Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 19 май 2021 г.

АТ&Т кешира Уорнър Медия, ритейлът разпродава

Една от любимите компании на дивидентните инвеститори обяви, че ще се раздели с ключов свой актив в опит да изчисти баланса си и да се фокусира в основната си дейност. AT&T (T) ще извади от активите си медийния бизнес на Уорнър Медия срещу 43 млрд. долара и ще го апортира в бъдещо дружество в  партньорство с Дискавъри.

(AT&T announces $43 billion deal to merge WarnerMedia with Discovery, CNBC, 17.05.2021 г.).

Първоначалната реакция на пазара в понеделник след отварянето беше силно позитивна и акциите на AT&T скочиха до $33.70 към 10:00 часа в Ню Йорк. В  последствие обаче инвеститорите забелязаха детайла, че бизнес юнитът Уорнър Медия ще бъде кеширан, акционорите ще получат 71%-ов дял от новата несформирана още компания и че това най-вероятно ще означава съкращаване на дивидента, който до този момент беше около 6.80% - 7% в завимост от текущата цена.



Социалните мрежи реагираха шокиращо синхронно, като YouTube беше залят от видеа на популярни инвестиционни инфлуенсъри, разказващи за това как са премахнали позицията си в AT&T. Един от любимите ми такива - Джоузеф Карлсън, се включи в този хор, а видеото му стигна до една от любимите ми групи в българското пространство - Dividend Investors Club - Bulgaria.







* * *

Когато се запознах с фактите, имах достатъчно време да се разделя и аз с позицията си на някаква нетна печалба. Моята средна цена е $32.09, дължаща се на факта, че откриващата покупка беше направена през октомври 2019 на $38.03. Оттогава досега съм получил и шест тримесечни дивидента на базата на цитираната по-горе доходност.

Основното опасение на пазара е, че дивидентът ще бъде изрязан  наполовина. Аз не приемем този аргумент безкритично. Допускането, че плащането в абсолютна стойност ще бъде намалено точно на половина най-вероятно е свръх песимистично. Големият конкурент на AT&T в телеком бизнеса Верайзън (VZ) раздава годишен дивидент от около 4.40% и аз мисля, че и дивидентът на Т ще бъде някъде в този порядък. Разбира се, същата доходност може да се постигне и с много по-ниска пазарна цена на акцията. Ако дивидентът на AT&T бъде съкратен на половина (последното плащане е от $0.52 на 8 април 2021), то 4%-на доходност върху $0.26 тримесечен дивидент ще означава, че цената на акцията е $26. Аз обаче мисля, че цената няма да бъде чак толкова потисната, а по-скоро дивидентът няма да бъде орязан с 50%. Базирам това допускане на предстоящото изчистване на баланса и съкращаването на дълга (съответно и разходите по него), а също така и на фундаменталния попътен вятър за компанията идващ откъм 5G технологията.

Преходът към 5G остава голяма инвестиционна тема, от която не искам да се лишавам. В нейния контекст пазарът може да избира между хардуер (инфраструктура и чипове) и абонаментни услуги (телекоми). Моето мнение е, че голямото търсене на чипове в момента рано или късно ще бъде задоволено, докато спад в търсенето на абонаментните услуги може да се наблюдава само, ако в битката за клиенти влезе нов голям играч.

Опасението, че фондовете, инвестиращи в дивидентни аристократи (какъвто е AT&T) ще залеят пазара с акции, за мен е несъстоятелно. Тези фондове се менажират от колосални управляващи дружества, които просто ще прехвърлят актива в някой от активно управялваните си фондове, вместо да "заключат" загуби за клиентите си.



И накрая, неписано правило е, че големият дивидент винаги крие подводни камъни. Много от ритейл инвеститорите бяха щастливи с високата дивидентна доходност в последните години, но сега в ретроспекция може да се каже, че кеширането на активите по начинът, по-който това се случва в момента, вече е било калкулирано в цената много преди да бъде оповестено. Събитията около компанията и динамиката на пазарната ѝ капитализация за мен показват още веднъж, че ритейл инвеститорите няма смисъл да се опитват да целят върхове и дъна, а по-скоро да следват дисциплинирано собствена стратегия, която да им гарантира съхранение на стойността с доходност, която да покрива инфлацията. Преследването на алфа е забавно начинание, но монетата винаги има две страни, а позицията, на която се намират дребните инвеститори не им позволява да получават и обработват навреме информацията така, както го правят големите играчи.

Искам да подчертая, че горното мнение не е bull case за AT&T. Може вижданията ми да са изкривени от факта, че съм решил да остана в позицията. Всичко, което казвам, е че отношението на Ютубърите към новините от компанията ми се струва като свръхреакция. Това, естествено, не е инвестиционен съвет.

Успех на продалите, успех и на задържалите.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *