Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 5 юли 2021 г.

Анализ на VICI Properties Inc. (VICI)

Американският капиталов пазар качва температура ден след ден и става все по-друдно да се намери сделка, която да не е пренаселена. Основните индекси S&P500, NASDAQ и Dow Jones записаха рекордно първо полугодие на 2021 г., a популярните компоненти "летят" почти независимо от сектора, в който оперират. 

Една от сферите, които бяха ударени от ковид кризата, беше тази на комерсиалните недвижими имоти. Затворени молове, магазини, ресторанти, спортни обекти, увеселителни паркове - всички оператори на такива обекти бяха принудени да преразгледат бизнес моделите си, както и може би да предоговорят условията с наемодателите си. Сега, след като ваксинирането напредва и държавите се отварят все повече и повече, комерсиалните имоти бързо се връщат във фокуса на инвеститорите заради огромното отложено потребление, което в момента се отпушва в севрното полукълбо. 

В блога вече беше разгледана компанията STOR (линк: Анализ на Store Capital Corp., 15.09.2020 г.). От датата на публукуване до днес АДСИЦ-ът (REIT) има капиталова доходност от +16.98%  и три дивидента от по $0.36 на акция (още 3.66% дивидиентна доходност върху цена затваря от 15 септември - $29.50). 

С ексллозията в увесилителната индустрия обаче изскача нов, може би по-интересен за индивидуални инвеститори играч на терена на комерисалните недвижими имоти. Става дума за VICI Properties Inc. Това е компания, която притежава и отдава под наем хотели и игрални зали в Лас Вегас. 


Бизнес модел
VICI притежава портфейл от висококачествени имоти в меката на хазарта в САЩ, които отдава на базата на т.нар. Трипъл-Нет принцип (Triple-Net lease, Investopedia). Това означава, че наемателите, които са обичайно солидни печелвиши оператори на казина и хотели, поемат ангажимента да подържат имотите, да плащат данъци и такси и т.н. Това означава, че единствената задача на VICI е да събира наемите без от тях да се отчисляват очаквани или неочаквани разходи. 




Фундамент
АДСИЦ-ът може да покаже на витрината много солиден баланс и финансови показатели. Компанията има пазарно ниво на ливъридж с 0.74 debt/equity коефициент. Подобни са показателите и на други популярни REIT-ове, но в сравение с други сектори размерът на дълга е малък. 

P/E коефициентът на VICI (13.84) обаче е значително по-никсък от този на Realty Income Corp (O, 69.09) и Store Capital Corp (STOR, 43.68).  

Дивидентът изглежда по-сигурен при VICI с доходност от 4.25%, но payout ratio от 55.98%. При STOR той е 4.17% при 181.01% payout ratio. При O дивидентната доходност е 4.23% при 292.40% payout ratio, което означава, че с ефекта от настоящите си операци двете последни компании се декапитализират. Важна забележка тук е, че трите АДСИЦ-а имат съвесем различни клиенти, част от които са предоговорили или замразили наемните плащания. Към момента обаче картината е най-благоприятна за VICI Properties, защото към момента наемите за всички имоти са събрани на 100% в кеш. 

EV/EBITDA от 20.14 отново прави разглежданата компания да изглежда ако не подценена, то поне леко недооценена спрямо пазара. Минус е високият бета коефициент (1.14), което прави инвестицията по-рискова за инвеститори, които нямат достатъчно дълъг хоризонт на държане. Този показател отразява и по-голямото наказание, което пазарът наложи 2020 г. на секторите и бизнесите, които бяха засегнати най-много от ковид кризата. Казината, увеселителните локации и ХоРеКа бизнесът определено бяха в този списък. 



Фиг. 1. Годишен ръст на приходите и печалбата на VICI Properties Inc. и показатели за рентабилност. Източник: https://markets.ft.com / Financial Times




Фиг. 2. Препоръки на анализаторите. Източник: Yahoo Finance


Анализаторските оценки, агрегирани от Yahoo Finance, дават STRONG BUY сигнал (1.8) за акцията с прайс таргет от $34.79 към деня на писането на този пост. За сравнение сигналът на другите два споменвани по-горе REIT-а са само BUY (2.2 и 2.4). 

Акционерната структура включва големите фондове Вангард с 14.23% и Блекрок с 9.13% собственост. 62.58% от акционерният капитал е в ръцете на 10-те институционални инвеститора с най-големи дялове.


Перспективи
Компанията изглежда подходяща за дългосрочно държане със солидната дивидентна доходност, която предлага. Тъй като VICI Properties е наскоро учредено дружество (2017 г.), засега има исторически данни само за 3 г. Те показват CAGR на EBITDA от 50%, което е феноменален резултат, присъщ за растящите технологични компании. Разбира се, тези стойности ще се изгладят с времето и ще спаднат значително, но очакванията на анализаторите са за EBITDA Growth (FWD) от 24.17%, приходите да пораснат с 25.54%, а ръстът на дивидентите да се запази около 10% годишно.

АДСИЦ-ът вече обяви придобиването на "Venetian Resort Las Vegas" - още една перла в короната на луксозното портфолио. 

VICI Properties Inc. to Acquire the Venetian Resort’s Real Estate in Las Vegas, Busniness wire, 03.03.2021 г.




Фиг. 3. Хотел Venetian, източник: CRE Herald


В комплекса влиза и една от най-големите и популярни зали за електронни спортове - един тренд, който също разширява популярността си. 

Когато става дума за перли в короната на портфолиото обаче всичко бледнее пред Ceasars Palace - най-известното място за търсачи на силни усещания на зеленото сукно в казиното. 

Целият портфейл от имоти е наличен на сайта на VICI Properties (линк).  

Друга черта на активите на REIT-а е, че те са донякъде защитени от финансови кризи. Голямата Рецесия от 2008 г. отведе много почти фалирали хора до ротативките и рулетката, където същите купуваха надежда. Това съждение обаче не е валидно за пандемии и други форсмажорни обстоятелства, които изискват локдаун и физическо лимитиране на придвижването. 


И още...
VICI Properties е част от индексите Russell 1000 и Russell 3000 за компании с по-малка пазарна капитализация. Така АДСИЦ-ът остава до известна степен в сляпото петно на пазара, влиза в по-малко ETF-и и други КИС. 

За последната една година има оповестени 9 сделки на инсайдъри (членове на борда и оперативното ръководство), като и 9-те са покупки. 

За ритейл клиенти от България компанията е достъпна в платформите, предоставяни от водещите инвестиционни посредници, както и в Револют. 


Обичайните финални думи: Настоящият текст не е съвет за инвестиционно решение. Анализът е направен с ограничен ресурс и на базата на общодостъпна информация, но може да пропускам нещо съществено. Ако има такова, ще се радвам да го споделите в коментар. Успех и печалби на капиталовите пазари. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *