Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 21 март 2023 г.

Спекулациите отдалечават FIRE и финансовата независимост



След бурните и печеливши за почти всички инвестиционни активи 2020 и 2021 г., по света настанаха малко по-трудни времена за тези, които преследват FIRE - финансова независимост и ранно пенсиониране. 

Важният урок от ситуацията е, че натрупването на богатство отвъд делничните нужди от средства не е свързан с краткосрочни спекулативни печалби, а с дълъг период на акумулация и риск мениджмънт. 

Постигането на FIRE е микс от икономичен живот, агресивно спестяване и умни инвестиции. Имайки предвид, че прегряването на работното място (burnout) беше и остава основна заплаха за менталното здраве на хората особено след пандемията, ранното пенсиониране и излизането от колелото на гризача (rat race) не отстъпи нито крачка назад като концепция за живота на мнозина. 

Спадащата стойност на някои активи, нищожната доходност на други и високата инфлация обаче изглежда отдалечават преследващите FIRE от целта им. 

В момента най-популярната криптовалута - bitcoin, е на стойност около 1/3 от върховата си оценка. Всеки, който е "инвестирал" спестяванията си в подобен спекулативен дигитален актив, се отдалечава от целта да бъде финансово независим. Потенциалната доходност, характерна за криптото, няма нищо общо със съхранението на стойност. А последното е важна основа за ранното пенсиониране. 

Не губете пари! Това е първото правило на Уорън Бъфет. Оракулът от Омаха губи своя блясък като инвестиционен гуру, но неспазването на това негово правило не е донесло успех на никого. 

Обезценката на добри бизнеси (поевтиняването на даде акции) не е проблем, ако загубите не бъдат реализирани чрез продажби. Нещо повече - добрите дивидентни компании, които до голяма степен гарантират определена доходност под формата на кеш, генерират повече бъдеща пасивна доходност, ако са "евтини". 

В този смисъл времената, макар и контраинтуитивно, са много добри за внимателни инвеститори и спестители, които влагат парите си в начинания, които на свой ред връщат пари. Това обаче изключва спекулативни сделки с модерни акции или активи, които социалните медии или инвестиционните гурута препоръчват. 

Важно е да се отбележи, че постигането на FIRE не е лесна работа при никакви обстоятелства. Спестовният живот и дългосрочното планиране не са за всеки, но и не са толкова трудни за постигане, ако стремежът към бързо забогатяване не притъпява инстинктите за финансово самосъхранение.




Още от блога:
Да се пипа ли резервния кеш при пазарни сривове, 11 март, 2022 г.
Хоризонт на инвестиране (спекула, трейдинг и дългосрочно инвестиране), 24 януари 2022 г.
FIRE и инфлация, 13 ноември 2021 г.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *