Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 31 юли 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Юли 2023)

Индексът SOFIX се приплъзна леко нагоре през юли, широкият щатски S&P500 се покачи с малко повече, а NASDAQ 100 добави близо 4% към нивата си в края на месеца. С други думи - добри времена човек да бъде инвестиран в акции в България и в чужбина. 

Моето лично портфолио обаче парадоксално не изглежда чак толкова оптимистично, но причината е тривиална - българските ми ценни книжа са нетирани от бъдещия дивидент, но той още не е преведен по търговската сметка и съоветно балансът е по-малък спрямо юни. Тази "зрителна измама" е още един пример колко предизвикателен може да бъде инвестиционния процес от психологическа гледна точка. И аз като всеки друг искам да гледам растящи оценки на моите активи и да отчитам доходност. 

Слава Богу добрата селекция на инструменти помага. През юли китайските депозитарни разписки XPEV поскъпнаха почти 100% и повлияха като допинг на щатския портфейл. Детайли в секцията по-долу. 

За месец юли делът на пасивния доход е само 5.62%, което е сравнително ниско за установите стандарти. Едната причина за явлението е, че малко компании изплащат дивиденти през юли, а другата е, че си повиших обичайния депозит. Трудовият ми доход беше индексиран наскоро, което означава, че "плащането на самия себе си" трябваше да се повиши.* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
В този стълб нямаше парични движения и сделки през юли. Няколко акции понижиха котировките си след ексдивидентните си дати (Монбат Фонд за Недвижими Имоти България, Неохим, БФБ) и това коригира визуално стойността на портфейла. 

БФБ навакса, ФНИБ също заради новината за нов отдаден под наем офис. При Неохим, който отчете обичайна за годишния период загуба, битката е за всяка стотинка нагоре и надолу. Продавачите продължават да имат превес и подтискат капитализацията на дружеството. При Монбат въпреки отчетената топяща се печалба в последните дни на юли се забеляза интерес от страна на инвесторите и движение на котировката нагоре. 

Още един "визуален" ефект носят и оценките на чиждите акции, купени през БФБ. Тяхната стойност се изчислява на базата на последна сделка, но тъй като инструментите се търгуват относително рядко една промяна надолу носи съществено изменение в стойността на портфейла. * * * P2P * * * 
И тук нямаше съществени новини около платформата, която използвам (Минтос). 1.32% от входящите парични потоци за юли се дължат на лихви по небанкови кредити, в които съм инвестирал. Тази инвестиция представлява малко повече от 2% от цялостния портфейл, затова и движенията там са пренебрежими спрямо голямата картина. 

Прави ми впечатление, че средната лихва плавно пада. Пикът, който съм регистрирал в моите контролни таблици, е от октомври 2022 г.  - 15.52%. За юли записът е за 11.58%, което пак е висока относителна доходност спрямо други инструменти. * * * Американски акции * * *
През юли получих дивиденти от Union Pacific и VICI Properties. Те формираха 4.30% от всички входящи парични потоци.

Само за този месец размерът на търговската сметка се покачи с 2.48%. Голям ръст отбеляза железопътната компания UNP, която обяви бъдеща смяна на изпълнителния директор. Новината бе посрещната с висока степен на одобрение от пазара. 

Същото се случи и с новината за влизането на немския концерн Volkswagen в китайския производител на електромобили XPeng. Тази моя спекулативна позиция направи "дабъл" (повиши се със 100%) за юли и докосна ценовата ми цел от около $24. В зависимост от пазарната динамика е много възможно да бъде осъществена продажба на тази позиция през август и портфейлът да се върне изцяло към нискорисков дивидентен профил без изключения.

Покупките през юли бяха три. На 3 юли се изпълни поръчка за Pfizer при цена от $36.63. На 5 юли същото се случи и с NextEra Energy на ниво от $73.99. Малко по-голяма покупка се случи на 11 юли преди отчета на JP Morgan. Взех няколко дяла от банковия гигант точно преди отчета при цена от $147.04. Цена затваря в края на месеца беше $157.96 след силен отчет и добри прогнози за краткосрочното бъдеще. 
От архива:
Инвестиционен портфейл (Юни 2023)
Инвестиционен портфейл (Май 2023)
Инвестиционен портфейл (Април 2023)

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

15 графики, които всеки инвеститор в акции трябва да запомни (Част 2)

Продължение на " 15 графики, които всеки инвеститор в акции трябва да запомни (Част 1) ":  8. Винаги има разумно звучаща причина е...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *