Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 27 януари 2021 г.

Слаб FIRE срещу Дебел FIRE

Акциите хвърчат, криптовалутите хвърчат, суровините хвърчат, недвижимити имоти също пъплят нагоре и ако четете този текст в началото на 2021 г., вероятно живеете с усещането, че изграждането на богатство чрез инвестиции и спекулации е лесна работа. 

Отличните резултати в индивидуалните портфейли карат все повече хора да мислят за момента, в който ще могат изцяло да откупят времето си и да бъдат напълно финансово свободни. Минаването на следващото ниво в преследването на FIRE (Financial Independence Retire Early) е добра новина, с която вероятно мнозина могат да се похвалят. 

Десетте нива на финансовата независмост, FIN FREE BG, 2.12.2019 г. 

В калкулирането на това колко е нужно за постигането на голямата финансова цел обаче има важен нюанс, който е предмет на настоящата публикация.

Най-общо казано, има две методики за изчисляване на финансовата свобода, известни като Lean FIRE и Fat FIRE. Адаптираният превод на български би звучал като "Слаба и Дебела финансова независимост" или пък "Mършав" и "Тлъст" FIRE.

Зад понятието Слаб FIRE (Lean FIRE) стои концепцията за спестяване на около 25 пъти годишните лични разходи (или тези на домакинството) и използването на натрупаното с темп от около 4% на година, което в определени години може значително да изпревари доходността на портфейла. При тази методика акцентът пада върху контрола над разходите и потреблението, който следва да бъде много строг за много дълъг период от време (т.е. до края на живота на човек).

Под Дебел FIRE от друга страна се разбира натрупването на богатсво в такъв размер, че неговата доходност във времето в абсолютна стойност да надвишава периодичните разходи (месечни, годишни и т.н.). По този начин се гарантира и натрупването на поколенческо богатство, тъй като паричен поток от продажбата на активите не се използва за покриване на ежедневните нужди. 

Вторият вариант, разбира се, е много по-трудно осъществим "от нулата", ако изобщо е реалистичен в българските условия. Изискват се доста години с много високи трудови доходи или такива от собствен бизнес например, безгрешен мениджмънт на инвестициите и немалко късмет всички необходими условия да са налице. 

Слабият FIRE е съвсем реалистичен, но също изисква много жертви и специфичен (ок, много много икономичен) начин на живот през целия житейски път. Съществуват обаче хибридни варианти, които не са точно FIRE в смисъл на пълно лентяйство, а по-скоро на частично пенсиониране.

Например нищо не пречи човек да се приближи до "мършавата" финансова независимост, като акумулира 10 пъти годишните си разходи в различни производителни активи, и в същото време да продължи да преследва активни доходи като фрийлансър, предприемач или под някаква друга форма, която не е функция на подписан трудов договор. 



Какво мотивира хората за различните цели / варианти на FIRE?

Най-простият отговор е това дали са склонни да се лишават и въпреки това да бъдат щастливи. Мнозина се стремят към Fat FIRE първо, защото не мразят да работят, и второ, защото не искат да ограничват разходите си за луксозни почивки, електроника, битови удобства или благотоворителност, ако щете. 
Тези хора са наясно, че може би няма да постигнат целта в рамките на живота си, но това не пречи да опитват все пак да трупат активи, които да им носят допълнителен доход.

Тези, които се стремят към Lean FIRE, обикновено са жертви на бърнаут (синдром на професионалното изчерпване) и държат на всяка цена те лично да разполагат със себе си и времето си. Отшелническият живот не им чужд (пак донякъде заради прегряването) и материалните блага не ги интересуват.

А Вие стремите ли се към някой от двата вариант на FIRE и кой? Кое Ви мотивира да изберете точно този път? 


Още по темата:
4 заблуди за ранното пенсиониране, 22.10.2019 г.
Приходите или разходите са по-важни за ранното пенсиониране, 21.01.2020 г.




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *