Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 10 февруари 2021 г.

15 дупки в джоба, от които изтичат пари

Според Уорън Бъфет най-важното правило в инвестирането е да не се губят пари. Това правило изглежда също толкова разумно и в ежедневието, където хилядите реклами бомбардират съзнанието на хората в консуматорските общества. 

Постигането на финансова свобода е много по-трудно, когато ножицата между приходи и разходи не е достатъчно голяма. FIRE концепцията за финансова независимост и ранно пенсиониране предвижда строг контрол върху излишните харчове и силен акцент върху нормата на спестяване.

В следващите редове ще намерите 15 примерни дупки в джоба, откъдето парите ви могат да изтекат. 

1. Банкови такси, овърдрафт лихви и кредитни карти 
Ниските лихви по кредитите карат банките да търсят необичайни източници на приходи и да крият част от таксите, с които облагат клиентите си. Щом четете тези редове, вероятно също така имате и някакви инвестиции. Дръжте под около месечната такса на разплащателната ви сметка и винаги проверявайте цената, на която правите парични преводи към инвестиционни посредници или търговски платформи. Овърдрафтът и кредитната карта са враг на финансовата независимост.

2. Абонаменти и членски такси
Някои услуги предлагат тестов период, ако се регистрирате с банковата си карта. В условието също така пише, че ако не се откажете изрично, от даден момент нататък ще бъдете таксувани с определена сума. Това е модерен трик на някои бизнеси да генерират абонати. Преценете и дали няма да е по-евтино да си купите карта за конкретен фитнес, вместо пакетна карта за всички спортни центрове в града. Не спирайте да спортувате и да живеете, напротив - разтоварвайте се и правете каквото пожелаете, само наглеждайте дали разходите са оправдани.

3. Покупки в приложения и игри
Искаш финансова независимост?  Тогава не си купувай диамантчета и кристалчета за някоя Фейсбук игра и не отключвай допълнителните опции на приложението, което подменя лицето на филмов герой с твоето. Забавлявай се с безплатните опции, апликацията все някак ще оцелее с рекламите, но без твоята покупка. 

4. Скъпи кафета и освежителни напитки
Коста? Старбъкс? Това са лиготии за ученички. Добавената полза от надписаната чаша е НУ-ЛА. Едно за опит? Защо не. Уикенд само-награда? Ок. Всеки ден? Абсурд. Енергийните напитки също са в този списък. Една от идеите на финансовата независимост е да не се стига до умора, която да изисква стимуланти. Не искаме да лекуваме симптомите, а причините, нали?

5. Пазаруване на гладно
Не чакайте да огладнеете до смърт, за да обядвате или вечеряте. Вярно, ежедневието е натоварено и забързано, но с малко планиране ще избегнете спонтанни покупки, които освен излишно скъпи може би са и вредни за здравето. 

6. Цигари
Пушенето е демоде и все по-малко хора го практикуват. Твърди се, че отказването е трудно, но това е само оправдание. Потенциалните спестявания от това перо обаче могат да стимулират още някого да хвърли и стъпче кутията веднъж завинаги.

7. Удължени гаранции
Спокойствието е ценно и струва пари, но наистина ли си струват допълнителните разходи? Една гаранция никога не е излишна, но помислете дали ако заделите 100, 200 или повече лева в допълнителен фонд "Поправки" няма да постъпите по-правилно. Ако уредът се повреди - използвайте този фонд, ако пък не се - парите са спестени.



8. Колективно пазаруване и специални оферти
И тук тази "дупка в джоба" е много специфична, дори спорна. Винаги е по-правилно да се плати колкото се може по-малко за една и съща стока или услуга. Въпросът е дали тази стока или услуга е наистина необходима. Избягвайте да купувате нещо само, защото е на промоция. 

9. Спонтанни онлайн покупки
Покупка от скука? Случвало ли ви се е? Онлайн търговията се разви неимоверно напоследък, включително и в България. Дори социалните мрежи предлагат платформи за търговия между потребителите. Стоенето в такава мрежа или сърфирането из някой онлайн магазин или пазар от типа на AliExpress, Amazon или OLX ви излага на опасността да купите нещо излишно, само защото ви се е изпречило пред очите. 


10. Скъпи кабелни и мобилни пакети
Спортните телевизии най-вероятно си струват допълнителната цена, но никога не е излишно пакетът на кабелната да се преразгледа. Същото важи и за договора за мобилния телефон. Покупката на лизинг на нов апарат обикновено идва с неблагопритен дребен шрифт в договора с мобилния оператор. Дръжте под око как доставчиците на тези услуги ви таксуват за предоставеното.

11. Скъпи брандирани вещи
Допълнителният разход за емблемата трудно може да бъде оправдан, особено ако изисква пре-бюджетиране. Високата цена не винаги означава качество и обратното - стоките с отстъпка може би са такива не заради ниското качество, а заради липсата на някоя популярна емблема. Вярно, трудно е една дама да бъде убедена, че чантата служи за пренос на вещи и тя може да бъде стилна и без да е скъпа, но защо пък да не бъде направен опит... 

12. Последният писък на технологиите
Смарт часовник? Фитнес гривна? Нов телевизор след само година-две ползване на стария? Телефон всяка година? Ок, един път се живее, но защо тези джаджи да не се купуват с пасивните доходи от дивиденти, вместо да се работи волски за тях?

13. Евтини боклуци, които се чупят лесно
Тази точка е в известен конфликт с точка 11, но има и резон в приказката, че не сме достатъчно богати, за да купуваме евтиното (разбирай най-евтиното). Харчи много за скъпи предмети и няма да ти останат спестявания. Бъди стиснат за важните неща и скоро ще трябва пак да се бръкнеш за поправка или нова покупка. Контролът над разходите изисква прецизен анализ и не е лесна работа. 

14. Прахосване по бебешки продукти
Още една противоречива точка, която да се надяваме, ще бъде правилно разбрана. Покупката на количка за четирицифрена сума изглежда прекомерен разход. Оборудването на бебешкия гардеров с множество маркови дрехи, които ще бъдат износени буквално за дни - също. За децата не бива да се пести, но защо и да се разхищава за продукти, които ще бъдат малко употребявани или изобщо няма да влязат в употреба. А и дали бебетата се интересуват каква марка са им дрешките? Категорично не, искат само да им е топло и удобно. 

15. Излишък от продукти за лична грижа и козметика
Третият парфюм, ако не е подарък, вече е излишен лукс. Ясно е, че всеки има любима миризма и всеки следващ флакон е втори любим, трети любим и т.н. Тук отново дамите са на прицел, но пак сигурно е трудно да се докаже, че повечето възможни цветове от семейство "Пепел" най-вероятно няма да им свършат никаква работа. Може би спестяванията от козметика не биха имали значим ефект но хей, няма смисъл да гледаме изпод вежди един лев банкова такса, ако ще купуваме всеки месец по един парфюм за 80, 100 или повече лева. 


Още по темата:
FIRE - Приходите или разходите са по-важни за финансовата независимост
10-те нива на финансова независимост
5 принципа при целеполагането за финансова независимост



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *