Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 26 февруари 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Февруари 2021)

Февруари е къс месец, но този беше особено интензивен за хората, които имат вложения на капиталовите пазари или в други инвестиционни инструменти. В последните дни на борсите в САЩ започна корекция, която свали индексите от историческите им върхове. Бързото и може би неизчерпателно обяснение е повишаващата се доходност на държавните ценни книжа , които сигнализрат и за повишаване на реалните лихви. 

В същото време нервност се появи и на ултрарисковите пазари на криптовалути, като отстъпление от върховете отбелязаха всички по-ликвидни койни. 

P2P индустрията остава относително потисната през февруари и като сентимент, и като доходност. 

На този фон Направи-Си-Сам инвеститорите (непрофесионалните "DIY investors") са подложени на позабравен напоследък стрес и аз не съм изключение. В следващите редове ще прочетете какво се случи през февруари в трите инвестиционни стълба на моето FIRE портфолио.



* * * Американски акции * * *
Допуснах грешки този месец, защото наруших дисциплината си и свръхтъргувах. На 3 февруари купих дялове от Apple (APPL) на цена от $134.00 за брой, на 5 февруари отново взех акции на XPENG (XPEV) на цена от $47.30/бр., на 9 февруари придобих няколко бройки от CISCО Systems (CSCO) при цена от $48.60 и на 11 февруари направих единствената си по-добра сделка с покупка на дялове от Exxon Mobil при цена от $49.40/бр. 

В ретроспекция 3 от 4-те покупки бяха на цени, които можеха да бъдат оптимизирани. Така или иначе купувам бъдещи парични потоци, но очевидно можех да ги купя по-евтино. Грешката ми е не, че изобщо съм купувал, а че не изчаках обичайния за мен момент за придобвки, който е в края на всеки месец. Ако бях спазвал собствената си стратегия, сега средните ми цени по всички споменати позиции щяха да изглеждат малко по-добре. Имайки предвид, че купувам с цел средносрочно държане, проблемът не е съществен, но все пак всяка подобна стъпка накриво ме връща назад по пътя към постигането на финансовите ми цели. 

Поскъпването на търговията в Револют, където обслужвам портфейла си с листнати в САЩ книжа, също е събитие за отбелязване, което касае българските инвеститори. В тази връзка може би няма да си правя труда да вниквам по-детайлно в бизнеса и перспективите пред Viatris (VTRS) и скоро ще продам дяловете си там. Това една позиция, която се появи в портфейла по силата на корпоративен инженеринг между Upjohn и Pfeizer (PFE). Вероятно ще се върна към нула спекулации, което означава, че ще е възможно XPEV да изчезне от портфолиото.

За сметка на това в момента оглеждам възможности за вход в JP Morgan Chase (JPM). Ако направя покупка, най-вероятно ще я отблежа с туит в моя туитър акаунт

За февруари дивидент дойде от Apple, който допринесе за 1.16% надбавка на паричния поток, осигурен от моя депозит. Резултатът от инвестицията ми в американски акции, изгладен в български лева (т.е. реална доходност в оперативна валута) е 1.05% - резултат, до голяма степен изяден от острия спад в последните дни. 


* * * P2P * * *
Оперативният кеш в сметката ми в Минтос се увеличи след добрата новина с покриването на задълженията на два от дефолтналите оригинатори в платформата - Monego и Akulaku. Това беше неочакван светъл лъч в обхванатия от краен скепсис P2P пазар. 

Още една добра новина беше възстановяването на предлагането на кредити от Sun Finance Дания. Така публикацията за свалянето на датския оригинатор Simbo бързо стана неактуална. 

В същото време Минтос обяви оттеглянето на пет функциониращи оригинатора, два от които български - Stik Credit и ITF Group Bulgaria. И двете компании са покрили задълженията си към инвеститорите (детайли на фиг. 1 по-долу).

Приносът на този стълб към месечния входящ паричен поток към общия портфейл е 0.78%.



* * * БФБ * * *
Януарският моментум на БФБ бе задушен напълно през февруари. Психологическата съпротива на 500 пункта на SOFIX не можа да бъде преодоляна от ритейла, колкото и надъхване да имаше между активните участници във форума на Investor. В средата на месеца споделих там същото виждане, че борсата ще се движи в рейндж в краткосрочен план и бях определен като "апокалиптик".

В края на месеца новини за възможно увеличение на капитала на Софарма и Софарма Трейдинг потисна цените на две от компаниите в портфолиото ми, особено на втората, която видя около 10% спад за два дни. По останалите позиции нямаше съществени новини през месеца и тъй като не са постъпвали дивиденти, този стълб няма принос към паричния поток.

Въпреки гореизложеното, изглежда на БФБ има известно оживление, което се усеща и по оборота. В следващите дни може би ще отделя специално внимание на динамиката на родната борса след новините за смяната на собствеността на пенсионното дружество NN, резултатите на интересни компании като Алтерко, Неохим, Спиди и борбата на зараждащия се технологичен сектор за представителство в основния индекс.

Резултатът от инвестицията ми в български акции към края на февруари е  -1,61%. 


От блога:
Инвестиционен портфейл Януари 2021
Инвестиционен портфейл Декември 2020
Инвестиционен портфейл Ноември 2020



изображение: valuestockguide.com


фиг. 1. Статистика за оттеглящите се оригинатори. Източник: mintos.com

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *