Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 2 май 2021 г.

Дясната ръка на Бъфет: Биткойн е въздух

Вицепрезидентът на Бъркшър Хатауей Чарли Мънгър скандализира крипто феновете на проведеното годишно събрание на холдинга  на 1 май. Дясната ръка на Уорън Бъфет определи биткойн като "отвратителен и против интересите на цивилизацията" (disgusting and contrary to the interests of civilization). 

97-годишният Мънгър критикува от много време биткойн заради неговата екстремна волатилност и липсата на регулация.



Чарли Мънгър


"Не приветствам валута, която е толкова полезна за похитители и изнудвачи, нито ми харесва идеята да подмятам вашите милиарди долари на хора, които са изобретили нов финансов продукт от въздуха", каза вторият човек в Бъркшър на ежегодното корпоративно събитие. 

([...] I don’t welcome a currency that’s so useful to kidnappers and extortionists and so forth, nor do I like just shuffling out of your extra billions of billions of dollars to somebody who just invented a new financial product out of thin air.)

Думите на Мънгър доведоха до вълна от негативни и подигравателни коментари в социалните мрежи.

 








Поради успеха на Бъфет и Мънгър през годините срещите на Бъркшър Хатауей винаги се гледат с голям интерес от инвестиционната общност. Покупките и продажбите на холдинга имат съществено влияние върху сентимента по определени позиции и отрасли и в този смисъл лицата на компанията действат като "пазарни инфлуенсъри". В случая с коментара на Мънгър, с който Бъфет е напълно съгласен, такъв ефект не се наблюдава. 

Цената на криптовалутите са подвластни много повече на друг инфлуенсър в лицето на Илън Мъск.

Тълкуванието на този факт може да се търси както в хода на времето и неизменния процес на обновяване (в случая смяната на авторитетите), така и в това, че думите на Мънгър са констатация на очевидното и криптопазарът е наясно с фундамента на койните и причините цените им да са такива, каквито са. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *