Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 13 ноември 2021 г.

FIRE и инфлация

В една пазарна икономика цените на стоките и услугите могат винаги да се променят. Някои се повишават, други се понижават. За инфлация говорим, ако е налице общо повишение на цените на стоките и услугите, а не само на някои отделни артикули. Тя означава, че за 1 евро днес можете да купите по-малко от вчера. Иначе казано, с течение на времето инфлацията намалява стойността на парите. 

Това е дословно цитираното обяснение от официалния сайт на ЕЦБ в секцията с образователни материали. Настощата публикация няма за цел да разглежда що е инфлация, а как тя се отразява на хората, които се стремят към пълна финансова свобода (FIRE). 








Инфлация и реална доходност
Агресивното спестяване добива смисъл, когато заделените пари са инвестирани и "работят здраво" за техния притежател. През 2021 г., а и през 2020 г., доходността на повечето популярни финансови и спекулативни активи беше много добра, за което има доста причини. Светът се промени с пандемията, централните банки заляха пазарите с ликвидност, домакинствата и индивидите увеличиха нормите на спестяване заради свитите си разходи, а търсенето за определени активи надвиши значително предлагането. 

В същото време увеличаващите се разполагаеми средства у домакинствата, отложеното търсене, което се отключи в последните месеци, и нарушените вериги на доставки доведоха до повишена инфлация, която бе желана от години от правителствата и централните банки. 

На практика повишението на потребителските цени (инфлацията) е данък върху спестителите и облекчение за длъжниците. Стойността на кредитите ерозира точно както ерозират и депозитите. 

Реалната доходност от инвестициите е нетният финансов резултат след отчитането на инфлацията. Затова ако например притежаваните акции са поскъпнали с 20% през 2021, то реалната доходност е 15% след като се извади хипотетичната инфлация от 5% (цифрите са примерни). Този принцип е добре известен на пазарните участници, което пък ги кара да поемат много повече рискове от обичайното. Така се обясняват много силните ръстове както на пазара на акции, така и на този на криптовалути. 

Що се отнася до "бакалските сметки" колко е нужно за финансова независимост и ранно пенсиониране, те следва да бъдат направени наново. 

Слаб FIRE срещу Дебел FIRE, finfree.bg, 21.01.2021 г.

Досега отчитаната от официалната статистика инфлация в развитите пазари и България беше около и под 2%. Сега новото нормално предвижда около 5% средногодишен ръст на потребителските цени. Тези нови показатели следва да бъдат отразени в изчисленията с корекция нагоре на очакваните годишни разходи както и с ревизия на таргетите за бъдещите парични потоци. 


Инфлация срещу мотивация
Инвеститорите хвърлят с лопати пари във всеки един ETF, който има в името си "Инфлация", информира Блумбърг (Investors Throw Cash at Any ETF With ‘Inflation’ in the Name, advisorhub.com, 09.11.2021 г.). Изследване на медията показва, че 18 фонда в САЩ със стратегии за защита от повишаващи се цени, са отчели входящи парични потоци от 35.5 млрд долара за тази година. Органичният им ръст е три пъти по-голям от средното за пазара, който възлиза на общо 7.2 трилиона долара. 

"Повечето хора виждат инфлацията с очите си и не вярват на тезата за нейната преходност", коментира Ерик Балкунас, старши ETF анализатор в Блумбърг. 

Въпросните ETF-и са относително по-ниско рискови и съответно доходността им не се равнява на други по-горещи активи, но за сметка на това предлагат сигурност, че реализираният резултат ще бъде запазен. 

Важно е да се отбележи, че растящата инфлация не може и не бива да бъде причина да бъдат изоставяни личните финансови цели.

Пет принципа при целеполагането за финансова независимост, finfree.bg, 20.09.2019 г.

Тези цели трябва изначално да се поставят с известна доза гъвкавост, така че да бъдат адаптивни към всякакви пазарни условия. В този контекст личният риск мениджмънт е от ключово значение за напредъка. Опасността счетоводните печалби в даден момент да върнат процеса назад, не е малка. Важно е какво човек е съхранил, а не какво е спечелил през тази година напреимер. Образно казано снеговалежът навън може да е силен, но ако финансовата снежна топка не е добре оформена и здраво компресирана, тя може да се разпадне лесно. Този риск, разбира се, не може да служи за оправдание целите да бъдат изоставени.


Инфлация в персоналната потребителска кошница
Малко известно е, че съществуват потребителски финансови калкулатори, които да оценят как повишението на цените в магазина се отразяват на личния джоб. ЕЦБ е изградил такъв калкулатор за еврозоната, в който всеки може да изчисли спрямо собственото си потребление колко е неговата лична инфлация.

Персонален инфлационен калкулатор

Изчисленията са в евро, но с известно закръгление може да се направи изчисление и за българската потребителска кошница с условното приемане, че поскъпването е еднакво във всички страни от ЕС. 





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *