Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 5 юли 2023 г.

15 графики, които всеки инвеститор в акции трябва да запомни (Част 1)

Наскоро се натъкнах на туит от Брайън Феролди (личен уебсайт), който е финансов учител, Ютубър и автор на финансови книги. В него той извежда 15 изображения и графики, които според него всеки инвеститор трябва да запомни. На мен ми бяха интересни и полезни и се надявам, че ще ви бъдат интересни и полезни и на вас. 

Ето въпросните 15 изображения с кратък коментар към всяко:



1. В дългосрочен план акциите винаги печелят. Графиката по-горе показва движението на основните класове активи от 1801 г. насам. Акциите са донесли най-голяма доходност, следват облигациите, после са ДЦК, после е златото, а доларът се е обезценил. 



2. Много повече пари се правят със задържане при бичи пазар, отколкото при продажба при мечи. Движенията нагоре по правило са по-големи. 





3. Инвеститорът е най-големия враг сам за себе си. Поведението му и литкането между активи и стратегии руши резултатите.



4. Цикълът на пазарните емоции е това, което излага инвеститорите на най-голям риск. Емоциите нямат място на пазара. 




5. Очакванията и емоциите са строго свързани. Това е нагледно демонстрирано и в цикъла на еуфория на Гартнър, свързана с въвеждането на нови технологии.





 



6. Цената на високата доходност в дългосрочен план са големите спадове. Колкото по-дълго даден актив бива притежаван, толкова по-вероятно е неговата стойност да попадне в дълбока корекция. Припомнете си обаче изображение 2. 



7. Спадовете при акциите в рамките на една година могат да бъдат дори по-впечатляващи, ако се фокусираме върху отделни "черни дни". И въпреки това този клас активи е дългосрочният победител (припомнете си изображение 1). 


Следва продължение...
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *