Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 30 март 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Март 2021)

Голяма част от акциите в "американсото отделение" на инвестиционния портфейл разпределят дивидент през март и това определи нелошото постижение от 2.37% принос към общия входящ паричен поток за месеца. Делът като процент не изглежда кой знае колко голям (2.37 лв. пасивен доход на всеки 100 лв. инвестирани от мен през периода), но голяма вноска към БФБ изкривява резултата надолу. 

Като цяло март може да се определи като спокоен и равномерен месец за моите активи с относително ниска бета и по-ниска реактивност към промяна в пазарните условия. Много добре се отразява и поскъпването на долара, но за това в детайл по-надолу.


* * * P2P * * *
Може би най-скучният и непордуктивен стълб от портфолиото ми е инвестицията в Минтос. След добрите новини през февруари и възстановената част от проблематичните кредити, през март нямаше такива, както нямаше и никакви негативни явления. 0.67% е делът на реализираната доходност в P2P платформата към общия входящ паричен поток. Задържаните плащания остават висок дял в кредитния портфейл (62.50%), което обяснява и слабичките резултати.Без отписвания очакваната вътрешна норма на възвръщаемостт (xIRR) е 11.67%. Върнат ли парите - супер, ако не ги върнат - сметката ще бъде друга.


* * * БФБ * * *
Българският капиталов пазар продължава да изпитва остър глад за качествени инвестиционни възможности. Изглежда една такава е Алтерко - компания, която влезе през март в индекса SOFIX заедно с Телелинк Бизнес Сървисис. Двете технологични фирми освежиха списъка на сините чипове, който така или иначе е къс и непредставителен за българската икономика. 

През март направих депозит в очакване на добра възможност за вход именно в Алтерко, но влакът се оказа прекалено бърз за мен. Изглежда пазарните участници третират компанията много позитивно и нейната капитализация расте по-бързо, отколкото счетоводният отдел може да пише отчети с печалби. По-важното е, че характерните фактори на БФБ (нищожна ликвидност, некоректни мажоритари, липса на доверие) са напълно неглижирани, което е позитивен сигнал пер се. 

Така във втората половина на месеца се пренасочих към друга компания, в която съм имал позиции и преди години - Неохим. Торовият завод се радва на положителна пазарна конюнктура (евтин газ и скъпа продукция), което започна да се забелязва и от пазара. Позицията ми е оформена при средна цена от 40.11 лв. за акция с включени такси и комисиони. 

За отбелязване е разклатеният сентимент около Софарма Трейдинг. Спекулативно предположие, че дивидентът може да бъде орязан за обикновените акции изяде голяма част от капиталовата ми доходност по позицията. 



фиг. 1. Представяне на SOFIX конституентите за месеца към 30 март, 10:45 ч. Източник: bse-sofia.com


* * * Американски акции * * *
Дивиденти през март пристигнаха от Пфайзер (PFE), Джонсън и Джонсън (JNJ), Ексон Мобил (XOM), Майкрософт (MSFT) и НекстЕра Енърджи (NEE). 1.70% беше приносът на тези плащания към общия входящ паричен поток. 

Постигнат беше и малък капиталов ръст, но тъй като няма продажби, той все още не е реализирана доходност. Сумата на нереализираната доходност плюс реализираните дивиденти носи 7.33% доходност от създаването на портфейла с американски акции. Резултатът е изгладен в лева, като поскъпването на долара през март също допринесе за позитивното представяне. 

Всъщност отвъд Океана имаше волатилност и спадове по позиции, които са разглеждани като високорискови. Покупките през март бяха Майкрософт (средна на придобиване 229.11 долара/дял), НекстЕра (70.91 долата) и ЕксПенг (XPEV, 31.85 долара). Все по-дискомфортно ми става да усреднявам китайския производител на електромобили, но се придържам към стратегията, поне засега. Желанието ми е да се освободя с капиталова печалба от тези акции, за да закупя с освободения кеш бъдещи парични потоци под формата на дивиденти. 

За съжаление споменатото намерение за отваряне на позиция в ДжейПи Морган (JPM) в миналия обзор не се състоя. Банката обаче остава твърдо в шортлистата ми. 


От блога:
Инвестиционен портфейл Февруари 2021
Инвестиционен портфейл Януари 2021
Инвестиционен портфейл Декември 2020


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *