Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 18 октомври 2022 г.

Няколко съвета как да се справим с мечия пазар

Стремежът към FIRE (финансова независимост и ранно пенсиониране) е процес, не цел. Една от големите слабости на концепцията е, че желаната крайна точка може да се приближава и отдалечава извън способностите на човека да влияе. Така например в мечи пазар (остри и трайни пазарни спадове) стойността на притежаваните финансови и други активи може да се понижи значително и съответно да "премести" крайната цел в числово изражение напред във времето. 

Пазарите също имат своите несъвършенства, които се проявяват и при възходящи, и при низходящи движения. При вторите обаче негативните човешки емоции карат спестителите и инвеститорите, а дори и институциите, зад които също стоят живи хора, да правят грешки. Дори алгоритмите за търговия се създават и настрояват от човеци. Затова е хубаво да познаваме себе си и да имаме висока степен на самоконтрол, когато извършваме инвестиционни операции. 

В момента почти всички портфолиа и класове активи "губят пари" чрез преоценките надолу. Какви обаче са най-добрите стратегии, които са показали добри резултати в минали мечи пазари?

Съкратеният списък изглежда така:

  • Дръжте страха изкъсо
  • Усреднявайте
  • Стойте си върху ръцете
  • Диверсифицирайте с дефанзивни класове активи
  • Не инвестирайте повече, отколкото можете да си позволите
  • Оглеждайте се за стойност

Дръжте страха изкъсо
Акциите летят надолу, златото не предлага защита и доходност, облигациите изглеждат зле. в същото време икономическите данни подсказват задаваща се рецесия и очаквано покачване на безработицата. Може би се задават и зрелищни фалити?

И какво от това? Ако четете този текст, вероятност да сте били родени през 2008 г. е огромна. През 2008 г. по новини съобщава за края на финансовия свят, а тогавашната криза беше етикетирана като Голямата Рецесия. Факт е, че много хора загубиха работата си или бизнеса си, но икономиката се възстанови до изходни позиции след половин деката, а в следващите години продължи с възходящото си движение. Новините за смъртта на глобалната финансова система се оказаха силно преувеличени. 

Не се поддавайте на страха и сега. Трупането на богатство няма как да бъде разходка по безпрепятствен път. Финансовият успех изисква и силна психика в моменти, когато положителните прогнози и очаквания не се реализират. 





Усреднявайте
Усредняването или dollar cost averaging (DCA) е добра дългосрочна стратегия за увеличаване на позиции, които са купувани на по-високи цени. Ако има изгледи, че бизнесът е витален и ще прави печалби и за вбъдеще, вместо да продавате, то би трябвало да купувате. 

Дивидентно инвестиране, усредняване и Мартингейл08 октомври 2020 г. 





Стойте си върху ръцете
Да не се прави нищо е добра стратегия в много случаи както в живота, така и в инвестирането. Защо трябва да се правят извънредни (излишни) движения, които не пасват на индивидуалната стратегия? Няма особена логика например да се продават акции на загуба (или с унищожена капиталова печалба) без да е достигнат разумен таргет точно в разгара на мечи пазар. Единствената причина може да бъде опита да бъде хванато дъно, но това е занимание, което не се препоръчва за дългосрочни инвеститори. 


Диверсифицирайте с дефанзивни акции и други класове активи
Има индустрии, които се справят добре, т.е. остават печеливши, дори и по време на икономически кризи. Фармацията е една от тях. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост и потребителските стоки от първа необходимост също могат да бъдат причислени към дефанзивните. Подобни са доставчиците на комунални услуги. 

Подборът на компания от дефанзивен сектор обаче не освобождава от задължението нейният бизнес да бъде щателно проучен. 

Да се включи нов клас актив в спестовно инвестиционно портфолио не е лесна работа, но може да се разгледа като възможност. Флуктуациите при недвижимите имоти обикновено е по-малка, но големите спадове се преодоляват за повече време. Рано или късно облигациите (корпоративни или държавни) отново ще бъдат првлекателен клас. А в даден момент в зависимост още колко централните банки ще вдигат лихвите, може да се окаже, че дори и депозитите могат да бъдат включен в инвестиционния микс, така че свободният кеш да се олихвява. Последното обаче трябва да се осмисли и през призмата на инфлацията. 


Не инвестирайте повече, отколкото можете да си позволите
Това е ключово правило и в бичи пазари, когато всичко лети нагоре, а еуфорията е неудържима.
Усредняването и диверсификацията са важни, но те не трябва да се случват със заемни средства или средства, които човек да не е готов да "затвори" за дълго време. Да имаш инвестиции на кредит (ливъридж) по време на низходящ пазар е много лоша идея. 


Оглеждайте се за стойност
Разпродажбите са възможност за попълване на портфолиото с подценени активи. Дивидентната доходност на акциите се увеличава със спадовете на цените на дял. Така инвестираните днес пари ще носят по-висока доходност в бъдеще, а ефектът на натрупване ще се ускори. 

Има подценени недивидентни акции, коио също заслужават внимание. Те са по-непопулярни сред хората, стремящи се към FIRE, но покупката им е въпрос на стратегия. Инвестиционните "бижута на промоция" могат да бъдат навсякъде, затова не спирайте да се информирате и да бъдете любознателни. 

* * *

Горните съвети не са извадени от учебник, защото дори най-скъпите и ценени учебници не дават една единствено правилна формула за успех. Пътят към постигането на каквато и да била по-висока цел често е трънлив. Пазарните спадове са типично препятствие, през което са преминали и преминават и най-богатите хора на планетата. Горният списък включва почти всичко, което същите правят в такива моменти като сегашния. 


Още от блога:
Да се пипа ли резервния кеш при пазарни сривове, 11 март 2022 г.
Хоризонт на инвестиране (спекула, трейдинг и дългосрочно инвестиране), 24 януари 2022 г.
3 случая, в които инвестирането с голяма сума бие усредняването, 2 декември 2020 г.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *