Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 28 февруари 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Февруари 2023)

Отминалия месец ще бъде запоменен от мен с две големи корпоративни събития, които причиниха сериозни движения от порядъка на двуцифрени проценти по съответните позиции в рамките на една сесия. За щастие, едната новина беше положително приета от пазара и тя успя да уравновеси капиталовите загуби в следствие на другата новина. Поскъпването на долара в левово изражение също се отразява добре на нетната стойност на активите в щатското портфолио. 

Ето и какво се случи през февруари с трите ми инвестиционни фонда, наричани в стари публикации стълбове:






* * * Български акции (портфолио БФБ) * * *
По-скоро очаквано лошата новина дойде от БФБ. Телелинк Бизнес Сървисис Груп в рамките на ден се превтрна в най-губещата ми позиция с делта от -39.75%. Причината за срива в капитализацията беше обявеното намерение да бъде орязан дивидента. 

Събитието е прясно припомняне защо е много опасно да се инвестира на българския капиталов пазар и как в рамките на часове човек може да загуби хиляди левове от спестяванията си. 

Доскоро Телелинк БСГ беше компания възпримана от пазара като модерен, технологично напреднал доставчик на ИТ услуги и хардуерни решения. Изпълнителният директор Иван Житянов, както и останалите членове на борда, се ползваха с респект и доверие от пазарните участници. Ако първото остава донякъде вярно (възгледът на пазара относно бизнеса), то второто е безвъзвратно загубено (доверието). 

През септември 2021 г. публикувах в блога "Анализ на Телелинк Бизнес Сървисис Груп". На 20 февруари 2023 г. в името на взаимното доверие с читателя бях длъжен да реагирам и публикувах пост със заглавие "Телелинк БСГ показа какво НЕ трябва да се прави". Разбира се, анализът също е достатъчно остарял, за да не се има предвид почти две години по-късно. 

Ситуацията е неприятна и изходите от нея са два. Или да продам книжата на голяма загуба (почти 50%), или да задържа с надеждата за някогашно възстановяване. ТБСГ вече не пасва на портфейлната стратегия, след като бъдещето на дивидентът е неясно. От друга страна продажбата би била оправдана, ако сметна, че ръководството на Телелинк иска да измами и ограби окончателно миноритарните инвеститори и да понижи пазарната капитализация още повече. 

Телелинк слага още една голяма обеца на ухото ми, след като по принуда променя инвестиционната ми визия от "BUY and HOLD" на "HOLD and HOPE" (от "купи и задръж" на "задръж и се надявай"). 

През февруари не съм извършвал покупки или продажби на БФБ, но мога да се похваля с положително разрешение на проблем със забаен дивидент на JPM (тикър CNC на българската борса). След совалки между мен, Централен Депозитар и инвестиционния ми посредник успях да си взема забавен и забравен дивидент от 2022 г.. Той, заедно с новият полагаем се дивидент от JP Morgan формира входящия паричен поток за месеца в тази инвестиционна сметка. 

Добър урок защо трябва да се диверсифицира според инвестиционните закони е крайният резултат за месеца. Въпреки солидните загуби по Телелинк БСГ, протфейлът на БФБ повишава доходността си месец за месец спрямо януари с 2.41%. Това се дължи на поскъпването на акции като LOM, които купих при много изгодна цена миналия месец, и на плавното покачване при MSF, DUH, NEOH и SFTRD. 



* * * P2P * * *
Изглежда, че големите трусове в Минтос са зад гърба на платформата. Там продължавам да поддържам малко вложение, голяма част от което представлява реализирана доходност в предишни години. 

Ключовите идикатори пълзят бавно нагоре, лихвите по бързите кредити са стабилно над двуцифрения процент. Голяма сума обаче остава "заключена" в оригинатори, които след избухването на войната в Украйна изпаднаха в неплатежопособност или едностранно прекратиха партньорството си с Минтос, а оттам и с индивидуалните P2P инвеститори. 





* * * Американски акции * * *
От фондът, който оперира на чуждите пазари, дойде добрата новина, донесла висока доходност. Union Pacific е комапния, която е на практика извън полезрение на българските индивидуални инвеститори. Никой не говори за нея, няма никакъв шум и дискусии. 

Позовлявам си още една референция към пост от блога от 4 ноември 2021 г., когато тук се появи "Анализ на Union Pacific Corp. (UNP)". Някъде там започнах да трупам дялове по позицията. 

Новината е, че изпълнителният директор Ланс Фриц ще напусне поста си. Тя дойде в последните дни на февруари. Въпреки че компанията оператор на железници в САЩ има привидно "непобедим" бизнес, всичките нейни конкуренти в последно време имаха по-добри ключови показатели. Писмо на инвеститор-активист (хеджфондът "Соробан") посочи тези проблеми (виж графиката по-долу), оказвайки допълнителен натиск върху дружеството и неговите цели за подобрение на оперативните показтели. След новината, че Фриц ще слезе от поста, капитализацията на железничарската компания се покачи с 10% за ден! 





Иначе през февруари бяха осъществени три покупки. На 6-и дялове на JNJ бяха закупени при цена от $163.22, а на следващия ден поръчка на нива от $43.53 беше изпълнена за PFE. Третата покупка беше на книжа на NEE при цени от $74.20 на 9 февруари. Това не са покупки на оптимални за периода цени, но както и друг път съм споделял, нямам времето и инструментите да ловя локални дъна и върхове, а и стратегията ми не го изисква непременно.

Дивидентните входящи парични потоци за месеца дойдоха от плащания на JPM, AT&T и Apple. Спадът в тоталната възвръщаемост на този фонд е 1.83%, но щеше да бъде много по-голям, ако поскъпването на UNP не беше балансирало срещу мечия тренд отвъд океана. Освен това спадът в доларово изражение всъщност не изглежда като спад в левово, след като двойката USD/BGN достигна нива от 1.85, покачвайки се значително в последния месец. 


От архива:
Инвестиционно портфолио (Януари 2023)


Заб: Настоящата публикация не е съвет за взимане на инвестиционн решения. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *