Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 31 октомври 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Октомври 2023)

През месец октомври спадовете на глобалните пазари продължиха. Тревогите и несигурността са еднакви и за институционалните играчи, и за малките индивидуални инвеститори. 

Нетната стойност на активите в трите ми инвестиционни стълба нарастна за периода само с 20 лева, въпреки че и депоизтът, и доходността под формата на парични потоци бяха значително по-големи. 

Ако оставя настрана емоциите и разочарованието от слабото представяне, ситуацията дори може да се отчете като добра новина. Мога да купувам производителни активи на по-ниски цени. 

За октомври отчитам -0.61% като резултат в българския портфейл и -2.08% в чуждестранната (щатската) сметка. 

Неформална цел на цялостното портфолио е да увеличавам нетната стойност на активите с по 10 хиляди лева на около 6-8 месеца. Това включва депозит и входящи парични потоци от дивиденти, търговия с акции и P2P кредити, както и положителни преоценки (текущи оценки на държаните активи). Какво искам да кажа онагледено с формула:

Депозити
+
Дивиденти и лихви по P2P кредити

Капиталова доходност (положителни) преоценки
=
10,000 лв. на всеки шест месеца. 

В периоди, когато пазарът пада, имам отрицателна капиталова доходност, затова и портфейлната цел е неофициална, защото не зависи изцяло от моята работа по структурирането му. Но пък това е висока летва, която ме движи в правилната посока да търся оптимални решения за втората компонента - входящите парични потоци. 
* * * Американски акции * * * 
Обзорът започвам с портфолиото от американски акции. През месеца публикувах моя анализ за срива на NextEra Energy (линкът се отваря в нов прозроец). Това ми е тежка позиция, в която продължавам да вярвам и която не съм готов да закрия, въпреки че пазарът я наказва. 

Същото до голяма степен се отнася и до Pfizer и в още по-голяма степен до VICI Properties. Това са трите компании, които дръпнаха резултатът толкова надолу. 

На 16-и купих акции на Dow Inc. за по $50.09 на дял, а на 18-и имах две сделки - една покупка на акции на Union Pacific ($206.75) и на JP Morgan ($145.65). Знам, че мога да ги чакам на по-ниски цени, но това ще означава да ловя дъна, когато моята цел е да правя DCA.

* Два стари поста по темата за Dollar Cost Averaging (които ми напомнят колко време (опит) натрупа блога :) ):
Дивидентно инвестиране, усредняване и мартингейл, 8 октомври 2020 г. 
3 случая, в които инвестирането с голяма сума бие усредняването, 2 декември 2020 г. 

През октомври дивиденти получих от UNP и VICI, депозитът също беше алокиран в тази сметка. Излязоха и новини за повишението на два дивидента - на XOM с 4.40% и на JPM с 5%. Повишаването на дивидент е като повишаването на заплатата - никога не е достатъчно, но все пак му се радваш.

Dividend yield on cost (дивидентна доходност към разходи по придобиване) на позицията ми в Exxon Mobil вече е 11.16% на година. Cost (стойност на покупка) изчислявам на базата на претеглена средна (weighted average). За XOM това е $34.04 на акция. 

2.89% е същият показател при банката JP Morgan, по която позиция съм на -4.61% нереализирана капиталова доходност (загуба). В тази сметка разбира се не влизат събраните през годините дивиденти. Т.е. в момента имам интерес да купувам JPM, защото добавям по-висока бъдеща дивидентна доходност, а в същото време нямам никакъв стимул да си увеличавам (оскъпвявам) средната на Exxon Mobil, което за капак би ми свалило и годишната дивидентна доходност. 


* * * P2P * * *
През този месец съобщих за новия продукт в Минтос, който е дялове от корпоративни облигации на оригинатор. Както споменах и там, нямам интерес към облигации, но намирам нововъведението като интересен положителен сигнал. 

Скромна доходност от лихви за месеца, още малко възстановени задържани средства, обичаен процес. "Машината" работи добре, не пипам нищо и наблюдавам индустрията срещу скромен дял от моя портфейл. 


* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
Без сделки за месеца. Кредитиран беше дивидент от Lockheed Martin. LMT (LOM на БФБ) също обяви през октомври повишаване на дивидента с 5% от $12 на $12.60

Нямах свободни средстава да участвам в купона покрай Софарма, така че светлината на прожекторите подмина моите позиции на БФБ. А и това биха били спекулативни действия, за които нямам нито необходимата предварителна вътрешна информация, нито време. Дивидентното инвестиране и по-пасивните стратегии са по-трудни на БФБ, отколкото на чуждите борси, но навикът и своето и си е навик и свое. 

Пазарът продължава да потиска капитализацията на Неохим, което не е изненада с оглед на броя играчи и значението на сентимента на нашия пазар. 

На другия полюс е дружеството Българска Фондова Борса, което е звездата в портфейла в момента. 


От архива:
Инвестиционен портфейл (Септември 2023)
Инвестиционен портфейл (Август 2023)
Инвестиционен портфейл (Юли 2023)

Share:

3 коментара:

 1. За бфб имате ли таргет за изход или е само дивидентна акция?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте. Нямам таргет за изход по BSE. Трудно ми е (да не кажа невъзможно) да фиксирам таргети на нашата борса поради редицата специфики, които не позволяват търговия "по учебник".

   Засега перспективите пред компанията са добри. Ако енергийната борса бъде извадена, това ще промени обстоятелствата и ще се превърне в причина за изход.

   Изтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *