Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 31 май 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Май 2023)

Със смесени чувства изпращам месец май. От една страна дойдоха много от новините за българските дивиденти, а на глобалните пазари най-тежката ми позиция (MSFT) поскъпна до 52-седмичен връх. От друга страна доста наши компании пратиха покани за акционерни събрания без да предложат дивидент, а други значими мои позиции отбелязаха сериозни спадове (T, PFE). 

Доходността на щатския портфейл пострада в доларово изражение, но поскъпването на зелената валута спрямо еврото и лева всъщност ме изведе на малък плюс за периода. 

13.03% е пасивната кешова доходност за месец май като дял от всички входящи парични потоци. В началото на месеца внесох обичайния депозит, а дивиденти получих от JPM, T и AAPL в щатския портфейл, и от JPM (тикър CMC) в портфейла на БФБ. 







* * * P2P * * *
През периода имаше малка възстановена сума от всички проблемни кредити в P2P портфейла. Бърз поглед в модула с просрочията в Минтос показа, че парите от оригинатори в Русия и Украйна логично не могат да се очакват скоро. Общо взето това са всички забавяня, ако изключим по няколко кредита от Филипините и Виетнам още от периодите, в които се стремях към голяма диверсификация на географски принцип. Урокът е научен. 

Около 2% от входящите потоци за май се дължаха на изпатени лихви по P2P кредити. 


* * * Американски акции * * *
Дивидентите тук вече бяха маркирани по-горе. Те формираха 4.51% от входящите потоци. 

Изпълнените поръчки купува за периода са както следва - PFE на 11 май на цена от $37.35, NEE на 17 май при цена $75.45 и UNP на 19 май при цена от $!98.84. 

Железопътната компания Union Pacific също беше обект на разпродажби, заедно с PFE, Т и XPEV. Тежестта на Microsoft и Apple в този портфейл не е достатъчна, за да компенсира спадовете при другите позиции. Това в никакъв случай не ме притеснява, защото спадовете са част от процеса, а точно този месец не е силен откъм дивиденти. Колкото по-евтино се продават добри компании, толкова по-евтино мога да закупя бъдещи парични потоци. 

Някой би казал, че доходността на пртфейла вече не покрива инфлацията в доларово изражение и формално ще бъде прав. Но инвестицията в стабилни глобални и местни компании остава най-доброто решение за съхранение на средства от по-малките индивидуални инвеститори. Ключът в случая е да могат да се преглъщат временните спадове, които всъщност за възможности за добро бъдещо представяне на портфейла. 


* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
Доста български компании обявиха планирания за разпределение дивидент през май (виж таблицата). 

На 9 май добавих малко акции на Доверие Обединен Холдинг (въпреки че компанията още не разпределя дивидент). Единичната цена на новите акции е 7,82 лв. повишавайки средната ми до 7,37 лв. Тази позиция има силен моментум, заедно с Майкрософт. Двете изтеглиха доходността на портфейла на БФБ нагоре заедно с дивидента на JP Morgan.

Реинвестирането на този дивидент заедно с останалия кеш в български холдинг показва в най-добра светлина смисъла на сегмента БФБ Интернешънъл. Така печалбите, които глобалният банков бегемот реализира и дели с акционери като мен, се вливат на БФБ, капитализирайки българския публичен бизнес. 


От архива:
Инвестиционен портфейл (Април 2023)
Инвестиционен портфейл (Март 2023)
Инвестиционен портфейл (Февруари 2023)




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *