Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 3 ноември 2020 г.

Общи събрания на Сиско (CISCO) и Майкрософт (MSFT)

Както е известно, всеки акционер е собственик на определн дял от съответната компания и като такъв има правото на глас в управлението ѝ.

Две корпорации от моето портфолио (резултатите към края на октомври) очакват своите годишни общи събрания в идните дни, но глобализацията позволява в XXI век правото на глас да бъде упражнено и чрез кореспонденция - по електронен път или по пощата.

Общо събрание на Сиско (CISCO)
Най-важната точка от предстоящото на 10.12.2020 общо събрание е реинкорпорирането на фирмата от Калифорния в Делауеър. Бордът на директорите на технологичния гигант смята, че търговското законодателство в щата Делауеър би благоприятствало развитието на компанията и създаването на стойност за акционерите. Според борда DGCL (Delaware General Corporation Law) е най-гъвкавият кодекс в цяла Америка, с чиято правна рамка биха могли да се ускорят чувствителни на времето сделки. Казано на прост език, Сиско би могъл да придобива компании по-бързо и лесно в Делауеър, отколкото в Калифорния.

Важно е да се отбележи, че централа в Сан Хосе и изобщо локациите на корпорацията остават без промяна. Юридически преместването ще се случи чрез сливане с вече регистрираната фирма Сиско Системс Делауеър, но тикър символът на NASDAQ остава същия, а всички акционери получават същия брой акции от другото дружество.

Освен това в новия си домашен щат компанията ще има достъп да по-качествени специализирани съдилища. Всички потенциални плюсове и минуси са надлежно описани в прокси стейтмънта (CISCO proxy statement 2020, PDF) от стр. 25 до стр. 28.

Гласът на моите акции отива "За" приемането на тази точка, която се явява втора в дневния ред.

Друг интересен топик е точка 6 - избиране на независим председател на борда на директорите. Предложението е внесено от Кенет Стейнър, който на практика е професионален активист. Негови предложения са разглеждани и приемани в компании като Ексон Мобил, АТ&T, Пепси Ко., IBM, Дженерал Илектрик и други (повече за него: Kenneth Steiner Continues Father’s Work, corpgov.net, 04.05.2020).

На стр. 79-80 от прокси стейтмънта бордът на директорите обяснява защо призовава акционерите да гласуват "Против" това предложение.

Моят глас отива "За", тъй като в последните 5 години технологичната компания е успяла да донесе само 20-ина процента капиталов ръст, както и по около 4% дивидентна доходност на година. Това е един от най-високите дивиденти в тех сектора, но пък компанията се търгува при P/E под 14, което е свидетелство за недоверието на пазара.

По останалите точки от дневния ред гласувах както следва:

1. Преизбиране на борда на директорите - "Въздържал се" (за всички)
3. План за възнаграждение с акции 2005 - "Въздържал се"
4. Възнаграждение на директорите - "Въздържал се"
5. Приемане на одитор (PWC) - "За"

Точки 2 и 6 са описани по-нагоре.





Общо събрание на Майкрософт (MSFT)
Дневният ред на предстоящото на 02.12.2020 г. годишно общо събрание на акционерите на Майкрософт предвижда четири точки в дневния си ред. Прокси стейтмънта (логично) е на Word файл (MSFT proxy statement 2020, проследете горния линк от препращащата страница).

Точка 4 от дневния ред представлява предложение за включване на служители в борда на директорите. Предложението идва от NorthStar Asset Management, дружество, което репрезентира около 75,000 акции в Майкрософт (15 млн. долара), притежавани от неговите клиенти. Институцията не е извън топ 10 в акционерната структура на технологичния гигант.

Моят глас е "Против" тази точка, като се има предвид, че развитието на Майкрософт в последните години не подсказва необходимостта от реформи в мениджърското тяло, а напротив - бордът води компанията към просперитет и създава стойност за акционерите.

В този смисъл по отношение точка 1 - преизбиране на борда на директорите, моят глас отива "За". Надявам се Сатя Надела да остане максимално дълго на поста изпълнителен директор, както предполагам желае и пазарът.

По останалите точки от дневния ред гласувах както следва:

2. Възнаграждение на изпълнителните директори - "За"
3. Приемане на одитор (Deloitte & Touche) - "За".



Забележка: Настоящата публикация не е препоръка за взимането на инвестиционни решения.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *