Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 30 юни 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Юни 2023)

Юни не беше лош месец за балансираните портфейли. Технологичните акции избухнаха и подкараха влака в подходящата посока. В същото време месецът беше наситен с дивидентни плащания. 

В България минаха доста общи събрания, най-запомнящото се от които беше това на Българска Фондова Борса АД. Дивидентът беше увеличен до 100% от печалбата за 2022 г. по искане на финансовия министър Асен Василев. 

Доверие беше волатилна позиия през периода, но завърши с инерция в посока нагоре. На другия полюс е Неохим, чиято цена изглежда фиксирана на 36 лева от по-едрите акционери и ситуацията покрай излизането от торовия завод на един от тях.

Тъй като доходите ми нараснаха в последно време, от следващия месец планирам да увелича регулярната вноска. 

Юни завършва по следния начин спрямо май:
+3.03% в левова равностойност портфейла с американски акции. В доларова резултатът е по-висок, но щатската валута поевтиня спрямо лева.  
+ 0.71% на портфейла с български акции. 

20.41% от всички входящи парични потоци се дължат на дивиденти и лихвени плащания по P2P кредити. 79.59% е делът на моята вноска към увеличението на инвестираните средства за периода. 


* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
Получих дивиденти, макар и малко късно, от Exxon Mobil и Microsoft. Късно, в смисъл че не успях да реинвестирам доходността в българската икономика в Деня за акции. В него използвах целия наличен кеш получен от Johnson & Johnson, за да купя още малко акции на БФБ АД (преди ОСА) при цена от 9.16 лв. 9.08 лв. ми е средната цена по този позция. 

Разочароващо е развитието покрай Неохим. Политически и други игри гонят от позицията индивидуалните инвеститори, а да се бори със спекуланите не е най-доброто решение за дивидентен инвеститор. 






* * * Американски акции * * *
В американския портфейл получих дивиденти от JNJ, MSFT, DOW, PFE, XOM и NEE. Реинвестирах ги заедно с новата моя вноска в акции на AT&T (2 юни, $14.98), Dow Inc (9 юни, $51.81) и VICI Properties (16 юни, $32,39). Първите две поръчки бяха на сполучливи нива, докато същото не важи за АДСИЦ-а VICI, който неочаквано коригира през юни. 

XPEV - единствената спекулативна акция в портфейла, обърна тренда и показва енергия за ръст. Хубаво е компанията да покаже и печалби освен нелошите продажби.  



* * * P2P * * *
Отбелязах лек спад на трайно просрочените кредити, но доходността за юни бе относително скромна. Нищо интересно за отбелязване тук. 



От архива:
Инвестиционен портфейл (Май 2023)
Инвестиционен портфейл (Април 2023)
Инвестиционен портфейл (Март 2023)


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *