Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 31 октомври 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Октомври 2022)

Октомври беше напрегнат, но не чак толкова лош месец за индивидуалните инвеститори. Всъшност ключовите индекси отбелязаха стабилизиране доколкото може да се говори за такова във волатилната среда в момента. Някои популярни компании продължиха да се обезценяват не и без помощна на слабите им отчети. Най-съшествените примери може би са Мета (META) и Амазон (AMZN). Петролните компании от друга страна полетяха отново на фона на добрите печалби, които същите успяват да отчетат в последно време. 

Октомври е месец на тримесечни отчети, затова и движенията на пазарните капитализации са в по-широк рейндж.

Моите портфолиа в акции се радваха на възстановяване. Детайли за всяко по-надолу. Този месец увеличих собствена вноска, но въпреки това входящите парични потоци от лихви и дивиденти възлязоха на 30.24% от всички входящи потоци към финансовия пул. Много силен и обнадеждаващ резултат. 






* * * P2P * * *
По традиция обръщам най-малко внимание на тази инвестиция, защото тя е най-незначителна в портфейла. Приносът на доходността ѝ от 0.74% от всички входящи парични потоци за месеца говори достатъчно. 

Не съм извършвал съществени операции, освен покупките на полици, така че средствата да бъдат инвестирани в диверсифицирани P2P кредити.


* * * Български акции (портфолио БФБ) * * *
В този фонд имаше парични движения през октомври. Доста дивиденти бяха кредитирани през месеца. Става дума за плщания от Телелинк Бизнес Сървисис, Johnson & Johnson, Microsoft и Exxon Mobil. На БФБ Интернешънъл дивидентите от чужди компании идват със закъснение. 

Със сделки на 14 октомври добавих дялове на Майкрософт (241.90 евро/акция) и на JP Morgan (112.92 евро/акция). Това, което се случи, е окончателното конвертиране на част от доходността, реализирана при Exxon Mobil в инвестиции, които според мен в дългосрочен план има по-голяма перспектива (upside). 

На изображението долу се виждат пропорциите на първите 10 актива в протфейла в Елана. Може би прави впечатление, че кешът вече не е сред тях. 

Има две позиции, които могат да се превърнат в жертвени агнета в случай, че потрябва кеш. И двете инвестиции се развиха до и над таргетите. Става дума за Exxon Mobil и Неохим. Освен това при нужда кеш позицията може да бъде променена нагоре с дивиденти и с депозити. 




фиг. 1. Относителния дял на първите 10 позиции, закупени само на БФБ 
и с тежест около 90% в търговската сметка.


* * * Американски акции * * *
В американското ми протфолио се случва точно това, което очаквах и исках. Започна възстановяване, което върна тоталния резултат на 29.76% доходност от създаването на този фонд (точно преди три години). Освен това инфлацията започва да се пренася и в отчетите под формата на по-високи приходи и печалби за немалко компании. 

На 4 октомври добавих акции на Union Pacific, като там цената удари поръчка, която уж беше поставена в ниското. Сделката минаха на $203.37, което ниво историята на месеца опроверга като високо. 

Нещо подобно се случи и при покупките на MSFT (да, и в американският акаунт при цена от $235.45 за акция). 

Третата покупка беше добавяне на VICI properties при цена от $30.51.

И в трите случая това не бяха дъната, но никога не съм си поставял за цел да ги ловя точно тях. Това не влиза в стратегията, а и нямам нито времето, нито инструментариума за подобен тип трейдинг. 


фиг. 2. Относителни тегла на позициите, закупени през търговската сметка за операции на американския капиталов пазар, вкл. и разполагаеми свободни средства. 








Дивидентите през месеца от САЩ дойдоха от UNP и VICI и формалнио бяха реинвестирани в съответните компании. Всъщност това се случи по случайност и заради спад в относителните им тегла в портфейла, които след покупките бяха възтановени към целивете равнища от 6-7% на позиция. 


* * * Заключителни думи * * *
Краят на третата година от създаването на американския фонд в цялостното ми портфолио е момент, в който мога да кажа, че целите са изпълнени. Целта беше да си съхраня спестяванията от ефектите на инфлацията. С доходност от около 30% за периода това според мен и според статистиката е постигнато, макар че усещането за инфлация е индивдуално за всеки. 

Прочетох какво съм писал в обзора на портфейла за ноември 2019 г. (Инвестиционно портфолио (Ноември 2019)). Тогава съм представил състоянието на позициите ми на БФБ към онзи момент (на българския пазар оперирам от 2008 г., но блогът ми е доста по-нов), както и груба рационализация как съм се спрял на първите компании за покупка в САЩ. 

Три години по-късно всичко изглежда много по-различно и бих казал по-добре. Инвестиционната стратегия е изградена и работи, спазвам дисциплина на 99%, което пък доведе до грубо казано удвояване на финансовите ми активи, като включим и моите депозити, разбира се. 

Тъй като блогът изначално е за финансова грамотност, финансова свобода и ранно пенсиониране, ще ми е интересно колко по-близо бих бил до постигането на подобна цел след нови три години. Дали ще успея да удвоя още веднъж финановите си активи? Ще се опитам да не преча на историята да се пише сама :) 


от архива:
Инвестиционен портфейл (Септември 2022)
Инвестиционен портфейл (Август 2022)
Инвестиционен портфейл (Юли 2022)



Отдавна не съм напомнял, че публикациите относно развитието на моя личен портфейл не са препоръка за взимането на инвестиционни решения. Последните следва да са плод на задълбочени проучвания и са лична отговорност на инвестиращите.  
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *