Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 10 август 2021 г.

Българският финансов уеб

Знаем, интернет е непресъхващ извор на информация за абсолютно всичко. Когато става дума за България, отново знаем, повечето неща се случват с известно закъснение. 

Нещо, което се случи в синхрон с развития свят по време и след глобалния локдаун през 2020 г., беше навлизането на услуги, улесняващи достъпа до капиталовите пазари на ритейл инвеститори. Изведнъж заделянето на пари и инвестирането им се превърна в нещо достъпно и сравнително евтино за всеки притежател на мобилен телефон. Успоредно с това избухна нещо, което условно ще наречем "българският финансов уеб". Това са всички сайтове, блогове, Ютуб канали, Фейсбук групи, които създават или опосредстват размяната на съдържание на тема лични финанси, финансова грамотност и инвестиции. Въпросното избухване в случая не беше в синхрон с навлизането на финтех услугите на българския пазар, но пък изостава от англоезичния свят, където отдавна има уеб балон на тези теми. 

По-надолу съм опитал да обощия и систематизирам кратка линк библиотека, която съм сигурен, че с течение на времето ще се разширява. 

Блогове и сайтове:
finfree.bg - мястото, където се намирате в момента, е създадено с пилотна публикация през август 2019 г. Първоначалният замисъл на блога е да бъде дневник на дългия и може би неизвървим път до постигането на FIRE в България (Financial Independence Retire Early). Към момента можете да намерите по няколко блогпоста на месец, касаещи актуални събития в сферата на инвестициите, агресивното спестяване и стремежът към финансова независимост. 

angelovdimitar.com - това е сайтът на Димитър Ангелов, който разглежда сходни теми с тези в блога, в който сте в момента. Разликата е, че проектът става все по-комерсиален, Митко развива и YouTube канал, предлага и платени консултации. 

redtapepayments.blogspot.com - това е блогът на  Валентин Стойков, разглеждащ всевъзможни данъчни и правни аспекти на инвестирането. По тези въпроси много активна е и Марина Мучакова в множество Фейсбук групи, но тя няма собствено интернет пространство. 

vivainvest.eu - сайтът на Стойчо Недев, който е специализиран във финансовите технологии и иновации и предлага особено голяма стойност, когато става дума за информация за P2P индустрията. 

smartmoney.bg - умните пари на Стойне Василев е един от най-старите сайтове за финансово консултиране и грамотност. Там можете да откриете както полезна публикации по случайни теми, свързани с инвестиране, спестяване и забогатяване, така и информация около офлайн дейността на Василев като консултант. 

pasivendohod.net - това е сайт, за който научих от публикация в SmartMoney на тема колко трудно е блогването в България (о, повярвай ми, знам :) ). Тематиката на блога на Никола Янчовинчин е печелне пари от афилиейт маркетинг, онлайн дейности, създаване на съдържание и т.н. 




YouTube канали:
100х invest с Любо Леков - това е видеоканалът на познатото име в инвестиционните среди Любомир Леков, където той споделя свои виждания по актуални инвестиционни теми и възможности. 

Angelov Dimitar - каналът на Димитър, където можете да получите информация за някои от ключовите въпроси около индивидуалното инвестиране. 

Българският крипто канал - Нашумял по обясними причини, това е един канал, който не може да бъде пренебрегван в родния уеб заради броя на абонатите и броя на показванията на видеата. Авторът Пламен Андонов предоставя актуална информация и собствените си възгледи върху динамиката на криптопазара, като често мненията му стават обект на разгорещени спорове. 

Клубът на инвеститора - Още един канал, в който има видеа с актуални инвестиционни сюжети, авторът на който е анонимен. 



Фейсбук групи:
Клуб на Инвеститроа - създадената от Стойне Василев група се разрасна до най-голямата в България на инвестиционна тематика. Това идва със своите плюсове и минуси, но мястото е по-скоро полезно, тъй като се споделят много идеи и се коментират от широк кръг хора с различни профили. 

Инвестиции в P2P кредити / Peer to Peer lending investments - група, движена на Стойчо Недев на очевидната тема P2P инвестиции.

Dividend Investors Club - Bulgaria - има по-малко членове, но пък е фокусирана върху специфичен сегмент от капиталовия пазар. Също много полезна за идеи за инвестиции, които да носят и регулярни парични потоци. 

Български фондов пазар - една малко по-неактивна група, занимаваща се със сюжетите на БФБ. 


* * *

Има известна отговорност в това да се промотират YouTube канали и уебсайтове, защото не за всеки е лесно да открои самозванците от създателите на съдържание, от което има реална полза. Ясно е, че всеки може да си пише и говори всичко в Интернет, а доверие се гради трудно, още по-трудно сред аутитория, която е и по-недоверчива. 

Аз лично следя и слушам повече чужди източници, но това не означава, че няма интересно и качествено съдържание и на български език. Отправната точка за "консумацията" на подобно съдържание е винаги да има критичен поглед и допълнителна проверка на фактите и твърденията. Инвестиционните решения все пак всеки си ги взема сам, освен ако не предостави парите си за доверително управление. Следователно и сам носи отговорност за решенията си. 

* * * 

заб.: Този пост е публикуван на 10 август 2021 г. и досега не е редактиран. Ако се сещате за сайт, канал или група, която пропускам и от която смятате, че има полза, моля, споделете в коментар. Ако сте създател на съдържание, чувствайте се поканени да се свържете с мен, за да включа Вашият сайт, канал или блог. 



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *