Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 19 януари 2021 г.

Актуално състояние на задържаните пари в Минтос

Вероятно повечето инвеститори в Минтос виждат суми в графата "In Recovery" в своите сметки. P2P кредитирането се охлади значително около и след пика на ковид-кризата през март 2020 г. поради две основни причини - първо, кредитополучателите, оригинаторите и платформите изпитаха насрещните ветрове от икономическата контракция и второ, горещите пари на ритейл инвеститорите се преместиха на капиталовите пазари в търсене на доходност от акции и на борсите за криптовалути в преследване на огромната спекулативна възвръщаемост, която виртуалните монети предложиха напоследък. 

Въпреки охлаждането, оцелелите P2P платформи продължават борбата за пазарен дял и бизнес развитие. Така например Минтос видя огромен интерес към предлагането на собствени дялове в КраудКюб (CrowdCube) в края на миналата година. ("Динамика на P2P пазара, Минтос и българския контекст", 14.12.2020 г.). 

В същото време напредъкът около ликвидацията на няколкото ключови и няколкото периферни оригинатора, които напуснаха пазара, изглежда незадоволителен.

Моето кредитно портфолио има 581.12 евро (фиг. 1) задържани средства към датата на публикуването на този пост. Финко (51.24%), КешВагон (28.24%) и АлексКредит (13.04%) са големите суспендирани оригинатори, издали заеми, части от които аз съм финансирал. От групата на Финко 68.71 евро са пласирани в Армения (чрез Варкс) и 229.05 евро в Украйна (чрез Динеро и УкрПозика). От групата на КешВагон имам 74.97 евро във Виетнам, 53.58 евро в Индонезия и 35.55 евро във Филипините. 


фиг. 1. Средства за възстановяване по оригинатори и юрисдикции към 19.01.2020 г.


Минтос не отказва обратна връзка относно този проблем, което е добър сигнал. Разбира се, платформата не може да бъде държана отговорна за некоректни бизнес партньори (оригинатори), но моята надежда е, че ще бъдат положени необходимите усилия за възстановяване на въпросните пари "In Recovery". Изводите са направени, рискът от P2P инвестициите е ясно онагледен, но от крайния изход ще зависи бъдещето на платформата и очевидно в Рига осъзнават това. 



На 28.01.2021 г. предстои нов уебинар на тема "Fund in Recovery" (анонсът от блога на Минтос, 13.01.2021 г.), на който на въпросите този път няма да отговаря изпълнителният директор Мартинс Султе, а водещи ще бъдат мениджърът по събираемостта Дмитрий Амелин и мениджърът по партньорствата с оригинаторите - Янис Праневичс. Инвеститорите очакват някакви позитивни новини и по-детайлен график на разплащането, особено след като платформата осигури финансирането си и вече може да се концентрира изцяло върху този проблем. 

Впрочем в сайта на Минтос има постоянен достъп до пълната информация основно фалиралите и лишените от лиценз оригинатори, които са финансирали свои клиенти с пари на P2P инвеститори (фиг. 2, линк към изображението в платформата). 

От изнесените данни става ясно, че инвеститорите в Минтос чакат 94,5 млн. евро главници и 3,39 млн. евро лихви. Това е плашещо голяма сума и могат да се направят обосновани предположения, че не всички пари ще бъдат възстановени. Добрата новина е, че движението по инвестиционните сметки през четвъртото тримесечие на 2002 г. идва от най-големите оригинатори - Финко Украйна - 3,6 млн. евро, Финко Армения - 1,12 млн. евро, ЕкспресКредит Замбия - 302 хил. евро, а Пийчи (Англия) покри задълженията си напълно (повече детайли в зеления сектор във фиг. 2). 

Фиг. 2 Данни за проблемните оригинатори към 05.01.2021 г. Източник: Минтос.


Важна изглежда и оценката на Минтос относно вероятността средствата да бъдат възстановени напълно или частично. Така например очакването за суспендираните оригинатори е за 100% възстановяване, докато при фалиралите за голям брой няма прогноза. При тези, при които има, най-песимистично изглежда положението при КешВагон Филипини с очакване за възстановяване на под 25% от главниците и лихвите. Оригинаторите от същата група в Индонезия и Виетнам дават индикации за до 50% покритие на задълженията. При АлексКредит (Украйна) очакването е също за до 50%.

Имайки предвид тези данни, както и пожелателният им характер смятам, че реалистичният таргет за възстановяване на суми в моята инвестиционна сметка е около 60% на базата на публично достъпната информация. За двата оригинатора, които не дават индикации за очаквано възстановяване, съм заложил цел от 50% (фиг. 3)


Фиг. 3. Калкулация на очакванотоо възстановяване на средства на база публично достъпна информация


А вие снехте ли доверието си от Минтос? Или може би участвахте в набирането на капитал през КраудКюб? Споделете какви са вашите очаквания за възстановяване в коментар под тази статия. Добавяте ли средства в платформата или търсите окончателен изход? 


Заб.: Горният текст не е съвет за взимане на инвестиционни решения. Вложенията в P2P платформи е високо рисково начинание и рекламираната доходност е далеч от гарантирана. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *