Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 23 август 2023 г.

8 неща, които не трябва да купуваш, ако искаш да се пенсионираш рано

Ако не попадате за пръв на термина FIRE (Financial Independence Retire Early), значи вече знаете, че за да се получат нещата е добре да спестявате не по-малко от 25% от месечния си доход. Ако пък имате доходи, които ви позволяват да живеете според собствените ви заложени стандарти и да спестявате по над 50%, то целта ще се приближава доста по-бързо.

Статите за спестяване и финансова грамотност нямат сериозна научна стойност, а информациите често се повтарят.

Спестявай! Това е мантрата на преследващите ранно пенсиониране. Ето на какви осем излишни разхода се натъкнах, когато разглеждах търсачките за нови материали по темата.





1. Луксозни стоки и преживявания
Скъпите покупки, които не генерират доходи, отдалечават човек от финансовата му независимост. Чисто нова кола, екстравагантни ваканции и дизайнерски дрехи са несъвместими с мечтата за ранно пенсиониране.

2. Ваканционни имоти
Някои хора виждат в тях инвестиция, която носи доходност, но по-често това са пасиви, които в последствие изискват разходи за поддръжка.

3. Високолихвени кредити
Искате да запазите финансова дисциплина и да не похарчите голяма сума в рамките на един месец за голяма покупка, но в същото време подписвате договор за скъп лизинг или кредит. Оценката за полезността на взимането на кредит е сложна като се има предвид обезценката на парите (инфлацията), но не забравяйте, че и кредиторите знаят за нея.

4. Спекулативни инвестиции
Искате да ускорите по пътя към FIRE? Няма да е лесно и със сигурност не е разумно да опитвате да направите удара на живота си с новосъздаден в някой гараж койн.

5. Скъпи инвестиционни посредници и услуги
Финансовата грамотност може да бъде инвестиция, но може да се окаже, че не можете да си избиете разхода за скъп курс или пък е могло да оптимизирате този разход, като се самообучавате. Освен това обръщайте внимание на съобщенията от инвестиционните посредници, особено когато касаят таксите. ETF-ите (борсово търгуваните фондове) също трябва да бъдат държани под око по отношение на мениджърските такси.

6. Ненужни блага
Кафето навън е класически пример. Няма нужда от допълнително разяснение. Ако нещо не ви трябва на всяка цена или не ви носи някакво голямо щастие, значи не бива да се правят разходи за него.

7. Скъп дом
Модерният дом може също да препъне устрема към ранно пенсиониране. И тук не говорим само за поддръжка, ами и за по-високи данъци, повече лихва по ипотеката и т.н.

8. Последният модел телефон
Всякакви технологични пробиви се продават в първите си дни на пазара с огромна премия. Проявете търпение и си спомнете за експериментите с деца и отложена гратификация.





От архива:
Какво представлява финансовата независимост
FIRE - приходите или разходите са по-важни за финансовата независимост
FIRE философия

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *