Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 30 април 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Април 2023)

Отчитането на данъчните разходи в инвестиционните портфолиа не е проста задача, признавам си. Тази години внесох рекорден данък в НАП с декларацията върху доходите на физическите лица, дължащ се най-вече на продажбата със солидна капиталова печалба на акции на Ексон Мобил (тикър XONA на БФБ). Продажбите отразих в коментарите за портфейлите в средата на миналата година:

Инвестиционен портфейл (Юни 2022), обновена
Инвестиционен портфейл (Юли 2022)

Моят личен подход при "осчетоводяването" е да пренебрегна данъчния разход с цел опростяване на сметките. Все пак не съм хедж фонд и не дължа прецизни данни до втория знак след десетичната запетайка на никого. Макар и рекорден, данъкът възлиза на 0.31% от нетната стойност на активите, т.е. няма смисъл да си "компенсирам джоба" като изтегля от някой от фондовете кеш, и съответно разходът да се отрази. 

Иначе месецът протече сравнително спокойно с приетата за нормална към момента волатилност. 

Майкрософт удари 52-седмичен връх, потвърждавайки визията ми от средата на миналата година, че качественият Биг Тек изведнъж стана свръхпродаден и подценен. 

Във втората половина на април стана ясно, че Револют отново променят условията на инвестиционния договор - една новина, която разгледах в отделен пост в блога:

Съществени промени в инвестиционните сметки в Револют

Иновации има и в Минтос, на които също беше обърнато внимание:

Нов начин за отчитане на лошите кредити в Минтос





* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
Без сделки протече април. Първи дивидент от Локхийд Мартин беше получен по инвестиционната сметка през този месец и той възлезе на 2.46% от всички входящи парични потоци за месеца към всички стълбове. 

Възможността да се търгуват чуждестранни акции на БФБ позволява на инвеститорите да подредят портфейли, които да осигуряват прогнозируеми и по-надеждни парични потоци. А това, както е известно, е важен фактор за постигането на финансова независимост. 

Това, което следя на нашата борса, е динамиката около Неохим. Торовият завод отново излезе от фаворитската листа на спекулантите и поради факта, че пазарът е плитък, акциите спаднаха нереалистично много според мен. Неохим остава с огромен кеш по сметките си (97 млн. лв. към Q1 2023) и с неразпределена печалба от 189 млн. лв. 

Въпреки неоптималното развитие на газовия пазар, компанията остава недооценена от борсата. Ако бордът гласува дори на половина по-малък дивидент от миналогодишния, доходността ще бъде над 7%. 

От друга страна отчетът за първото тримесечие показва загуба, което нормално също води до спад в котировката. Освен това поредицата от обявени спирания на производствените цехове по технически причини също не изглеждат добре. 


* * * P2P * * *
Както беше спомената по-горе, Минтос въведе нов начин за отчитане на лошите кредити. Иновацията дойде и с нов лек спад на просрочията над 60 дни в моя P2P портфейл. 

Доходността за април от операциите възлезе на 1.45% от всички входящи парични потоци. 

За периода няма съществени промени и движения в кредитния портфейл, които да заслужават внимание. 


* * * Американски акции * * *
От трите ми покупки за април само една беше на ниво по-ниско от котировките "затваря" за месеца. На 6 април взех VICI Properties при цена от $32.08, а на 14 април беше изпълнена поръчка за Pfizer (PFE) на ниво от $41.09 за дял. Тази поръчка беше заложена с немалък буфер спрямо цените от март, но в края на месеца фармацевтичният гигант поевтиня още повече. 

Нещо подобно се случи и с третата изпълнена поръчка - АТ&T (T) за $19.82 на акция. Тук обаче поевтиняването беше значително (с още два долара), което се отрази доста негативно на портфейла, колкото и той да е диверсифициран. 

Дивиденти бяха получени от Union Pacific и от VICI Properties, като постъпленията формираха 3.73% от всички парични потоци. 


От архива:
Инвестиционен портфейл (Март 2023)
Инвестиционен портфейл (Февруари 2023)
Инвестиционен портфейл (Януари 2023)

Share:

2 коментара:

  1. Здравей, Радко! Според мен данъците трябва да ги отчитаме, дори и реално ако не излиза кеш от портфейла. Това усложнява сметките -получава се двойно счетоводство - на "хартия" и в реален кеш. Но така имаме по-реален поглед върху доходността на портфейла. Трябва да видя какво си намерил във VICI :)
    Поздрави!
    Сава Михов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Сава. Предложеният от теб подход принципно е по-правилният в контекста на това да имаме окончателна представа от ефекта на инвестиционната дейност.

      Минусът при мен е, че ползвам три платформи/посредника - Елана, Револют и Минтос. За да получа верен резултат, трябва да разбия размера на данъка за всеки стълб и да го нетирам срещу моите депозити.

      Има хора с много повече P2P платформи, които също ползват и повече от един посредник за ценни книжа, търгуват с крипто и т.н. Дори не мога да си представя какво им коства като работа да си приготвят декларацията, а какво остава да си "осчетоводят" портфейлите "на хартия" срещу балансите си по съответните сметки... Казва го човек, който може да построи таблица в Ексел и който реализира капиталова доходност от продажби сравнително рядко :)

      Изтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *