Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 31 май 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Май 2021)

Месец май ще се запомни с необичайно голяма бройка сделки с акции както на БФБ, така и отвъд Океана. Моята напълно стандартна buy and hold dividend investing стратегия обичайно предвижда няколко покупки на американски книжа и в много редки случаи преструктуриране на портфейла от български акции. Затова и общо 6-те сделки на БФБ (две продажби и четири покупки) и още 3 сделки (една продажба и две покупки) изглеждат като необичайна активност. 

2.48% е делът на пасивните доходи от всички източници спрямо тотала на всички входящи потоци, в това число и на месечния депозит. 

 
* * * P2P * * *
Вече по традиция обзорът на портфейла започва с P2P инвестициите, в които не се случва на практика нищо. Голяма част от главницата остава под риск, но пасивният доход тече върху "развързаното" евро в Минтос. 1.14% от цялостния входящ паричен поток към трите стълба се дължи на доходността по бързите кредити. 





* * * Американски акции * * *
Новината за отцепването на Уорнър Медия от АТ&T беше най-значимото корпоративно събитие, свързано с някоя от позициите ми. В статията "АТ&T кешира Уорнър Медия, ритейлът разпорадава" от 19 май съм описал по-подробно случващото се с телекома. Моята визия е малко по-различна от тази на блогърите и влогърите и аз нямам проблем с това да задържа акция дори и при новите обстоятелства. 



Реших да намаля малко експозицията си към технологичния сектор за сметка на финансовия. С продажбата на 80% от позицията в Сиско (CSCO) финансирах покупката на акции на JP Morgan (JPM) - нещо, което се канех да направя от няколко месеца. Продажбата на CSCO стана на 19 май при цена от $52.31 за дял, а покупката на JPM се реализира на 21 май при цена от $159.94 и при тази позиция има вече поскъпване, което е радващо явление. 

Имам покупка и на Пфайзер на 18 май при цена от $39.88. Вече имам доста по-малко притеснения, свързани с ваксината и даже смятам, че ситуацията за компанията е благоприятна в този контекст (Winner takes all).

През май дивиденти изплатиха AT&T и Епъл, които формираха 1.34% от общия входящ паричен поток.

XPeng (XPEV) успя да възстанови част от загубите през втората половина на май, но положителният резултат на активите, деноминирани в долари, бива изяждан от продължаващата обезценка на щатската валута спрямо еврото и респективно - лева. 



* * * БФБ * * *
Селекцията български акции претърпя най-съществени изменения през вълнуващия месец.

На 7-ми закрих цялата си позиця в Градус АД при цена от 1.41 лв. за акция. Въпреки че разкритията на Светослав Илчовски не са доказани от съдебната система, защитата на Иван Ангелов (известен и като Иван Пилето) беше твърде слаба и хаотична. Инвестицията ми в компанията беше несполучлива, защото ръководството не съумя да доразвие бизнеса и да увеличи печалбата, носейки повече стойност за акционерите. Напротив, в отчетите ми правеше впечатление, че положителният резултат може би се прехвърля в свързани непублични дружества чрез финансов инженеринг. Хипотезата за кухи обороти преди първичното предлагане и възможния натиск върху пенсионните фондове да участват в това предлагане звучат твърде реалистично. Въпреки излъсканите доклади на малкото анализатори, акцията така и не намери чужди инвеститори, а освен не се радва и на съществен местен интерес след IPO-то. 

На 12 май пък беше ден за акции на БФБ, което е ежегодна възможност да се търгува с малки обеми без комисиона. Събитието е добра възможност за осредняване и леки корекции в портфейла. С освободените средства от продажбата на Градус закупих дялове от Монбат в две сделки на цена от 5.70 лв. и на Неохим на цена от 29.20 лв. Монбат обяви възстановяването на дивидента, както и отчете добри резултати за април, докато поканата за Общо събрание на Неохим разочарова в частта с предложения дивидент и съответно акцията беше разпродадена от ритейла в условията на мизерна ликвидност на страната на търсенето. 

На 20 май продадох малък дял от Доверие Обединен Холдинг на цена от 2.16 лв./дял, за да открия позиция в Агрия Груп Холдинг АД при цена от 9.65 лв./дял, след като стана ясно, че компанията ще започне изплащането на дивиденти и също така акционерите най-вероятно ще одобрят програма за обратно изкупувне на акциите с лимит до 14.00 лв. 

Така засега недивидентни акции в моя портфейл към момента на писането на този пост са ПИБ, Химимпорт, Доверие Обединен Холдинг, Софарма и Софарма Трейдинг. Някои от тях създават стойност за акционерите, други - не, така че не е изключено да се разделя с някои от тях дори и на загуба. 


Горният текст не е препоръка за взимане на инвестиционни решения.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *