Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Фалира ли Минтос?




Да, това заглавие е т.нар. "кликбайт" - примамка за кликове. След като привлякох вниманието върху този пост, в следващите редове ще опитам да дам една напълно обективна момента картина за състоянието на тази значима за P2P индустрията платформа.

Най-напред нека маркираме проекта за набиране на капитал, който беше обявен в началото на ноември в блога на Минтос (Mintos is crowodfunding, 4.11.2020). Заявената цел е набиране на финансиране от венчър капитал и индивидуални инвеститори в порядъка на един милион евро, като посоченото целево разходване е за разширяване на инвеститорската база и продуктовото портфолио, създаването виртуален Минтос портфейл с дебитна карта и банкова сметка и т.н.

Посочва се изрично, че излизането от инвестицията директно в капитала на Минтос е високорискова и излизането от нея може да не е възможно преди листване на някоя борса или придобиване от трета страна. 

Всеки желаещ може да се доосведоми за намеренията на платформата във втората публикация в техния блог седмица по-късно (Mintos crowdfunding campaign launches on 17 November 2020, 10.11.2020) или от последния уебинар на един от съоснователите - Мартинс Султе.

Наред с набирането на капитал Минтос се бори и с последниците от срива в небанковото кредитиране покрай ковид-кризата. Преди разразяването на глобалната пандемия P2P индустрията отново срещаше различни проблеми, но ситуацията тогава изглеждаше под контрол.



*  *  *
от блога:

Всичко за отнетия лиценз на Monego и Iute, 10.12.2019 г.
P2P трусове - какво се случва в сектора, 24.01.2020 г. 
Кризата в Минтос, 25.03.2020 г.

*  *  *

Сега е трудно да се намери инвеститор в кредити в Минтос, който да няма задържани средства в някой от делицензираните напоследък оригинатори. В социалните мрежи могат да се прочетат десетки критични коментари към платформата, които ясно демонстрират, че масата инвеститори не са били готови за риска, който поемат. 

Освен това не личи да има разбиране, че Минтос няма директна вина за "заключените" пари за възстановяване. Напротив, платформата инкасира негативите от некоректните оригинатори, от това, че Армения е във война, от това, че кредитните мораториуми покрай ковид-кризата удариха много небанкови кредитори и т.н. 

В името на прозрачността следва да се спомене, че част от моето P2P портфолио е блокирано в кредити от оригинатори като Varks, Monego или Cashwagon. Не мисля, че е имало как да ги избегна напълно, но моят подход към риска изглежда по-различен от масовия.

Когато поемам риск не се двоумя дали негативният сценарий ще се случи или не, а разсъждавам дали когато негативният сценарий се случи, защото той е статистически неизбежен, ще мога да понеса удара. Автомобилните застрахователи знаят, че от 1000 застраховани коли, 500 ще причинят щети (числата са примерни) и техните разчети трябва да предвиждат тези загуби. Аналогично всеки инвеститор във високорискови P2P кредити трябва да знае, че ще загуби пари, но ако може да ги побере в реализираната доходност, значи си е написал домашното и е диверсифицирал правилно. 

*  *  *

В последните седмици Минтос въведе още една новост - десетобалната рейтингова система. Една от най-големите критики към платформата е, че инвеститорите са били подведени заради рейтингите на оригинаторите. Всеки, който инвестира, трябва да знае, че и Standard & Poor's да направят рейтингите, гаранция няма (включително и за обратно изкупуване, когато оригинаторът изпадне в неликвидност). 

Междувременно платформата се стреми да попадне в регулациите на ЕС - ход, с който бизнесът се стреми да получи допълнителна легитимация. Внимание се отделя и на мобилната апликация, която е безалтернативна в 21 век. 

И за да не звучи нереалистично бодро настоящата публикация следва да се отбележи, че възстановяването на блокираните средства върви много бавно. Последните добри новини дойдоха от Обединеното Кралство и оригинатора Peachy, който погаси задълженията си към инвеститорите. Сведения и преводи от повечето други оригинатори обаче не идват. Надеждата е, че задълженията на кредиторите по места, които са част от по-голяма група, ще бъдат погасени частично или изцяло. 

Оцеляването на самия Минтос обаче не изглежда застрашено. Рундът на финансиране със сигурност ще бъде успешен и платформата ще набере желаните пари за развитие. Никой инвеститор с блокирани средства обаче не бива да очаква, че с набрания капитал ще бъдат покривани загуби, причинени от форсмажорни обстоятелства или от некоректни партньори от страната на небанковите кредитни институции. 

*  *  *

Забележка: Горният текст не е препоръка за инвестиционни решения. Притежавам портфейл от кредити в Минтос, част от който е блокиран в проблемни оригинатори. Инвестирането в P2P кредити, както и всички други инвестиции, следва да се осъществяват след щателно проучване от съответния инвеститор. Засягам динамиката на моя P2P портфейл в месечните обзори (тук). 


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *