Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 11 март 2022 г.

Да се пипа ли резервния кеш при пазарни сривове

Финансовата грамотност предвижда солидни резерви от свободни средства за непредвидени времена. Различни са възгледите колко голям трябва да бъде размерът на ликвидните средства на разположение. Под ликвидни средства се разбира кеш и краткосрочни депозити. 

Стандартен възглед е, че човек трбява да разполага с 6 пъти месечните си разходи под формата на разполагаеми пари. Разбира се, размерът на този резерв зависи от личните предпочитания. Някои държат пари за три месеца, а други - за повече от година.

Английският термин "военно ковчеже" (war chest) обозначава точно тази сума, която на български я наричаме "пари за черни дни".






Но кои са черните дни?
Обичайно този тип спестяване служи за протекция на инвестициите в неликвидни активи в моменти, в които очакваният доход намалее или изчезне напълно. Примерна ситуация е временното изпадане в нетрудоспособност или загуба на работа. При загуба на доход ликвидацията на акции, скъпоценни метали или недвижими имоти може да се окаже скъпо и неефективно решение. 

Черни дни са и миговете, когато се налагат големи принудителни единични разходи. Такива са скъпи ремонти на кола или жилище, скъпи медицински интервенции, щастливи или печални семейни поводи и т.н. 

В инвеститорската психология черен ден може да бъде и ден, в който нереализираните печалби се стопяват рязко или притежаваните активи се обезценят под стойността на покупката. Но оправдано ли е използването на паричните резерви за нови инвестиции?


Усредняване (Dollar Cost Averaging)
Когато става думa за усредняване, обичайно се разбира процес, при който един актив се купува на равни времеви интервали с равни суми, така че пазарните флуктуации да бъдат изгладени. 

Блог архив:
Дивидентно инвестиране, усредняване и Мартингейл, 8 октомври 2020 г.

Усредняване обаче може да има и с еднократни инвестиции в мигове, когато пазарният сентимент е крайно песимистичен (например по време на война или при избухването на пандемия). 

Една възможна стратегия за купуване на спад ("buy the dip") е освобождаването на наличния кеш на порции. Така без човек да се стреми да хване абсолютното дъно, може да постигне прилични резултати в следващата фаза на ръст. Стратегията предвижда при 5% спад на S&P500 (случаен примерен бенчмарк, може да бъде SOFIX, а може да бъде и всеки друг индекс) да се инвестират 20% от парите за черни дни. Ако пазарът спадне с 10% - други 20%. При спад от 15% се влагат 30% от първоначалното "военно ковчеже" (или 50% от остатъка към момента), а при спад от 20% - целия остатък (или последните 30% от първоначалната сума). Ето нагледно страгтегията:

Спад от 5% - реинвестиране на 20% от резерва;
Спад от 10% - реинвестиране на 20% от резерва;
Спад от 15% - реинвестиране на 30% от резерва;
Спад от 20% - реинвестиране на 30% от резерва;

Важно е да се уточни, че подобна стратегия е високорискова. Дълбок мечи пазар, който инвеститорът се опитва да използва, може да го свари неподготвен за непредвидени разходи. Евентуална продажба на актива преди неговото възстановяване може да нанесе непоправими щети на портфейла. 

Друго важно уточнение е, че човек трябва да има механизъм за справяне с алчността. Ако 20% от парите за черни дни са използвани за покупки при 5-процентен спад, при възстановяването използваната сума би трябвало да се върне при източника (депозит или кеш). Същото се отнася и за по-дълбоките корекции. 

Блог архив:
Хоризонт на инвестиране (спекула, трейдинг и дългосрочно инвестиране), 24 януари 2022 г.





Винаги е по-лесно да се каже, отколкото да се направи
Финансовата грамотност е само стъпка към финансовия успех. Не по-маловажно е спазването на финансова и инвестиционна дисциплина. В моменти на турболенции, особено когато емоциите са силно негативни, хората са изложени на риск от взимането на неправилни и скъпоструващи финансови решения. Затова и решението дали да се пипа резервния кеш по време на сривове е въпрос, чийто отговор зависи и от писхическата издържливост на индивида. 

Ако четете тези редове, може би сте съвсем наясно колко важна е психологията при инвестирането. Тя е определяща и за това дали използването на парите за черни дни за инвестиции е вярно или грешно решение. Цялото финансово знание на света е безсмислено, ако липсва дисциплина. 

Ако дисциплината е доказана и налице, тогава спадовете при сериозни катаклизми са моментите, в които могат да се постигне висока ефективност на направените вложения. 

Блог архив:
Три случая, в които инвестирането с голяма сума бие усредняването, 2 декември 2020 г.


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *