Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 31 август 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Август 2023)

Искаше ми се през отпускарския летен сезон да се занимавам малко по-малко с личното ми инвестиционно портфолио, но от друга страна човек не може и не бива да оставя коня си в реката. Затова направих няколко по-необичайни действия, за които моментът ми се струваше подходящ. 

Става дума за една от редките продажби на позиции в чуждестранния портфейл и за пренасочване на месечния депозит към P2P платформата, но за всичко това - по-надолу. 

Август беше горещ откъм дивиденти на БФБ. Входящите парични потоци от инвестициите съставиха дял от 55.61% от всички парични постъпления към всички стълбове, а на моя депозит се паднаха 44.39%. Това е прецедент. Никога досега, откакто започнах да отделям не по-малко от 20% от трудовите ми доходи на месец за инвестиции, не е имало случай дивидентите и лихвите да  надвишат депозита. Е, ето, случи се. И това ме радва. 

За август кошницата с акции на БФБ се е повишила с 2.19%, а тази с чужди акции е на -2.93%, дължащ се най-вече на много високите котировки, при които беше затворен предходния период (юли). 

Ето и детайлите по стълбове:
* * * P2P * * *
Неведнъж съм се заканвал да пренасоча малко средства обратно към Минтос. Прави ми впечатление подобряващата се прозрачност - нещо, което отбелязах и в блога:

Подобрената прозрачност в P2P платформата Минтос, 21 август 2023 г. 

Тъй като имах свободен кеш за операции в сметките с акции, реших да си пренасоча месечния депозит и да го ползвам за покупка на небанкови кредити. 

Парадоксално след като направих депозит малка част от задържаните средства от стари оригинаторски фалити ми бяха кредитирани. Не би трябвало да има връзка, но и това беше положителна новина, която ме остави с още повече кеш за наместване. 


* * * Американски акции * * *
Още на 2 август затворих цялата позиция на китайския производител на електромобили Xpeng (XPEV). Поръчката мина на цена от точно $19. В края на месеца акцията се продаваше за $17.79. Използвах момента около новината за сътрудничеството с Volkswagen и кеширах капиталовата печалба.

Това беше акцията изключение в моя иначе строгодивидентен портфейл. Изключение е и защото ценните книжа идват от юрисдикция, която е несигурна, а именно Китай. 

Кешът, разбира се, отиде в други производителни активи. Направих покупки на Dow Inc (DOW) при цена от $53.46 и Union Pacific (UNP) при цена от $224.03. 

Дивиденти събрах от JPM, АТ&Т и Apple. 


* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
Тук август беше месец за жътва. Отличните дивиденти при Неохим и БФБ бяха изплатени, както и тези на Монбат. Очаквах и дивидентът върху акциите на JPM да бъде изплатен, но това не се случи. Пак се бавят или Централния Депозитар, или посредника. 

На 17 август си купувах акции на Фонд за Недвижими Имоти България (BREF) при цена от 2.16 лв. за дял. Отлична цена, като се има предвид текущата котировка от 2.28 лв. 

SOFIX катери бавно, но сигурно нагоре, подкрепен най-вече от ръста при Шелли (Алтерко). Някои мои позиции вътре и извън основния индекс обаче също отбелязаха добри ръстове, като Софарма Трейдинг, Доверие Обединен Холдинг, Българска Фондова Борса и донякъде Импулс I. 

Остана още кеш от дивидентите, който да бъде наместен, така че снежната ми топка да расте. 


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

15 графики, които всеки инвеститор в акции трябва да запомни (Част 2)

Продължение на " 15 графики, които всеки инвеститор в акции трябва да запомни (Част 1) ":  8. Винаги има разумно звучаща причина е...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *