Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 29 юли 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Юли 2021)

Третата третина на юли ме завари на морето, което предопредели по-слабата активност тогава за сметка на по-високата преди това. Когато става дума за инвестиции в акции или P2P е трудно да се говори за чисто пасивен доход, защото портфолиата се нуждаят от наблюдение и грижа. Важно е обаче човек да може да си позволява почивки без да рискува да изгуби капитала си докато пляска в морето или се кефи на менти и бири по плажа. 






* * * Американски акции * * *
Тук се намира единственото вложение, което не пасва на горното описание и това са ADS-ите (Американски депозитарни разписки) на XPeng (XPEV). Ако някой не знае, на NYSE се търгуват именно такива ценни книжа, а не акции на китайския EV производител. Та в края на юли XPEV претърпя дълбок срив от над 10% заради обострящия се търговско-технологичен конфликт между САЩ и Китай. В следващите дни оценката на компания се възстанови до голяма степен, но подобна волатилност няма място в дефанзивно портфолио като моето, чиято цел е осигуряването настабилна и предвидима месечна дивидентна доходност. 

С XPeng ще се разделим при удобен момент. Усредненият прайс таргет в Yahoo Finance e за $49.93 за брой със Strong Buy препоръка. Още миналата есен точно този производител грабна моя интерес (Анализ на XPeng26 ноемрви 2020 г.), но и тогава знаех, че дългата позиция в компанията е спекулативна заради липсата на дивидент и ценова стабилност. 

Като говорим за открития, бижуто VICI Properties (VICI) вече е част от дивидвентното портфолио, след като на 6 юли направих покупка при цена от $30.84 за дял (Анализ на VICI Properties, 5 юли, 2021 г.).

Добавих и JPM на 15 юли при котировка от $154.75/акция, което не беше най-добрата ми сделка като цена-вход напоследък. Обратното, един от ударите ми напоследък дойде на 19 юли, когато пазарът изпълни много ниската поръчка за покупка на акции на XOM с цена $54.75.

Срещу трите покупки като входящи парични потоци застанаха моята вноска към портфолиото, както и дивидентът от CISCO, който беше символичен след намалената през май експозиция. 



* * * P2P * * *
Минтос обяви, че платформата е прибрала всичко дължимо на инвеститорите от Aforti, но моята блокирана сума остава значителна в други проблемни оригинатори. Платформата в момента работи стабилно, без сътресения, и аз съм готов да подновя вноските и там, но преди това е нормално да си искам парите. 

Доходността от P2P кредитиране за юли възлиза на 0.95% от цялостния входящ поток за месеца. 



* * * БФБ * * *
Крем де ла крем! Българската борса се превръща в спекулантивен рай поради не съвсем обясними за мен причини или по-точно не поради причини, които да осигурят устойчиво по-високи оценки на родните компании. Победителите обаче не ги съдят, а когато има попътен вятър дори и магаретата политат. 

В блогпоста "Има ли ИмПулс и Доверие на БФБ" от 18 юли 2021 г. се опитах да обобщя ключовите акценти от случващото се на родната борса, а през миналия месец в друга пубилкация беше отбелязан впечатляващия ръст на основния индекс ("Динамика на БФБ: SOFIX катери нагоре", 24 юни 2021 г.). 

На този фон нямаше как да не се активизирам. На 7 юли се включих в публичното предлагане на "ИмПулс - I" АД в ранната фаза с ордери до 10,000 бройки. Пазарната поръчка беше удовлетворена на горната ценова граница на IPO-то (1.10 лв.) точно според очакванията. На 12 юли "прибрах малко чипове от масата" на цена от 1.255 лв. за брой. Това, че дружеството допълни две страници от проспекта си след предлагането, за мен беше червен флаг. Същото се отнася и за неочаквания ход да бъде допусната предварителна търговия с права - нещо, което за първи път се случва на новосъздадения сегмент BEAM. Иначе за учредената през тази година компания, имаща намерение да оперира като венчър кепитъл фонд, все още няма какво да се каже. Фактът, че прекратяването на търговията с правата на 28 юли дойде при цена от 1.30 лв. (доходност от 18.18% спрямо IPO-то) говори достатъчно за големия рисков апетит на БФБ. 

Третата сделка за месеца също беше продажба, този път на 2/3 от акциите в Доверие Обединен Холдинг. Постигнатата средна продажна цена от 7.44 лв. от 19 юли е близо до локалния връх, който ми се струваше неустойчив, както и всяка цена над 7.20 лв. преди предстоящото увеличение на капитала. Планът е или да взема и запиша права, или да купя акции без права на цени до не повече от 6.30 лв. за брой. При всяко положение целта е да увелича броя на акции, които притежавах преди в по-голям размер от този, който щеше да ми се полага, ако просто бях упражнил правата върху стария обем. Под публикацията можете да намерите календара на предлагането. 

В края на месеца беше изплатен дивидентът от Монбат, а в началото бе преведен и този, дължим от (БРЕФ) Елана Агрокредит (благодаря за сигнала в коментарите). Резултатът след всички операции и парични движения в "българския стълб" е доходност от 14.29% за периода на съществуването на портфейла. Не е впечатляваща доходността, но като се имат предвид периодите, през които минава българската борса, за мен е ок. 


* * * Заключителни думи * * *
Кешът в портфейла с български акции към края на юли е 17.10%. В американския такъв той е по-малко, но след ликвидацията на позицията в XPeng, когато и да стане това, свободните парични средства ще станат не по-малко от 9.38%. Споделям това, защото излизането на кеш ще бъде моята стратегия за посрещане на евентуална предстояща волатилност на капиталовите пазари. 

Целта на портфейла е да бъдат купувани предвидими бъдещи парични потоци и да се постига доходност, която в някакво обозримо бъдеще да позволи постигането на FIRE в България. Част от преследването на целта е и увеличаването на месечните контрибуции, а това може да стане само с ръст на доходите или увеличение на нормата на спестяване. Позволявам си да се похваля, че на мен ще ми се случи първото във връзка с промяна на работното място, като планът е нормата на спестяване да не се променя или ако се променя, то да е към увеличение. Очаквайте през август пост на тема как могат да се увеличат доходите от трудова дейност - нещо, което трябва да се случва, за да се извърви пътя до мига, в който трудовият договор ще бъде опционален. 

Успех в инвестициите! Благодарности, че стигнахте дотук и не забравяйте, че нищо от споменатото по-горе не е инвестиционен съвет. 









Share:

2 коментара:

  1. Аз ли не съм разбрал или вие грешите за получен дивидент от БРЕФ?

    ОтговорИзтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *