Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 5 юни 2023 г.

15 юни 2023 - Ден за акции на БФБ

На 15 юни за девета поредна година на Българска Фондова Борса ще се проведе "Ден за акции". Целта на инициативата, в която по традиция се включват всички големи инвестиционни постедници у нас, е да повиши интереса на физическите лица към инвестициите в български публични компании. 

Всички физически лица, които са клиенти и изпълняват критериите на съответния брокер, ще могат да закупят или продадат акции и структурирани продукти от регулирания пазар на БФБ, включително и пазар BEAM - без такси и комисиони.

Специалната възможност важи при до 15 изпълнени през "Деня за акции" поръчки на физическо лице с обем не повече от 2,000 лв. на единична изпълнена поръчка. Условията са еднакви при двата водещи български посредника - Елана Трейдинг и Карол. 

Българският капиталов пазар остава в сянката на големите и развити чужди борси въпреки засиления интерес към индивидуалните инвестиции в последните няколко години. SOFIX е много далеч от върховете си през 2007 и 2008 г., като същото важи и за броя активни участници на пазара. 

В САЩ 61% от гражданите притежават корпоративни дялове или някакъв друг вид американски ценни книжа, става ясно от последното изследване на Галъп

У нас няма надеждни данни колко са българите, които притежават акции в родни компании. Знаем, че има милиони българи със спящи дялове още от епохата на масовата приватизация. 

"Денят за акции" се явява като насърчаване на интереса на масовата публика към ритейл инвестирането, а оттам - повишаване на финансовата култура на българите и тяхното благосъстояние. 





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *