Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Инфлацията, балоните и инвестициите (от уебинара на Expat Capital)

Търсенето на доходност над нивата на инфлацията ще доведе до поскъпване на повечето финансови инструменти. Това е общоприетата към момента теза, споделяна и от Никола Янков от Експат Капитал. Инвестиционната компания проведе уебинар под заглавие "Инфлация, балони и инвестиции" с участието на главния икономист на Института по пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов. 

"Разкъсва се връзката между паричната политика и реалната икономика. Имаме концентрация в някои видове активи. Например в тех-сектора оценките са неясно формирани, там се търгуват единствено големи очаквания. Същото се отнася и за недвижимите имоти.

В България се оформя усещането, че недвижимите имоти винаги ще растат заради последните три години на неизменно поскъпване. Има гласове, които питат къде е балонът, при положение, че няма предлагане. Няма достатъчно жилища. Но проблемът с предлагането на недвижимите имоти е, че много собственици дори на празни имоти не са склонни в момента да участват на пазара като продавачи. Винаги има един момент, в който свършва горивото. Интересното е, че той съвпада с момента, в който се появи политически натиск да се увладее инфлацията. Това води до потискането на кредитната експанзия", коментира Лъчо Богданов. 

"Охлаждането на кредита се очаква още от следващата година - 2022. Около 10 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в имоти тази година. За това гориво става дума, това е много голям дял от свободните пари на българите. Човек трябва да внимава къде ще влиза от тук нататък и как иска да съхранява стойност", добави Никола Янков. 




"Не можеш да напечаташ петрол, не можеш да напечаташ газ. Те трябва да бъдат произведени с физически капитал, с труд, а всичко това поскъпва. Искаме да сменим от въглища на ВЕЦ-ове, но това отнема време. Това не става с включване и включване на капацитети. На спот пазара изчезва едно нещо, но другото не се е появило. Не можеш ноември да пуснеш нова ядрена централа, защото в Италия няма ток или в Германия липсва газ. Някои от европейските компании не инвестират в находища на петрол и газ заради ангажиментите към зеления преход. Това носи дисбаланси на пазара", сподели още Богданов. 

"Тази година нефтът е поскъпнал 70%. Същото важи и за металите. Има инструменти и фондове, които следят движението на тези цени. Може да се печели и в двете посоки - и когато пазарът върви нагоре, и когато тръгне надолу. Човек обаче трябва да знае какво се случва със съответната суровина", допълни Янков. 

Лъчезар Богданов обясни и ръста на множество популярни инвестиционни активи във втората половина на 2020 г. и цялата 2021 г.:

"Аз мога много лесно от телефона си да купувам крипто и акции в САЩ. Въпросът е как да прочета, че има бизнеси, които създават стойност например в развиващите пазари. И как да инвестирам? Същото е и в България. Няма как да участваш в успеха на нашите компании, защото никой не ги предлага. Свободната ликвидност се насочва там, където може и това е валидно глобално". 





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *