Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 21 август 2023 г.

Подобрената прозрачност в P2P платформата Минтос

Наглеждайки на регулярна база инвестицията ми в Минтос, наскоро ми направи впечатление, че в стремежа си да повиши доверието и прозрачността, платформата публикува в блога си информация за финансовото състояние на някои ключови оригинатори. Последните имат бизнеси в повече от една държава и притежават множество брандове в микрокредитирането. 

Някои от отчетите са заверени, други са представени като информационни презентации, но във всеки случай намерението е ясно - да се демонстрира финансовото здраве на оригинаторите, които продават кредити в Минтос. Или поне финансово здравите такива да се покажат на инвеститорите. 

Ето например ESTO (основан в Естония небанков кредитор) отчита ръст на печалбата (фиг. 1) и положителен тренд във всички ключови индикатори. 




фиг. 1. ОПР на ЕСТО. Източник: Mntos.com



ID Finance (Испания) също публикува пълния си заверен отчет за първото полугодие на 2023 г. (фиг 2.). В него също се отбелязват положителни трендове. Оригинаторът има полици (пакети) със просрочени от получателите кредити, но в никакъв случай не може да става дума за притеснителна тенденция. 



фиг. 2. ОПР на ID Finance. 


Пробелемът е, че когато и да дойдат насрещни ветрове в индустирята, отчетите ще ги отразяват ретроспективно. Освен това като се има предвид, че P2P технологията е относително нова, все още не може да се говори за трайни добри практики и традиции. С други думи не е ясно дали и ако някой оригинатор "закъса", отчетите отново ще бъдат споделяни с инвеститорите в кредити. Освен това далеч не всички компании споделят финансови резултати. Публичните борсово търгувани оригинатори не са никак много. 

Все пак, като се тегли чертата, практиката на споделяне е добра и правилна. Когато се инвестира, всяко парче информация е важно и от полза. 

Заб.: Настоящата публикация не е съвет за P2P инвестиции. Моля, правете щателно собствено проучване преди вземане на решение за управление на спестяванията ви. 


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *