Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 8 декември 2023 г.

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел понякога влиза в разрез с интересите на семейство и приятели, "скъсява живота", ограничавайки забавленията в периода на натрупване, и т.н. Стремeжът към ранно пенсиониране (FIRE) понякога подтиква човек да достига до откровено тъпи идеи.

Натъкнах се на една такава от анонимен участник във Фесйбук група, посветена на Financial Independence, Retire Early. Той или тя, на 38 години, живее под наем в САЩ и изкарва по $48 на час. За незапознатите с щатския трудов пазар бързам да уточня, че там често 40-те работни часа на седмица не са гарантирани. И все пак човекът съумява да заедли по $1000 на месец, вече има $50,000 в спестовни сметки и 30,000$ в гъвкавите щатски 401(К) инвестиционно-пенсионни фондове. И това при положение, че плаща по $1250 месец за наем. Въпросът му е дали някой би го сметнал за луд, ако прекара 6 месеца в колата си, за да спести от наем. И немалка част от отговорите са позитивни, както би бил и моят. 




Защо тази идея за екстремно спестяване е особено глупава?

Първо, 6 месеца в колата ще му донесат икономия от точно $7500. Спрямо нетните му активи това би било по-малко от 10%. Въпросът е дали ще може да реализира пълната икономия като се има предвид, че за да запази работата си, ще му се наложат допълнителни разходи, за които явно не е помислил.

От поста не става ясно дали в наема са включени режийните, но дори и да не са, за публична пералня авторът ще трябва да плаща повече, отколкото плаща, за да се пере вкъщи. Аналогично липсата на хладилник означава почти никакво планиране на храненето (пропуснати промоции) и много по-често ядене навън, което също е значително по-скъпо от домашната храна. Проблемът с отоплението не е за подценяване също. Ако шестте експериментални месеца се паднат в студен период, разходът за гориво за колата ще скочи значително. Не става ясно и дали притежаваният автомобил е каравана или обикновена пътническа кола или в най-добрия случай - популярните в САЩ пикапи. Невъзможността да получи отдих и здрав сън на комфортно място гарантирано ще влоши представянето му на мястото, откъдето се генерират доходите му. А преследването на високи доходи е не по-малко важно от реализирането на икономии.

Сигурно има още десетки фактори, които не могат да бъдат маркирани в коментара по тази недобра идея. Тя е кристално ясен пример за това, че ултра спестовният живот най-вероятно няма да доведе до мечтаната финансова независимост и скъсването на трудовия договор.

Важно е да се отбележи още, че FIRE може да се постигне бързо само с голяма печалба от тотото или някаква измама. Това е все пак нелек процес, особено ако започва от ниска база. Постигането на ранно пенсиониране например на 50-годишна възраст също е добро постижение, нищо, че "търговският вид"на постижението е нарушен. Да, всеки мечтае да е напълно свободен на 38 г. (на колкото е авторът на поста и на колкото ще стана аз след месец), но част от финансовата грамотност е и да имаш трезвата преценка кое е в сферата на мечтаното и кое е реално постижимо. 







Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *