Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 18 февруари 2021 г.

Търговия с акции в Револют - безплатният обяд свърши

Търговията с американски акции в Револют поскъпва значително от 1 март 2021 г.

Безплатната доскоро търговия става лимитирана до само една сделка на месец без комисиона. До датата на влизане в сила на промените ползвателите на приложението с план Standart (т.е. без никакви месечни такси) имаха право на по три сделки месечно без да бъдат таксувани от брокера. 

План Plus предвижда три сделки без комисиона, план Premium по 5 сделки (доскоро 8), а клиентите на план Metal ще търгуват неограничено без комисиони. 

Друга важна промяна предвижда таксата за попечителство да се промени от един базисен пункт (0,01%) на 12 базисни пункта (0,12%) от стойността на актива годишно. 

С промяната в своята тарифа Револют редуцире ценно конкурентно преимущество пред алтернативните брокери, а именно ниските транзакционни разходи. 

План Plus към момента струва 6,99 лв. на месец и 69,99 на година, план Premium струва 13,99 лв. на месец и 140 лв. на година, а Metal e 25,99 лв. на месец и 260 лв. на година. 

Ако до този момент момент сте се придържали към безплатната търговия с до три сделки на месец закупуването на най-евтиния план не изглежда рентабилно, ако разбира се не ползвате Револют и за други видове транзакции, които да оправдаят абонамента. Към момента комисионата на сделка е 2 лв. ($1.22 - $1.23). Четири сделки за един период биха стрували 6 лв. общо, което е и точка на пречупване (break-even point) за рентабилността на план Plus.

Точката не пречупване на план Premium срещу Plus са шест сделки (3 от план Plus за 6,99 лв. и още 6 лв. от трите допълнителни транзакции).

План Metal е рентабилен при повече от 13 сделки на месец, но толкова много покупки и продажби са характерни за дейността на трейдърите, за които подобна платформа е твърде нефункционална. 

Значителна промяна е и попечителската такса, която всеки инвеститор трябва да вземе предвид, когато сравнява цените на брокерските услуги и когато изчислява финансовата полза от управлението на портфолиото си. 

Въпреки промените Револют остава сред най-евтините възможности за инвестиране на американския капиталов пазар за български клиенти.



От архива:
Инвестирането на БФБ поскъпва, 2 март, 2020 г.
Новости при търговията с акции в Револют, 27.10.2020 г.



изображение: BusinessInsider.com / Reuters
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *