Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 16 август 2021 г.

P2P инвестиции пост-Ковид

P2P кредитирането получи солиден удар при избухването на пандемията от Ковид-19 и наложените в резултат на това глобални ограничения. Платформите бяха подложени на натиск от клиентите-инвеститори, които решиха да ликвидират вложенията си на всяка цена. Година и половина по-късно картината изглежда много по-спокойна, въпреки че ефектите от труса все още се усещат. 

Според скорошен доклад на Reports and Data P2P пазарът ще нарасне от 128.71 млрд. долара през 2020 г. до 912.4 млрд. долара през 2028 с CAGR от 26.6% за прогнозния период. Ниските оперативни разходи са главният двигател на този сектор от финтех пазара. ("Peer to Peer (P2P) Lending Market Share, Key Growth Trends, Major Players and Forecast 2020–2026", newsdegree.com, 29 юли 2021).

 Насрещняит вятър на индустрията са измамните схеми (платформи), некоректните оригинатори, когато платформата не е директния кредитор, и проблемите в различните юрисдикции на небанковите кредитни институции. 

Една от големите P2P Минтос например все още се бори с ефекта от вълната ликвидации на оригинатори по различни причини (доброволно приключване на операциите, отнемане на лиценз или фалит). По-рано тази година реномираният сайт Explore P2P публикува собствената си калкулации колко от задържаните пари инвеститорите могат да очакват да получат обратно. ("How much money will Mintos investors lose? We take a look", Explore P2P, 19 февруари 2021). В предложения линк можете да види интересна таблица, която макар и поостаряла дава представа за това от кой оригинатор може да се очаква покриване на задълженията и от кой - по-скоро не. Според калкулациите между 8-11% от блокираните средства най-вероятно в даден момент ще влязат като разход в графата лоши кредити (bad debts). 



Междувременно друга голяма платформа за P2P инвестиции в недвижими имоти - EstateGuru, предложи свои акции чрез краудфъндинг платформата Seedrs.com (линк към пича). От статуса към днешна дата става ясно, че целта за набиране на капитал ще бъде постигната и задмината, а и че инвеститорите в кредит имат интерес към инвестирането и в собствеността на самата платфомра. Подобно нещо вече се случи с Минтос през CrowdCube.

За съживяването на индустрията говорят и новите маркетингови кампании, които някои P2P сайтове инициираха. Кешбек и бонуси например предлагат Lendermarket, a Mintos никога не е спирал своята рефарлна програма (Минтос Бонус). 

Според днешна публикация в сайта P2P finance news, позоваваща се на изследване на Walker Morris, 77% от малките и средни предприятия в Обединеното Кралство не могат да си осигурят директно банково финансиране ("Opportunity for altfin as 77pc of SMEs unable to secure bank finance", p2pfinancenews.co.uk, 16 август, 2021 г.). Тази статистика говори, че търсенето на заеми и финансиране сериозно надвишава предлагането, което е възможност за небанковите кредитори да участват на пазара както през кредитните платформи, така и през бизнес инкубатори като споменатите по-горе два. 

В заключение може да се каже, че позитивният сентимент се завърща на P2P сцената, но завещанието на Ковид-кризата още не е уредено и не малко от инвеститорите през 2020 г. още чакат да възстановят вложения капитал, пред да видят и доходнос


Горните редове не са препоръка за иницииране или ликвидиране на P2P инвестиции. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *