Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 30 август 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Август 2021)

Пазарите продължиха да растат и да носят капиталова доходност и през август на фона на разрастващия се разговор за инфлацията, която за предходните месеци вече е стабилно над целите на централните банкери. Не са малко и подхвърлянията обаче, че е време за т.нар. "здравословна корекция". За стратегии, които предвиждат дългосрочно държане и събиране на дивиденти, известен спад на цените на акциите би бил от полза. 

Моят инвестиционен портфейл през август записа добри резултати в унисон с общото възходящо движение. На родната сцена несъмнено най-вълнуващият сюжет беше съдбата на правата за увеличението на капитала на Доверие Обединен Холдинг, но имаше и други събития като търговото предложение към миноритарите в Индустриален Холдинг България, началото на търговията с акциите на ИмПулс-1 и т.н. В същото време пазарът отвъд Океана общо взето пренебрегна делта варианта на коронавируса и продължава да записва рекорди, като до момента за 2021 г. имаме над 50 сесии със затваряне на рекордни стойности на основия индексS&P500, като DJIA и NASDAQ следват същата тенденция. 


* * * P2P * * *
Август 2021 затваря една година от последните парични движения по сметката в Минтос. Пасивният доход от тази инвестиция е нищожен, защото и тя не е голяма и да бъде преди да се получи удовлетворително разрешение с проблематичните кредити, които в моя акаунт са 60.31%. 


* * * БФБ * * *
Доста движение в българския портфейл и съответно реализирана доходност през август. Може да се каже, че менажирането на този стълб най-накрая придоби някакъв смисъл. В общо 7 сделки излязох напълно от инвестицията в ИмПулс-1 при цени от 1.27 до 1.35 лв за дял. Това, което целях се получи в голяма степен, въпреки че не максимизирах резултатите от търговията с една идея повече търпение. Нямам нищо против фонда сам по себе си, ще го следя с интерес, но засега единственото му предназначение е на касичка за другите свързани непублични фондове, което мен не ме устройва. Иначе 18-20% доходност за около месец е супер, особено и когато е реализирана. 

На 13 август продадох всички останали дялове на Доверие Обединен Холдинг при цена 7.20 лв. като към онзи момент бях експериментално настроен да си "върна" пакета чрез по-евтини права. В ретроспектива това се оказа много добър ход и ме е яд, че не бях още по-смел на аукциона на 17 август. Пазарът ме изненада доста, аз бях готов да платя и поставих лимитирана поръчка от 25 ст. на право, като се има предвид, че само дни по-рано правата се търгуваха срещу 40 ст. на брой. Това щеше да ми донесе отстъпка от 90 ст. от текущата цена и от цената, на която записват участниците, купили допълнителни права преди аукциона. Ако пък цената беше по-високо, просто щях да отпадна от аукциона, което нямаше да е голяма драма също.

Вместо това наддаването приключи и незаписаните права бяха разпределени при 10 ст. на брой, като и моята поръчка беше удовлетворена на тази цена. Разбира се, записах максималният възможен брой акции.

На 19 август ми беше посрещната поръчка за покупка на акции на Монбат при цена от 6.25 лв. По тази позиция продължавам усредняването надолу. На 30 август продадох последните си акции на Телелинк Бизнес Сървисис за 14.90 лв. 

На 11 август бе преведен дивидента от Агрия Груп Холдинг, а на 17 август - този от Неохим. Входящият паричен поток възлезе на 3.56% от общия паричен поток към цялостния портфейл, а резултатът към края на периода в този стълб е +5.85%. Не особено впечатляващият резултат се дължи на разпиляването (свръхдиверсификацията) в компании без доходност като Софарма Трейдинг, Химимпорт и ПИБ, както и в няколко позиции с големи нереализирани капиталови загуби (Монбат и Неохим). Самият факт, че успявам да ги неутрализирам обаче е достатъчно радващ.  


* * * Американски акции * * *
Най-накрая се отървах от дяловете на Viatris.Това стана на 11 август при един от силните за акцията дни, като удовлетворената поръчка беше за $15.04. На 16 август взех още една акция на Microsoft срещу $291.95, а на 18-и добавих малко и АТ&T при цена от $27.98 за акция. 

Дивиденти през август дойдоха от AT&T, JP Morgan и Apple. Снежната топка расте видимо, което е достатъчен стимул стратегията да продължава да се спазва. А тя е за балансиран портфейл с минимизирани транзакционни разходи, максимизиран дивидентен доход и разумна диверсификация. За периода входящият паричен поток от американски дивиденти възлезе на  3,21% от общия паритчен поток. Тоталът на доходността в левова равностойност е +16.93%, подкрепен от работещия към момента модел и от лекото поскъпване на американската валута напоследък. 


От блога:
Инвестиционен портфейл Юли 2021
Инвестиционен портфейл Юни 2021
Инвестиционен портфейл Май 2021



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *