Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 30 юни 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Юни 2021)

Този месец обзорът ще засегне много повече личните ми грешки, отколкото чисто техническото движение в различните стълбове. Мисля, че е разумно човек да си дава ясна представа за това, което прави, и дали го прави добре или не. Стъпките накриво при инвестирането винаги имат много ясно парично измерение, но това са правилата на играта. По-важното е умението да се разпознават причините за грешките, така че да може да бъде изградена система за тяхното минимизиране. Само така могат да се спазват първите две правила на Уорън Бъфет, а именно - да не се губят пари. 

Още нещо към увода. Това, че направих чисто трейдърски грешки през юни не означава, че инвестиционната 2021 г. е провалена, още по-малко, че стратегията за дивидентно инвестиране се е пропукала. Напротив. Получих уроци на сравнително ниска цена, които да ме върнат в правилния коловоз. 

И така, какво направих през юни...


* * * БФБ * * *
Вероятността да направя "беля" на БФБ винаги е много по-голяма. Това е присъщият допълнителен риск на пазар, който има много малко ликвидни дружества, значителна информационна асиметрия и относително малко участници. 

В началото на юни продадох позицията си в Софарма при цена от 3.58 лв. и се включих в ралито, което последва новия транш на предлагане на Телелинк Бизнес Сървисис. Раздялата с "Фармата" идва след години на нищожен капиталов ръст и на спрения дивидент за 2020 г. Покупката на ТБС дойде след задълбочено проучване (в рамките на моите възможности и публичната информация, разбира се). Проблемът с нея беше, че стана на суб-оптимална цена на входа. В момента позицията ми е със средна цена от 14.285 лв. за акция, което отново осигурява над 3% дивидентна доходност, ако мениджмънта не промени политика по разпределението. 

Завишената средна цена се дължи и на калкулираните комисиони. Такива бяха платени и на частичен изход, след като продадох изестно количество акции от ТБС пак през юни заради избухването на Доверие Обединен Холдинг, което трбяваше да бъде хванато на всяка цена. Обидното в случая е, че в Инвестиционен портфейл (май 2021) споделих как съм продал част от позицията си в Доверие, за да финансирам покупка на Агрия Груп Холдинг. Причината тогава да избера точно този "маршрут" беше, че цената на Доверие буксуваше и тъй като не се предвижда паричен поток от дивидент, логично беше оттам да прибера капиталова печалба.

Груба грешка погледно в ретроспектива. Нямаше да бъде такава, т.е. с цената нямаше да  се е случило нищо, ако не се беше появило раздвижване на пазара, вероятно подхранвано от непублична информация в част от пазарните участници. 

Освен посочената по-горе грешка, друго за отчитане в този стълб няма. Нямам акции от компании, чийто дивидент са изплаща през юни. Трите най-големи позиции в българския портфейл към края на първото полугодие са Фонд за Недвижими Имоти България (19.31 %), Доверие Обединен Холдинг (18.73%), а трети след поскъпване излезе Монбат (12.38%), изпреварвайки Елана Агрокредит (12.32%). 


От блога:
Динамика на БФБ: SOFIX катери нагоре, 24.06.2021 г. 






* * * P2P * * *

Ако инициирах в момента инвестиция в Минтос, нямаше да имам никакви причини да съм скептичен, напротив. Лихвите по по-интересните кредити спаднаха драстично и вече са едноцифрено число, както бяха през 2019 г., когато действително започнах. 

Пазарът изглежда стабилен, работещ. Нямам забележки и към платформата. Единственият проблем, а той остава значителен, е блокираната сума кредити от оригинатори с отнети лицензи. Все още не съм готов да възобновя депозитите. 

Пасивният доход за юни е 0.78% от всички входящи потоци за месеца, което очевидно е пренебрежим резултат.




* * * Американски акции * * *
През периода направих покупки на JNJ при цена от $165.16 на акция (7 юни) и на JPM срещу $155.15 / акция (15 юни). JP Morgan обяви повишение на дивидента с 11% от $3.60 на $4.00 на 28 юни, така че дивидентната доходност срещу средната ми цена е 2.58%. 



Входящият поток от дивиденти беше значителен (5.24%), защото през юни много компании изплащат такъв. Въпреки ръстовете по целия пазар, смятам да увелича кеша в портфейла до 10% (сега е само 4.07%). Това трябва да стане постепенно, като месечните покупки не надвишават сбора на депозита + дивидентите и с продажбата на единствената компания без дивидент - XPEV. XPeng отбеляза сериозен ръст напоследък и се приближава към SELL зона около $50. Предстоящото предлагане на акции на компанията в Хонконг може би ще спомогне за достигането на тази цел. 

На радара ми е компанията VICI Properties.






Заключителни думи
Благодаря отново за това, че стигнахте дотук. Радвам се, че моят инвестиционен път ви е любопитен и се надявам да намирате полза от блога. Ако това е така, не се колебайте да го споделяте с хората, с които дискутирате темите за инвестиции, финансова култура и преследване на FIRE. 

Не забравяйте, че горният текст не е препоръка за взимане на инвестиционни решения, тъй като преценката ми може да е повлияна от личен интерес, а освен това не съм и лицензиран консултант.

Успех, добри печалби и весело лято!




От блога:
Инвестиционен портфейл Май 2021
Инвестиционен портфейл Април 2021
Инвестиционен портфейл Март 2021



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *