Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 30 ноември 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Ноември 2023)

Интересен и позитивен месец беше ноември за моето портфолио. Бих добавил и интензивен, защото имаше имаше малко повече движения от обичайното в различните му стълбове. 

Преди време бях заявил желание да се включа в бета-тестването на новия продукт на P2P платформата Mintos с ETF-и. Към края на месеца продуктът бепе пуснат (и предполагам е достъпен за всички потребители, а не само за тестъри). Детайли за P2P портфейла ще напиша по-надолу, но паричния поток от него за този месец е необичайно висок. Интересно ми е дали тенденцията ще се запази в следващите месеци.

Приятната възбуда на БФБ се отрази и на моите ексели. Краят на ноември ме хвана в процедура по ребалансиране. Продадох няколко акции на Microsoft (MSF) в сегмента интернешънъл, а с част от парите вече купих нови дялове на Доверие Обединен Холдинг (DUH). Движението е наистина ребалансиращо и детайли и за този стълб също сън споделил в съответния абзац.

Може би най-скучно беше на щатските пазари, които просто минаха по пътя на възстановяването. Радвам се да отчета добро възстановяване и аз с нереализирана капиталова доходност. Спадът на долара не е в полза на левовата равностойност на инвестиционната сметка, но това е бял кахър и нещо, на което трудно се влия от индивидуалните инвеститори. 

Паричните потоци за месеца бяха както следва - 86.56% депозит, 2.45% от Минтос, 4.91% дивиденти от САЩ, 6.08% дивиденти на БФБ. 

За ноември доходността ба портфолиото на БФБ се покачи със 7.27%, а в САЩ - с 3.18%.

* * * P2P * * *
На 28 ноември е оказах със 100 неинвестирани евро в платформата за P2P кредитиране Минтос. Успоредно с това пак там беше пуснат продуктът за ивестиране в кошница от дялове на ETF-и. Необичаен, но незадължително лош инвестиционен продукт. За два дена отчетох 0.75% капиталова доходност, която е ще видя как и кога ще реализирам. 

Въпросът има и данъчни импликации, какъвто е случая с повечето иновативни финансови инструменти, до които имаме все по-лесен достъп дори и в България.

Иначе оборотът и процесът с кредитите е нормален, няма сътресения, няма и големи разчиствания на прострочени проблемни кредити. 

100-те евро са дял от P2P портфейла, който мога да си позволя да загубя. По принцип е нежелателно да регистрирам загуби, но любопитството ме почовърка. На скрийншотът по-долу е онагледено разпределението на кошницата с ETF.
Не съм се задълбавал да ги анализирам един по един. Някои съм ги чувал, някои - не. Нямам и надеждна информация за това как стои въпросът със сетълмента, на чие име се водят дяловете и т.н. Без да проверявам знам, че няма как да са на мое име. Този факт носи своите рискове. Ако ми остане време през декември ще се заровя и ще напиша пост в блога по темата. Дотогова - това е, което виждате. 


* * * Американски акции * * *
Портфейлната дисциплина се спазва стриктно. Покупките за месеца бяха три и бяха рано през ноември, за да се възползвам от ценовия срив през предходния месец. На 3 ноември купих акции на Пфайзер (PFE) на цена от $31.19, АТ&T ($15.88) и NextEra ($58.31). При телекома се получи да намеря по-ниска цена, а при другите две - не. 

Епъл и особено Майкрософт придвижиха колата напред, но други компании също възстановиха. 

През месеца прибрах дивиденти от JP Morgan, АТ&T и Епъл. 

* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
В първата половина на месеца, около мениджърските новини в AI дивизията в Майкросфт и силния ръст, реших да прибера малко от капиталовата доходност, която постигнах с позицията си на БФБ Интернешънъл. Открих още несъвршенства в работата на маркетмейкъра TradeGate AG, но се примирих и зарязах поръчка продава на 350 евро при средна цена от 215 евро. 

В крайна сметка същата се изпълни на 29-о число. Използвах момента да купя веднага малко акции на Доверие ОХ при цена 8,36 лв. 

Към края на периода разпределението изглежда както е на изображенията по-долу:
Вече първа по тежест е позицията в JP Morgan. Високите лихви са моментът, когато банките печелят. Надявам се на добри резултати и в тази позиция през 2024 г. 

От архива: 
Инвестиционен портфейл (Октомври 2023)
Инвестиционен портфейл (Септемврви 2023)
Инвестиционен портфейл (Август 2023)
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *