Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 30 април 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Април 2021)

Април беше натоварен месец в личен и професионален план, затова освен блога, оставих и инвестициите да си починат от мен. В началото на периода се проводеха парламентарните избори в България, а в края му големите корпорации от САЩ публикуваха отчетите си за първото тримесечие. 

Моят депозит възлезе на 97.78% от целия паричен поток за април. Общият пасивен доход е скромните 2.22%. 



* * * P2P * * *
Ще бъда лаконичен за частта от инвестиционното портфолио, касаеща Минтос, тъй като нито има новини, нито резултатите за перидоа са значими. Пасивният доход е 1.16% от общия входящ паричен поток в трите стълба. 



* * * БФБ * * *
В началото на април почти се бях заблудил, че българският капиталов пазар набира възходящ моментум след пробива на 500 пункта SOFIX и същественото записване от 2,4 млн. дяла в ЕТФ-а на Експат. Индексът на родните сини чипове ще посрещне месец май на ниво от 522 пункта, което представлява покачване от около 2,9% за периода - общо-взето мизерен ръст, като се има предвид, че БФБ едвам се възстанови от ковид-удара. За сравнение основният индекс е приключил април 2018 г. на ниво от 668.55 (с цели 22.5% повече от сега). 

ПИБ изкара приличен отчет за 2020 г., но пазарът е негативно настроен към една от по-малките локални банки, която танцува и проблематични политически валсове. 

Неохим изненада неприятно с отчетения спад на износа в година, в която продукцията на завода се радва на голямо търсене. Цената на акцията бе натисната здраво в последните дни и надеждата за някаква доходност от инвестицията в торовия завод остава за поканата за ОС и очакването за някакъв дивидент. 

Монбат също изкара добър отчет. Книжата на компанията отбелязаха един от по-значимите ръстове (28%), който изпревари включения в поканата за събранието дивидент от 0.1795 лв. бруто. Така БФБ фиксира дивидентната доходност на книгата на 3%, колкото е и местният стандарт. 

През месеца нямаше дивиденти, нямаше и сделки. 




Фиг. 1. Портфолио на БФБ към 30.04.2021. Източник: Елана Трейдинг. 


* * * Американски акции * * *
Консервативният ми подбор има и консервативни, предвидими резултати. Това не само, че не е лошо, ами е добре, защото постигам възвръщаемост, при значително по-ниски нива на риск. 

Феноменални отчети на Microsoft (MSFT) и Apple (APPL) за Q1, калкулирани в цената много преди самото им публикуване. Лошият старт на ваксината на Johnson & Johnson не наранява засега една от двете компании с по-висок кредитен рейтинг от този на правителството на САЩ (другата с ААА е MSFT). Същите две обявиха и повишение на дивидента, което допълнително зарадва инвеститорите. 

Pfizer (PFE) започна да се възстановява в посока 40 долара, след като ваксината на компанията се оформи като най-добре приетата на пазара. 

В средата на месеца изпуснах прозорец най-накрая да отворя позиция в JP Morgan (JPM), когато цената проби под 150 долара за дял. В същото време държането на XPeng (XPEV) става все по-трудно, акцията буксува. 

На 13 април купих АТ&T (T) на цена от $29.65, с което си понижих средната до $32.02, а дивидентната доходност е 6.50%. 

Дивидентът от CISCO (CSCO) беше единственият за април, допринасяйки с 1.06% към общия входящ паричен поток в трите стълба на инвестиционното портфолио. 




Фиг. 2. Портфолио американски акции към 30.04.2021. Източник: Собствена графика



От блога:
Инвестиционен портфейл Март 2021
Инвестиционен портфейл Февруари 2021
Инвестиционен портфейл Януари 2021


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *