Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 24 януари 2022 г.

Хоризонт на инвестиране (спекула, трейдинг и дългосрочно инвестиране)

"Дългосрочно ли инвестирате? Колко години за вас значи дългосрочно - 3, 5, 10, 20 години? Питам, защото в някои случаи може да има много голямо значение за резултатите".

Това попита Стойчо Недев, финтек експерт, активен участник в българската инвестиционна общност и автор на блога vivainvest.eu, в няколко поста в социалните мрежи. Публикацията беше придружена с графика на Intel от периода преди спукването на "Дот Ком" балона (2000 г.) до сега. На нея ясно се вижда, че инвеститорите в производителя на чипове, които са купували акции в началото на века, 22 години не са излезли на капиталова печалба след спукването на балона. 

Примерът му е важен с онагледяването на това, че актив, купен на твърде висока цена, не е добра инвестиция. А лошите инвестиции превръщат някои инвеститори с настройка за "Buy & Hold" (Купи и Дръж) в инвеститори тип "Hold & Hope" (Дръж и се надявай). 




Фиг. 1. Използваната от Ст. Недев илюстрация на неговия пост в социалните мрежи.


* * * 

Силните години на пазарите имат свойството да заблуждават инвеститорите. Много хора добиват измамното усещане за богатство, наблюдавайки как сметката им при посредника расте всеки ден. Тогава идват самонадеяността и поемането на прекомерни рискове. Стремежът към финансова независимост и FIRE е точно обратното. Той е мотив за това изработеното богатство да се съхрани, за да може с времето така да се увеличи, че да позволи на собственика му да "откупи времето си" напълно. 

В публикацията "Десетте нива на финансовата независимост" са описани стъпките, които човек на теория може да извърви до достигането на заветната цел. В контекста на инвестиционния хоризонт всеки би следвало да оцени много прецизно къде се намира по картата на успеха, за да избегне попадането в капана на принудителното дългосрочно инвестиране или по-лошо - да му се наложи да ликвидира инвестиция на загуба. Минималното ниво, при което човек може да управлява инвестиционен портфейл изцяло на базата на изградената си стратегия, е четвърто. То е нивото, при което е постигната пълна кредитна свобода, наличен е наистина солиден авариен фонд, налични са и стабилни трудови доходи. 

В друг пост в блога са описани "Трите случая, при които инвестирането с голяма сума бие усредняването". Открояването им подсказва, че те са изключения от правилото. В посоченият с Intel (INTC) пример инвестицията с голяма единична сума през 2000 г. е била пагубна. Бектест на стратегия с усредняване и реинвестиране на дивидента обаче показва, че картината съвсем не е толкова отчайваща и подобна стратегия би донесла реална доходност (т.е. побеждаваща инфлацията доходност към днешна дата). 




* * *

Всъщност въпросът за инвестиционния хоризонт не е насочен към намерението на човек да инвестира по принцип във финансови инструменти, недвижими имоти, собствен бизнес и т.н., а е въпрос кога конкретна инвестиция да бъде реализирана в пари. Излизането от даден залог си е истинско изкуство и за него разписани правила няма. Затова е хубаво всеки сам за себе си да знае и да има представа как и кога би се случил изходът.

Аз например към днешна дата не планирам да излизам от инвестициите в Майкрософт изобщо. По тази позиция съм постигнал добра нереализирана капиталова доходност, а дивидентът, макар скромен като процент, е стабилен и растящ. Какъвто е и бизнесът на компанията.

През октомври 2021 г. (обзор Окт'21) обаче ликвидирах напълно акциите си на XPeng (XPEV) при цена от $44.07 на дял. Ценовата ми цел беше $44 и аз спазих дисциплина на инвестиционната стратегия и план. В последствие цената скочи до над 50 долара и чувството на пропуснатите ползи беше доста неприятно. Днес цената е под моята продажна и чувството за "превъзходство над пазара" трябва да бъде озаптено. Ако няма промяна в геополитическата обстановка и перспективите на компанията да остане листната в Ню Йорк се запазят, рейнджът за обратен вход е $30-$35 долара. Това обаче е пример за спекулация по позиция, която не е много типична за преследващите FIRE. Това е буквално игра с огъня. 

От блога: Анализ на XPeng Inc. (XPEV), 26 ноември 2020 г. 

Третият личен пример е с книжата на Exxon Mobil (XOM). Петролният мастодонт изживя тежки моменти при избухването на ковид кризата март 2020 г. с отрицателни цени на петролните фючърси, покриващи контангото. Акцията беше буквално разгромена, а заради спадналата капитализация тикърът дори напусна индекса Dow Jones. Впрочем тригодишната графика на Ексон е същата, като 20-годишната на Интел (фиг. 2). 




фиг. 2. Графика на Ексон Мобил (XOM) за периода 25.01.2019 - 24.01.2022. 


Първата моя покупка на дялове от петролния гигант беше 28 октомври 2019 г. "Високо в планината" на графиката така да се каже, в подножието на върха. Цена: $69.10 долара на дял. Само че още при първата покупка аз знаех, че искам тази компания заради солидния бизнес, заради визията ми, че към онзи момент цената на петрола е изкуствено потисната от опериращия преди това шистов добив, както и заради щедрия дивидент, който компанията успява да покрие дори и в лоши години. Осъзнавам обаче, че това явление може и да не е вечно, както и забелязвам тенденциите за електрифициране на транспорта и постигане на въглеродна неутралност в икономиката. 

Взимайки предвид всичко това съм си поставил цел да ликвидирам напълно позицията до 2024 г. До тогава обаче планът е да я увеличавам и да прибирам дивидентите, които ми се полагат. 

На долната графика (фиг. 3) са изобразени моментите, в които е правено усредняване. Общо взето същите интервали за покупка следва да продължат да се спазват до годината на ликвидация.

Между другото инвестицията ми с най-голяма натрупана доходност към днешна дата е тази в Ексон, а не Майкрософт. Това казва доста за стретегията за DCA (Dollar Cost Averaging, "Дивидентно инвестиране, усредняване и Мартингейл"). 


фиг. 3. Моментите на покупки при усредняване, маркирани по графика. Източник: My Stocks Portfolio app



Фиг. 4. Резултати от инвестицията в Exxon Mobil към датата на публикуване на този пост. Анюализираната очаквана норма на възвръщаемост след близо 3 години увеличаване на позицията е 35,02%


* * *

В горните редове онагледих три възможни отговора на върпоса за хоризонта на инвестиране. Самият процес е най-логично да продължи доживот. Отделните инвестиции вече могат да има собствени хоризонти, които би следвало да са съобразени с финансовите цели на инвестиращия, финаносовите му възможности, толеранса му към риск, дори менталното му състояние. 

Както винаги, имайте предвид, че горните редове не са съвет за взимане на инвестиционни решения. Правете собствени проучвания и се консултирайте с лицензиран инвестиционен консултант преди да вложите парите си в начинания, които носят значителен риск за финансовото ви положение. 


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *