Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 31 януари 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Януари 2021)

Gamestop (GME), AMC Entertainment Holding (AMC) и редица други доскоро слабоизвестни компании станаха популярни само за дни, след като позволиха на дребни ритейл инвеститори да удвоят, утроят и изобщо да умножат залозите си върху силно "скъсени" акции. Януари 2021 г. е значим месец заради рядката победа на "dumb money" (глупавите пари, най-вече в хазартно настроени младежи) над "smart money" (хеджфондове и други институции със софистицирани стратегии). 

Тъй като определението за "dumb money" се дава от самите фондове и старите акули на пазара, с голяма доза на убеденост може да се твърди, че тази квалификация е неточна. Участниците във форум на Reddit откриха пазарна слабост, експлоатираха я и спечелиха. Това не е в никакъв случай тъпо, колкото и да е рисковано. А и все пак победителите (спечелилите) не ги съдят. 

Екстазът от астрономическите овърнайт печалби, миксиран с чековете със стимули ("stimmy", както ги наричат американските младежи в ТикТок), доведе до още един позитивен месец на отвъдокеанския капиталов пазар. На този фон под радарите на българите остана избухването на БФБ, а в P2P индустрията липсваха новини, които да си заслужават отбелязване. 

Моето портфолио отбеляза сериозни капиталови ръстове и малък пасивен паричен поток тъй като през януари малко компании изплащат дивиденти. Ще започна от по-скучното:



* * * P2P * * *
Абсолютно нищо интересно тук. През януари няма парични движения навътре или навън към Минтос. Пасивният доход е подобен на този от последните месеци и не е значим на фона на по-големия ми депозит към другите стълбове. Преди няколко дни публикувах ъпдейт за актуалното състояние на задържаните средства в P2P платформата, а в профила ми в Туитър можете да открието обобщение на уебинара на Минтос по темата (линк, не изисква регистрация).  


* * * БФБ * * *
Януари беше доста вълнуващ за малкото индивидуални участници на БФБ и то в положителен аспект - нещо, което не се бе случвало от години. Не бях зареждал сметката от Април 2020 г., но през месеца реших да увелича позициите си с вложение на 2/3 от месечния ми депозит към всички инвестиции. През януари този депозит се оказа необичайно голям именно заради тази вноска. 

Последните два дни на месеца отново ме върнаха на червена територия, но все пак за миг този стълб излезе на положителната доходност, което също не се бе случвало от дълго време. Резултатът в края на периода е -0,11%. 

Със свободните средства открих позиция в Доверие Обединен Холдинг при средна цена 4.687 лв. с включени такси и комисиони. 

Невероятното движение при Алтерко и дебютното първично предлагане в BEAM на Биодит ме изкушаваха, но все пак се спрях на посочения холдинг заради растящата печалба и заради хипотезата, при която финансовият резултат може да бъде разпределен като дивидент вместо със свободния кеш да бъде погасено задължението към Софарма АД (където също имам акции). Резултатите на молдовската банка са прилични, но БФБ трябва да има едно наум, че Молдова е високорискова юрисдикция и регулация най-вероятно просто няма. Предстоящото увеличение на капитала, утвърдено на Общото събрание през янури, ще внесе още свежи пари на БФБ, но на този етап цената, на което то ще се случи, не е известна. Печалбата на акция в междинния консолидиран отчет за третото тримесечие е 0,82 ст. и няма основания да се очаква, че за финансовата година размерът ще е по-малък, напротив. При 0,82 ст. (при отчетени 9 от 12 месеца) коефициент P/E възлиза на около 5.30, което е си е "промоция". Покупката бе направена на базата на достъпната към съответния момент публична информация, която в последния ден на месеца бе публикуван и неконсолидиран отчет към 31 декември 2020 г. 


*** Американски акции ***
На щатския пазар се разрази истинско след-новогодишно шоу. Тримесечните отчети почти не бяха в разговора, за разлика от епичната спекула, за която стана дума по-нагоре. Експериментално се "качих на влакчето" на 28 януари за няколко минути с една акция на Gamestop Corp (GME). 

Експериментът ми донесе около 15 долара печалба, "начесана краста" за комар и ясното съзнание, че повече няма да го правя, поне не и през Револют. Повечето ритейл посредници блокираха в последните дни на януари, претоварени от спекуланстския интерес. Така стана и на 28-и, когато пазарна поръчка на отворен пазар бе изпълнена на $397.76, вместо на около $330, колкото показваше приложението при подаването ѝ. Затварянето стана с лимит поръчка на $415 долара, но преди това цената се колебаеше малко под моята на придобиване, което ме стресираше. След затварянето на трейда видях спайк до $483 (и за миг ме хвана яд, че не стисках по-дълго). Два часа по-късно (18:35 EET) цената беше вече смляна с над 60% до $126.01, когато пак отново търговията замръзна и брокерските приложения блокираха. 

Това е нагледен пример как "невъоръжен" индивидуален инвеститор можеше да загуби доста пари за секунди в преследване на лесни печалби (в моя случай $270 долара) и майтапи от типа на "Occupy Wall Street 2.0" и ТикТок призиви за "обиране на големите акули". 

Макар и пак до голяма степен спекулативна, търговията с производители на електромобили е по-различна от short squeeze-овете по сигнали в Reddit. Следящите блога знаят, че моят избор на EV прозиводител е XPeng (XPEV). И там видях пропусната печелба в средата месеца и потвърждение за вижданията ми в неговия край. Покупки на 4 януари при цена $45.70 и затваряне на $50.84 на 13 януари с кешовия буфер донесоха известна доходност на портфейла отгоре върху доброто представяне на акциите от ядрото - най-вече Майкрософт (MSFT), Johnson & Johnson (JNJ) и NextEra Energy (NEE). 

Другите покупки бяха на Johnson & Johnson (цена на покупка $158.80) и NextEra Energy ($81.88). Дивидент бе изплатен от CISCO Systems. 

Настрани от спекулата януари завърши с две червени сесии и на щатските борси. Въпреки това поскъпването на долара и капиталовият ръст доведоха до доходност от 11.33% в долари, равняващ се на доходност от 4.79% в лева.



* * * Заключителни бележки * * *
Доходността на целия микс от активи към края на Януари 2021 г. е *** % Положителен ефект оказа стабилизирането на долара, чието падане в последната половин година подкопаваше резултата. Предстои още обезценка на американската валута, което поставя таргетът много високо за щатските акции в порядъка на 20-25%, за да се достигне до нетен резултат в левове от порядъка на 5-7-10%, т.е. до реална доходност. 



От блога:
Инвестиционен портфейл Декември 2020
Инвестиционен портфейл Ноември 2020
Инвестиционен портфейл Октомври 2020



Share:

4 коментара:

  1. Късен вход при Дох, не е ли време да преосмислите и да вземете Алтерко преди консолидираните резултати, които ще включват 4-кратния ръст на продажбите за Черния петък или ще изчакате да се види в новините?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и извявайте за "гласа от отвъдното" (закъснението) :)

      Продажбите на Алтерко на Черния петък вече бяха отразени в новините - около 7 млн. лв.* Не вярвам да са тайна за някой, който следи БФБ. Успехът вече е калкулиран в цената, както и влизането в SOFIX. Имам позитивни впечатления от компанията и може би ще ѝ обърна внимание в специална статия в блога, но решението за текущата ми покупка се оснвава на по-големия краткосрочен потенциал за ръст на ДОХ, а и донякъде на необрания от пазара спекулативен потенциал според мен. Накрая, но не на последно място - избягвам да овъртрейдвам, а броят позиции в портфолиото ми вече ми носи лек дискомфорт, защото са много за вкуса ми. Не мога да хвана всички влакове едновременно все пак :)

      Къде виждате цената на Алтерко след консолидирания отчет?

      Поздрави и успех,
      Р.


      * https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alterko-otchita-4-pyti-po-golemi-prihodi-na-tazgodishniia-cheren-petyk-317071/

      Изтриване
  2. Искам да Ви попитам - ще отбележите ли в данъчната си декларация спекулациите чрез Револют, като тази с Gamestop?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от измененията в данъчния кодекс, касаещи доходите на физически лица през 2021 г.

      Изтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *