и "посегнах" към горещия сектор на електромобилите. Можете да видите моя анализ на XPeng (XPEV), на базата на който на 13 ноември купих акции на китайския производител при цена от $48.50 в момент, в който голяма част от движението на горе за месеца беше реализирано. Последва краткосрочен спад, който ме притесни и ме принуди да продам на малка печалба при следващия голям скок. Изходът бе отчетен на 20 ноември при цена от $52.88.

Осъзнавам, че не мога да налучкам тайминга на пазара, затова и пропуснатите ползи не ме смущават.



фиг.2. Графика на ценовото дивжение на XPeng към 30.11.2020 г. Зелена точка обозначава момента на вход в инвестицията, червената - момента на изход.



Междувременно всички акционери в Pfizer видяха в инвестирорските си акаунти новата позиция на Viatris. Накратко причината за "възникаването" на тези акции е отделянето на бизнес юнита на Pfizer - Upjohn и сливането му с Mylan. Засега смятам да задържа акциите и да видя как ще бъде менажирано сливането, каква би била дивидентната политика и как изглежда балансът и изобщо бизнесът след този корпоративен инженеринг. Минус е, че ми се отваря работа да следя още едно дружество.


* * * Заключителни бележки * * *

Моят принос в цялостния входящ паричен поток е 74.54% под формата на депозит към сметката в Револют. Това е относително по-нисък процент спрямо предходните месеци заради доброто представяне на повечето стълбове през ноември.

За декември планирам малък депозит по сметката в Елана и реинвестиция на всички натрупани български дивиденти в Софарма Трейдинг, както спомена по-нагоре. Останалата част от заделеното ще отиде в сметката в Револют, като почти сигурно една от сделките през декември ще бъде увеличение на позицията в Microsoft (MSFT).

Последните редове са за досадното напомняне, че настоящият текст отразява моите лични виждания и не представлява съвет за предприемане на инвестиционни действия. Ако имате коментар, забележка или препоръка по отношение на цялостния портфейл, ще ми бъде интересно да ги видя в коментарите под статията. Успех в инвестирането и напред към финансовата свобода в България!
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *