Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 31 октомври 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Октомври 2021)

Този месец обзорът на инвестиционният портфейл ще бъде в малко по-различен формат. Причината е, че през изминалите дни имаше много движения и големи решения. Досегашният стълб "Български акции" вече е много по-труден за отчитане, а и класификацията му вече не е докрай коректна. Защо е така, ще стане ясно в следващите редове. 

* * *

Нека започнем с P2P портфолиото в Минтос. Операциите в латвийската платформа вървят стабилно и ако не виждах в другите стълбове по-голяма очаквана доходност, със сигурност щях да подновя депозитите. За периода от избухването на ковид-кризата тържището за кредити се разви значително, включително и в насоката за гарантиране интересите на инвеститорите. 

Делът на доходността от P2P към общия входящ поток остава пренебрежим - 0,63% за октомври от всички добавени по стълбовете средства. 




* * * 

В портфолиото с американски акции постъпиха два по-малки дивидента (от VICI Properties и от CISCO Systems), a в края на периода кумулативната доходност от създаването на портфейла възлиза на 20.85% върху всички депозирани средства. С покачването на долара имам и около 1% нереализирана положителна валутна разлика в лева. 

Четири сделки бяха извършени през октомври. Продажбата на всички акции на XPeng (XPEV) на 19.10. ($44.07/бр) генерира единственото дотук данъчно събитие за годината. Не ме е яд, че не хванах локален връх (акцията стигна до 47 долара), защото все пак реализирах доходност и не е реалистично да мисля, че мога да улучвам винаги най-високите цени при продажба. Излязох от позицията, защото компанията не носи парични потоци, а капитализацията ѝ е обект на твърде много спекула и волатилност. Въпреки това съм готов да се върна при нива от около 35 долара.

От блога:
Анализ на XPeng Inc., 16 ноември 2020 г.

Имах и три покупки. На 13-и взех дялове от NextEra Energy (NEE, $78.70), AT&T (T, $25.45) и разкрих нова позиция с Union Pacific на 20 октомври (UNP, $225.50). Към железопътния превозвач имах интерес от много време и ме е адски яд, че не "посегнах" при скорошната корекция, тъй като цената на акцията му беше около $200 долара. Но както и при продажбите, така и при покупките е трудно да се хване дъно. Защо и как избрах UNP може би ще анализирам в някой следващ пост. 

* * *

През октомври стълбът с българските акции се промени значително. Всъщност нямам покупки на родни книжа през месеца, но взех решение да прехвърля едни спестявания по сметката си в Елана Трейдинг, чието предназначение преди беше начална вноска за инвестиционен имот.  Състоянието на имотния пазар в България е такова, че инвестицията в популярните компоненти - жилищна или търговска площ, в момента ми се струва твърде скъпо. Онези, които са влезли в имоти през 2018 или 2019 г., или са рискували с проект "на зелено", който е бил разплатен и реализиран през 2020 г., са истинските печеливши от бума в момента. Освен всичко, смятам и че нямам необходимата експертиза, за да стигна до добра сделка, от която да получавам доходност в бъдеще.

Ето защо реших да затворя един спестовен депозит и да пренасоча средства от него в чуждестранни акции, листнати на европейски борси и търгувани през БФБ. Така през октомври сключих сделки за книжа на Exxon Mobil и JPMorgan на 13-ти, с Microsoft (на 19-и) и с Johnson & Johnson на 27-и. Между другото най-лесният сток-пикинг (избор на акция) е този на Microsoft. Взех моите дялове преди отчетния сезон и успях да запиша отлична капиталова доходност буквално за дни. Тя, разбира се, все още не е реализирана. 

По отношение на чуждите акции на БФБ има още неясноти, особено с изплащането на дивидентите, но сега ще мога от първо лице да разбера какви са предизвикателствата и ако мога, да ги разреша. 

От блога:
Въвеждането на чужди акции се оказа сполучливо, 2 септември 2021


Едно от предизвикателствата между другото е как да отчитам обективно портфейла, с включени транзакционни разходи, евентуални валутни разлики и т.н. Затова и този месец няма да представям резултати, защото те биха били изкривени от големия входящ паричен поток от депозита.

Говорейки за входящи потоци, двидиентите от Фонд за Недвижими Имоти България и Телелинк добавиха прилична сума кеш към баланса. 


От блога:
Инвестиционен портфейл Септември 2021
Инвестиционен портфейл Август 2021
Инвестиционен портфейл Юли 2021



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *