Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 30 септември 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Септември 2021)

Приключва силно тримесечие (Q3 2021). Растежът на икономиките започна да се забавя, краткосрочните очаквания бяха коригирани надолу, но пазарите останаха спокойни на фона продължаващата инфлация. Поскъпването на суровините, нарастването за разходите за труд и скокът в цените на недвижимото имущество все по-рядко се определя като преходно. 

В контекста на личното инвестиционно портфолио септември бе рекорден откъм входящи парични потоци от американски акции. Доходността от трите стълба (в случая само от американски дивиденти и погасени P2P кредити) представляваше от 8.17% от общия паричен поток към цялостното портфолио за месеца. Останалото, разбира се, са моите депозити. 


* * * БФБ * * *
Шоуто през септември беше на БФБ. Въпреки че инвестиционният ми посредник не успя да завери дивидента от Фонд за Недвижими Имоти България АДСИЦ преди приключването на месеца, този стълб отбеляза много силен резултат и към края на отчетния период е на +20.79% от създаването си. 

В периода бяха пуснати за търговия акциите на Доверие Обединен Холдинг, закупени с правата от увеличението. Така в средата на месеца се оказах със скромен пакет на средна цена на акция от 4.87 лв. с включените такси и комисионни. Яд ме е, че не бях пуснал по-смела поръчка за права, но в ретроспектива винаги е лесно да откриеш грешки и възможности. След пускането на търговията се включих и в обирането на предлаганите бройки нагоре с покупки на 6.70 лв. Тази позиция в момента е с най-високата капиталова доходност в портфейла от 34.27% спрямо средната цена на всички притежавани акции. 

Отново обаче проявих стара слабост с микромениджмънт и свръх търговия. Имах възможността да съм пред платформата в сутринта на 2 септември и успях да взема акции на Българска Фондова Борса АД и да реализирам по-късно през деня малка доходност. Продажбата беше излишна, но така или иначе операцията не беше планирана, а и нямам достатъчно задълбочен поглед върху случващото се в оператора.

Добавих още Софарма Трейдинг на 10 септември, но цената не пое в моята посока към края на месеца въпреки влизането в SOFIX. Причината мож би е в раздялата с досегашния изпълнителен директор Димитър Димитров и възкачването на поста от самия Огнян Донев.

Записах и две сделки с Телелинк при цени от 16.30 лв./акция на 10 и 16 септември. Въпреки оптимистичните перспективи пред ТБСГ (Анализ на Телелинк Бизнес Сървисис Груп, 27.09.2021 г.) цена от около 20 лв. ще бъде сигнал за продажба преди следващия транш публично предлагане на акции от собствениците. 

Закрих напълно позицията си в Елана Агрокредит през месеца с малка капиталова загуба и нетна доходност от нисък едноцифрен процент с акумулираните дивиденти. Просто не виждам как този бизнес може да расте и да ми носи повече дивиденти в бъдеще. 

Бурен месец на БФБ, но портфейлът добива желан вид. С 20% тегло в него е ТБСГ, втори е Доверие Обединен Холдинг с 15.50%, трета по големина позиция е Софарма Трейдинг с 15.47%. Другите две позиции с над 10% в портфолиото са ФНИБ и Монбат. 



* * * P2P * * *
Доходността по кредитите в Минтос образува 1.19% от общия входящ паричен поток за месеца. Нищо интересно за месеца, освен един изплатен кредит в дефолт от Финко/Динеро (Украйна). Остават още доста от Украйна, Армения, Виетнам, Индонезия, Филипини, но всяко възстановено евро е от значение. 




* * * Американски акции * * *
Три покупки направих през месеца. На 13-и взех Pfizer при цена от $14.77/акция. На 15-и добавих VICI Properties на цена от $29.79 и на 18-и добавих една акция Apple на цена от $146.52. 

Близо 7% от паричния поток към всички стълбове бе формиран от дивидентите на Pfizer, J&J, Microsoft, Exxon Mobil и NextEra Energy.

Покупките бяха предпазливи и оставиха малко кеш в акаунта за дългоочакваната от всички корекция. В портфолиото има само една компания без дивидент (XPeng), a за всички останали съм готов да усреднявам при спадове, в това число и AT&T, което е много несправедливо пребито в навечерието на прехода на американските потребители към 5G. 

JPM повиши дивидента си за радост на всички акционери и в унисон с тенденците компаниите да връщат към инвеститорите колкото могат повече чрез дивиденти и обратни изкупувания. 

13.78% е доходността от създаването на портфейла с включени дивиденти. Бъдещата дивидентна доходност върху вложените от мен пари (включително и в XPEV) е 3.11%. За 2022 г. трябва да се опитам да достигна до 4% с оглед на ускоряващата се инфлация. 

Иначе поскъпването на долара спрямо еврото носи допълнителен ефект в левовото изражение на този стълб от цялостния портфейл. 


От блога:
Инвестиционен портфейл Август 2021
Инвестиционен портфейл Юли 2021
Инвестиционен портфейл Юни 2021



изображение: FT.com
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *