Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 30 септември 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Септември 2023)

Съкрушаващо представяне на NextEra Energy (NEE) в края на месеца. Септември не беше добър за щастските борси, но конкретният удар върху електроенергийния доставчик върна съответния стълб в портфейла ми на нива от ноември и декември 2020 г., т.е. в зародиша на ковид възстановяването. 

Сега тестът пред мен е как ще се справя със ситуацията. Подобен погром, макар и в много по-скромно към онзи момент номинално изражение, претърпя и Exxon Mobil през пролетта на 2020 г. След възстановяването си позицията ми донесе най-високата доходност, която някога съм постигал. 

Дали така ще стане и с NEE предстои да разбера. Защото и обратният пример е наличен с AT&T. Там ръстът е от години както очакван, така и твърде далечен.

Иначе през септември събрах нова порция дивиденти, а P2P инвестициите продължават да работят добре. 


* * * Български акции (Портфолио на БФБ) * * *
В българската сметка на 1 септември беше заверен дивидентът от Фонд за недвижими имоти Българи (ФНИБ). След нови имейл диалози с моя посредник и централен депозитар бяха заверени и дивидентите от чуждестранните ми акции, закупени през БФБ Интернешънъл. Това са JP Morgan (с голямо закъснение), Johnson & Johnson, Microsoft и Lockheed Martin. 

Доходността от дивиденти на БФБ възлезе на 22.07% от всички входящи парични потоци. Репер, както обикновено, е сумата на моя депозит в началото на месеца. 

Всички двиденти бяха реинвестирани в българската икономика според стратегията ми. На 26 септември мина поръчка купува при цена 2.26 лв. 

Резултатът за септември е  -1.35%. Тоталната възвръщаемост на инвестиционната сметка в България е 14.10%. Структурата на портфейла е показана на диаграмата по-долу. В тази сметка не поддържам кеш в момента, а и по принцип. 






* * * P2P * * *
Интересното в Минтос през септември беше възможността да може да се кандидатства за бета тестер на нов продукт за инвеститорите - търговия с борсово-търгувани фондове (ETF). Изпратил съм кандидатурата си, макар че нямам интерес към този тип продукти. Интересно ми е обаче да видя какво ще представлява тази нова възможност, защото тя ми подсказва, че платформата върви бавно към това да се превърне в инвестиционен посредник (брокер). 

Добър резултат в P2P кредитирането за месеца с пасивна доходност от 1.36% от всички входящи парични потоци. Големите постъпления в другите стълбове правят доходоността от кредити да изглежда не особено привлекателна, но системата работи предвидимо към момента и бих казал - добре. 




* * * Американски акции * * * 
Както вече споменах по-горе, погромът над NextEra Energy ме върна доста назад. Повишаването на долара щеше да е от значение, ако нямаше такова рязко движение на една от най-тежките позиции в портфейла. -4.34% е резултатът за един единствен месец, което си е в дефиницията на кървава баня. 

Дивиденти се получиха от Пфайзер, Дау Инк., Ексон Мобил, Джонсън и Джонсън, Майкрософт и НекстЕра Енерджи. Това са 9.29% от всички входящи потоци за периода. Ето ги и теглата към края на септември:






Първата ми покупка за месеца беше на NEE при цена от $66.08 на 5 септември. Паднах в типичен капан "Buy the dip" ("Купувай спада").

На 6-и мина поръчка за PFE при $35.22, а  на 19-и - за VICI при $30.97. 

Заради всеобщия спад отвъд Океана всички покупки в края на месеца изглеждаха неизгодни. Но това е част от трудностите, които стратегията с осредняване поднася на инвеститорите. 


От архива: 
Инвестиционен портфейл (Август 2023)
Инвестиционен портфейл (Юли 2023)
Инвестиционен портфейл (Юни 2023)
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *