Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 31 март 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Март 2023)

Месец март беше белязан от леки спадове в индексите, които имат отношение към моя портфейл. Капиталовите пазари търсят посока на фона на продължаващата война в Украйна и напрежението между Запада и Китай. Ключово влияние оказва и твърде бавният темп на овладяване на инфлацията. 

В персонален план процесът продължава да се случва според дизайна - внасям в началото на месеца определена сума, която представлява моята норма на спестяване, събирам дивиденти и други форми на пасивна доходност (лихви по P2P кредити) и взимам решения дали и къде да инвестирам. При определени ситуации продавам активи, но това се случва сравнително рядко. 







* * * P2P * * *
В следващите дни ще публикувам специален пост за някои положителни промени в Минтос по отношение на лошите кредити. 

Доволен съм от това, което виждам в платформата, а и доходността през март надмина очакванията ми заради някои задържани плащания, които бяха олихвен през периода. 

В кредитния портфейл вече имам само европейски кредити, макар че някои от тях са оригинирани в по-непрестижни юрисдикции като Молдова, Северна Македония и Албания. С тези кредите обаче нямам проблем, поне засега.

По-големият дял в кредитното портфолио се пада на страните от ЕС - България, Испания, Полша, Румъния и Латвия. 

Доходността от P2P през март възлезе на 2.98% от всички входящи парични потоци. 



* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
Интересен месец за портфейла, управялван на БФБ. На 6 март продадох известна част от акциите си в Софарма Трейдинг на цена от 6.04 лв. за дял. Това беше малка продажба за скалпиране на печалба и генериране на кеш за друга покупка. Позицията в Софарма Трейдинг представлва 4.44%от портфолиото на БФБ. 

На 13 март, по същите като горните причини, редуцирах още малко позицията на Exxon Mobil (тикър XONA на българската борса). Продажбата бе реализирана на цени от 97.41 евро за брой. След сделката относителното тегло на петролният гигант в инвестиционната сметка е 4.69%. Двете продажби могат да бъдат причислени към дейностите по портфейлно ребалансиране. 

На 9 и 17 март купувах акции на Lockheed Martin на цени съответно от 454.70 и 440 евро. Така LOM вече е с четвърто тегло в портфейла (11.57%), достигайки целевите нива от 10%. 

Компаниите в ядрото са от по 10% (МSF [MSFT], CNC [JPM], JNJ и LOM [LMT]), а тези от периферията - около 5 или по-малко процента. 

Дивиденти през месеца получих от Microsoft, JP Morgan и Johnson & Jonson. Постъпленията възлязоха на 10.51% от всички ходящи парични потоци. Кеш позицията към края на периода е 1.48%, като този процент касае само тази инвестиционна сметка. 


* * * Американски акции * * *
По-малко дейност бе регистрирана в портфолиото от щатски акции. 

На 8 март при един от пазарните сривове взех дялове от JPM при цена от $138.6. Спадът в банковия сектор за съжаление продължи с разгара на кризата с местните бутикови банки и Credit Suisse в Европа. 

Други две покупки имах на 9 март - UNP и DOW, съответно при цени от $202.78 и $55.94. 

Дивиденти се получиха през март от PFE, JNJ, MSFT, DOW, XOM и NEE. Общо те формираха 9.10% от всички входящи парични потоци. 


* * * Заключителни бележки * * * 
Разрастването на портфолиата води до консистентен спад на тежестта на собствения ми депозит по отношение на месечната промяна на нетната текуща стойност на активите в цялостното ми инвестиционно портфолио. Машината засега работи и няма причина временните пазарни флуктуации да причиняват паника и панически действия. Напротив, покупки сега на производителни активи означава по-ниска цена платена за бъдещи парични потоци. Именно това е смисълът на инвестирането в корпоративни дялове. 

Разбира се, една и съща стратегия може да не работи в различни житейски ситуации. 


От архива:
Инвестиционно портфлио (Февруари 2023)
Инвестиционно портфлио (Януари 2023)
Инвестиционно портфлио (Декември 2022)


Заб.: Настоящата публикация не е препоръка за взимането на инвестиционни решния. Най-добрият подход за управлението на собствен портфейл и спестявания са собственото проучване и консултацията с лицензирани съветници. 



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *