Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 16 февруари 2021 г.

Нов удар по Минтос - датски оригинатор също е свален

Нов удар понесе P2P платформата Mинтос. В петък вечерта българско време на 12 февруари  инвеститори в кредити, отпуснати в Дания от групата Sun Finance, получиха предупредителни имейли, че непласираните заеми ще бъдат свалени от първичен пазар. В съобщението се казва още, че на този етап не се планира лимитирането на търговията с тези кредити на вторичен пазар.

Sun Finance консолидира операциите на оригинатора Capitolia ApS, извършващ дейност в Дания под търговския бранд Simbo. След кризата, породена от сътресението с Finko (от блога: "Кризата в Минтос", 25.03.2020 г.), Sun Finance се превърна в най-голямата група с оригинатори в различни държави, издаващи бързи кредити - най-търсените в краудлендинг платформата. Всъщност тя е пласирала повече от половината бързи заеми в Минтос - 59,573,608 евро от общо 117,423,381 евро към момента на писането на тази статия. Дания дели трето място с Латвия по обем (около 9 млн. евро) след Казахстан и Полша (по около 17 млн. евро).

P2P инвестициите са интересна възможност за спестистелите да реализират доходност чрез авангардна и относително зряла финтек иновация. Затова и относително редовно оставям по някой ред най-вече за Минтос, където лично аз имам инвестиция.



От архива:
Актуално състояние на задържаните пари в Минтос, 19.01.2021 г.
Фалира ли Минтос, 12.10.2020 г.


Тази статия обаче се забави, тъй като дори и в датските медии не изелзе навременна информация по случая. Днес вече има някои достъпни в интернет материали по въпроса.

Сайтът journalisten.dk обяснява, че две локални компании за бързи кредити - Simbo и Kronelån (и двата под шапката на Capitolia ApS), са посочени от Датският потребителски омбудсман като такива, отпускащи заеми при неблагоприятни и извънзаконови условия.

Статият в Journalisten.dk

И банките, и небанковите кредитни институции в Дания са регулирани от местната агенция за финансов надзор. Въпросната е получила сигнала, но за становище е рано.

Обвинението към Simbo, цитирано от изданието, изглежда съшито с бели конци. Забележката е, че максималният размер на отпусканите заеми е твърде малък - определено странна причина за нарушение.

В имейлът от Минтос е цитиран изпълнителният директор на Sun Finance Томс Юриевс. Той казва следното: "Силно вярваме, че всички отпуснати кредити съответстват с местното законодателство. Освен това нашата дейност е оценена от независими експерти, които одобряват нашия бизнес модел и неговото законово съответствие. Подчертаваме, че ще предоставим детайлни пояснения на нашите бизнес практики на Потребителския омбудсман. В конкретната ситуация вярваме, че омбудманът същесвено е сгрешил в преценката си за текущата ситуация и би трябвало да получим възможност да изчистин недоразумението по професионален начин".

* * *

Презумпцията е, че Дание е една от най-стабилните юрисдикции, от където инвеститорите в Минтос могат да купуват кредити. Ясно е, че P2P индустрията "хапе" от пазарния дял и печалбите на търговските банки и ми се иска да вярвам, че технологията няма да падне жертва на картелни удари. Елиминирането на посредника (middle man) между кредитор и кредитиран в е възможност свободните средства да заобиколят банковите депозити и да бъдат инвестирани директно в паричното търсене.

Ситуацията със Simbo обаче още веднъж подчертава високите рискове, които носят P2P инвестициите. Към момента на писане на вторичен пазар има 4059 кредита на Sun Finance, някои от които се предлагат със скромна отстъпка. 



фиг. 1 скрийншот от имейла на Минтос (непълен)

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *